Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Sövmemeliyim...
Faşizmin düşmanlarına karşı kullandığı yöntemler ise zulüm ve imhaydı. Arjantin faşistleri bunu şöyle ifade ediyordu: "Nihai hesaplaşma günü yakındır; vatanımızın iyiliği için bütün değersizleri ortadan kaldıracağız."
Sayfa 70 - Tarihte FaşizmKitabı okudu
Faşizmin başlıca amacı demokrasiyi kendi içinden yıkmak ve totaliter bir diktatörlük kurmaktı. Demokrasinin yıkımı ise sivil toplumun, siyasi hoşgörünün ve çoğulculuğun yıkımını da beraberinde getirecekti. Faşist düzenin yeni meşruiyet anlayışı, liderin, halkın ve ulus-devletin kudretine dayanmıştı.
Sayfa 70 - Tarihte FaşizmKitabı okudu
Reklam
Faşizm aynı zamanda, kurbanlar yaratan çok önemli boyutlara, yani neyi savunduğunu değil, neye karşı olduğunu yansıtan negatif itkilere de sahipti.
Sayfa 70 - Tarihte FaşizmKitabı okudu
Faşist matris, "bize karşı onlar", "uygarlığa karşı barbarlık" ya da "halka karşı halk düşmanları" gibi geleneksel ikilikler üzerinden inşa edilmişti.
Sayfa 70 - Tarihte FaşizmKitabı okudu
Mussolini'nin siyasi pratiğini uzun yıllar boyunca iktidar, şiddet, iş düşman ve imparatorluk hakkındaki fikirleri ile halkın babayiğit ve mesihsel lideri olma yönündeki beklentisi yönlendirdi.
Sayfa 64 - Tarihte FaşizmKitabı okudu
Faşizmin yaratıcısı Benito Mussolini yalnızca çökmüş ve modası geçmiş ideolojilerin donmuş bir bilgi yığınına sahip olduğunu söylemişti. Ona göre fikirler, pratik bir değer ifade ettiklerinde, yani toplumsal yenilenme ve ulusların yeniden doğuşu hakkındaki kendi karışık sezgilerini, kendisi gibi halka rehberlik eden insanların büyük rolünü, siyasetin bir sanat olduğunu ve daha genelde onun ünlü hümanizm karşıtlığını onayladığında işe yarardı. Ezcümle, faşizmin yaratıcısı için fikirler, kısa vadeli siyasi hedefleri meşrulaştırdığında işe yarardı.
Sayfa 64 - Tarihte FaşizmKitabı okudu
Reklam
Şiddet ideolojisi aşırı sağ milliyetçilik, emperyalizm ve Marksist olmayan, parlamentarizm karşıtı, sol devrimci sendikalizm eğilimleri ile birleşip kaynaştığında, faşizm bugün bildiğimiz haliyle kristalize oldu.
Sayfa 60 - Tarihte FaşizmKitabı okudu
Kurban olun siz Aydınlanma'ya :)
Faşizmi mümkün kılan aşırı milliyetçilik ideolojisi, Aydınlanma'ya karşı daha geniş bir entelektüel tepkinin parçasıydı ve bu niteliğiyle hem Avrupalıydı hem de "Avrupalı değildi".
Sayfa 59 - Tarihte FaşizmKitabı okudu
Modern bir siyasi hareket olarak faşizmin doğum yeri Kuzey İtalya, doğum tarihi 1919, babası ise Benito Mussolini'dir.
Sayfa 59 - Tarihte FaşizmKitabı okudu
Senin yapmadığın ve bizim yaptığımız şey, insanları aldatmakdır...
Sayfa 62 - Mariano RajoyKitabı okudu
Reklam
Popülist liderler kendi arzularıyla halkın ya da bütün ülkenin ihtiyaçlarını bir ve aynı şeymiş gibi sunarlar. Aslında hiçbir zaman var olmamış yekpare bir toplumu temsil ederler. Popülistler, ötekileri dışlama, taraftarlarını ise bütünleştirme amaçlı öneriler sunarken, farklılıklara derin bir kuşkuyla yaklaşmaya devam ederler.
Sayfa 58 - Faşizmi ve Popülizmi Geçmişin Işığında DüşünmekKitabı okudu
Uçurumun kenarındasın Türkiye!
Seçimler tamamen yasaklandığında ya da artık serbest seçim niteliğini kaybettiğinde, bağımsız basının sindirilmesi onun bastırılıp imha edilmesine evrildiğinde, muhalefet iktidardakiler tarafından yalnızca gayrimeşru sayılmakla kalmayıp aynı zamanda yasaklanıp ceza konusu yapıldığında, kuvvetler ayrılığının altını oyma bütün kuvvetlerin liderde birleştirilmesine dönüştüğünde ve -sonuncusu ama en az yukarıdaki hususlar kadar önemlisi- kutuplaştırmacı popülist mantık yerini siyasi zulme bıraktığında, popülizm tarihsel süreç içinde edindiği temel unsurlarını kaybeder ve birçok bakımdan artık popülist olmaktan çıkar.
Sayfa 56 - Faşizmi ve Popülizmi Geçmişin Işığında DüşünmekKitabı okudu
Popülizm, seçimli demokrasi usullerini terk etmese de, bir yandan halkı homojenleştirme doğrultusunda bir anlayış olmaktan çıkıp kendi etnik kimliğini bütün ulusa teşmil eden bir anlayış halini alırken, bir yandan da eşanlı olarak net bir şekilde tanımlanmamış, az çok genel bir düşman retoriğinden (elitler, hainler, yabancılar vs.) ırksal ya da dinsel olarak tanımlanabilir ve siyasi şiddetle karşılık verilen bir düşman retoriğine geçtiğinde, bir hareket olarak neo-faşizme dönüşür.
Sayfa 56 - Faşizmi ve Popülizmi Geçmişin Işığında DüşünmekKitabı okudu
Popülizme karakterini veren şey, bir yandan faşizmin ideolojik öncüllerinden bazılarını kabul ederken, diğer yandan İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki koşullar uyarınca faşist diktatörlüğü ve ölçüsüz şiddeti reddedişiydi; hâlâ da öyledir.
Sayfa 54 - Faşizmi ve Popülizmi Geçmişin Işığında DüşünmekKitabı okudu
Popülizm genellikle siyasi hakları kısıtlasa da, zaman zaman sosyal hakları genişletmiştir; fakat bunu yaparken siyasi ve sosyal hakların daha özgürleştirici bileşimlerini de sınırlamıştı.
Sayfa 51 - Faşizmi ve Popülizmi Geçmişin Işığında DüşünmekKitabı okudu
1.500 öğeden 1.516 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.