Uykusuzlar

İlk Yayın Tarihi:
20 Kasım 2002
Vadi Yayınları

2024 19. kitabı
2002 yılında yazılmış bu roman günümüzde yaşanabilecek olası bir distopyayı anlatıyor. "Egemen iktidarların, iktidarlarını sürdürebilmelerinin yolunu açan, her evde insanları gümüş bir tepsi içinde cenneti sunan, asrın buluşu mucize bir cihaz: İmajinatör. Ve iki grup: İmajinatöre bağlanıp uyuyanlar ve uykusuzlar..." İmajinatöre bağlanıp uyuyanların yaşadığı dünyadaki sahte cennetin kimi uykusuzlar tarafından kıskanıldığı kimi uykusuzlar tarafından da gören körler olarak nefret ettiği bir Türkiye. Bu hayal cihazlarının icadı Türkiye'de çeşitli feci gelişmelere yol açıyor. Hastanelerin kapatılması, eczanelerin yeterli ilacı sağlayamaması, başıboş ve saldırgan köpek sorunu, gasp ve hırsızlığın artması, ölen kişilerin yakılmaya başlanması, çalışanların işlerinden imajinatöre bağlanmak için hevesle çıkması ve sadece bu makinanın parasını ödeyebilecek kadar maaş alması gibi çeşitli durumları anlatıyor. İmajinatöre bağlanamayan uykusuzlardan Şefik, ailesindeki tek uykusuzdur. Anadolu ajansında gazetecilik yaparak sıkıcı yaşamına devam etmektedir. Açlıktan ve ilgisizlikten oğlunu kaybettikten sonra büyük kızı Pelin'le ilgilenmekte, onu okula götürüp getirmektedir. Ancak kalabalıklar içerisinde hissettiği yalnızlık ona başka uykusuzların varlığını aramaya yöneltir. Fizik profesörü Orhan'la yolları kesişen Şefik bildiklerini temelden sarsacak yeni bilgileri zamanla Orhan'dan öğrenecektir. Zira Şefik ve babası Ali Raif zamanın 'Asım Cemal' devrimcilerindendir. Orhan ise yıllarca batıda çalışan ve soğuk füzyonun mucitlerindendir.
UykusuzlarDr. · Vadi Yayınları · 202218 okunma
·221 syf.·
2021 926. kitabı
Uykusuzlar okuduğum en tuhaf kitaplardan biri olabilir. Yazarı hakkında hiçbir bilgim yok, zaten taninmamayı tercih etmiş arka kapakta yazdığına göre. Üniversite kütüphanesinde gezerken karşılaşmıştım önceki kitabıyla. Yedi Uyuyanlar'dı sanırım. Sonra iki kitabıni da kütüphaneme ekledim. Kitap hem distopik hem de bilim kurgusal ögeler barındırıyor. Mutluluğu ve hazzı arayan karakterlerin, karanlık bir atmosferde geçen öyküsü. Selamlar saygılar..
UykusuzlarDr. · Vadi Yayınları · 200218 okunma