Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

All About Space Özel Sayı

Uzay Ansiklopedisi

All About Space

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kuzey Işıkları
Dünya sürekli olarak enkaz, radyasyon ve manyetik dalgaların bombardımanına uğruyor. Gezegenimizin manyetik alanı bu tehlikeleri savuşturmakta genel olarak iyi bir iş çıkarıyor ancak kutuplarda biraz zayıf kalıyor. Güneş’ten çıkarak yaklaşık 150 milyon km seyahat eden parçacıklar, Dünya’nın manyetik kutuplarına doğru yöneliyorlar. Burada Dünya’nın manyetik kalkanını geçen parçacıklar oksijen ve azot atomları ile etkileşerek, gördüğümüz muhteşem ışık gösterisini oluşturuyor.
Güneş’in ekvatoru diğer enlemlere göre, iç bölgeleri de daha üst katmanlara göre daha kısa sürelerde döndüğü için manyetik alanda dolanıklıklar ve bükülmeler gerçekleşiyor. Bu düzensizlikler Güneş lekeleri, püskürmeler ve koronal kütle atımlarının oluşmasını sağlıyor. Güneş püskürmeleri en şiddetli patlamalar olmasına rağmen daha az şiddetli olan koronal kütle atımları, tek seferde 20 milyar ton Güneş maddesini uzaya saçabiliyor.
Reklam
Plüton'un atmosferi beklentilerin çok ötesinde. Bilim insanları Plüton'un atmosferinin 1600 km yüksekliğe kadar uzandığını gözlemlediler; bu, Dünya'dakinden daha yüksek bir atmosfer demek. Yeni Ufuklar uzay aracından gelen verileri analiz eden bilim insanları başka sürprizler de keşfetti. Pluton'un 20 kat olan atmosferi öngörülenden daha soğuk ve kompakt. Bu durum, Plüton'un azotça zengin atmosferini kaybetme hızı ile ilgili hesaplamaları da tamamen değiştiriyor. NASA'nın Yeni Ufuklar ekibi azotun cüce gezegenden çok hızlı bir en şekilde kaçmasına rağmen, atmosfere bir şekilde yeniden azot sağlandığını anladı. Pluton bu ekstra azotu jeolojik aktiviteler ile üretiyor olabilir.
Uzayda ses yayılıyor olsaydı, yengec bulutsusu'nu oluşturan supernova patlamasını yaklaşık 6.5 milyar yıl sonra duyabilirdik
Sayfa 39
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.