Themis Dosyaları serisinin ilk kitabı Uyuyan Devler; ikili görüşme şeklinde yansıtılan hikayesi, mitolojik öğelere ve uzaylı varlıklara uzanan bağlantıları, günlükler, röportaj kayıtları ve haberler yolu ile anlatımı, temposu düşmeyen işleyişi ve kaynağını özgün bir düşünceden alan konusu ile hızlı akan ve keyifle okuduğum bir kitap oldu.
11 yaşındaki Rose Franklin; Deadwood Kasabası'nda yeni bisikleti ile turlarken bir çukura düşer. Kendini ışıklar ile parlayan ince oymalarla işlenmiş, kare şeklinde bir odada bulur. Rose,bunun bir oda olduğunu düşünse de; kendisini kurtarmaya gelen itfaiye ekibi devasa boyutta bir metal elin içinde yatan küçük bir kız görürler.
Olayın üzerinden 18 yıl geçer. Dr. Rose Franklin, artık başarılı bir fizikçidir. Ulusal Güvenlik Teşkilatı tarafından kendisine geçmişindeki gizemi aydınlatma imkanı verilir. "Devasa metal el nasıl bir varlığa aittir ve ne şekilde ortaya çıkmıştır? " soruları ile Dr. Franklin gezegenin dört bir yanında metal bir vücuda ait uzuvları keşfetmek üzere harekete geçer. Bu keşif sürecinde iki pilot, bir dil bilimci ve ekibin tüm üyeleri ile görüşmeler yapan gizemli bir adam kendisine eşlik edecek, 5000 yıl önce başlayan gizemli br hikayeye dair ilk ipuçları ortaya çıkarılacaktır.
Merak uyandıran gizemli hikayesi ve zihin yormayan yalın anlatımı ile ikinci kitaba heveslediren bir giriş kitabıydı. Türe ilgi duyanlar için önerimdir.