Kopernik Devrimi, hepimizin hata yapmaya meyilli olduğu ve hiçbirimizin yanılmaz olmadığı anlayışının bir manifestosudur.
Artık Dünya'nın kozmosta en önemli yerde olmadığının yani biz insanoğlunun en önemli varlıklar olmadığımızın yavaş yavaş kabulüyle gerçek Kopernik devrimi resmen başlamış oldu.
Sayfa 43 - GeoturkaKitabı okudu
Reklam
Doğanın düzeninde kendimize birinci sırayı ayırmışız. Homo sapiens'i varoluşun merkezine oturtmamız, birkaç yüzyıl öncesine kadar dünyayı her şeyin merkezine yerleştirmemiz kadar gülünç. Yadsınamaz fizik gerçeklerine dayanarak fiilen Kopernik devrimini yaptık. Ama aradan geçen 500 yıl içinde bu gelişmeye tekabül edecek psikolojik devrimi yapamadık. Dünya görüşümüzle bildiğimiz olgular arasında hâlâ büyük tutarsızlıklar var. Dünya'nın evrenin merkezi olmadığını artık biliyoruz, ama psikolojik olarak kendimizi evrenin merkezine koymakta hâlâ direniyoruz.
Sayfa 234 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Din evreni açıklama işlevinde bağnaz ve tekdüzedir; özellikle her şeyi açıkladığı savında olan teoloji yeni arayış ve buluşlara kapalıdır. Teolojinin bilimle kavgası düşüncede tekelci egemenliğini yitirme korkusudur. Geçmişte teologları bir tür «ölüm-kalım» savaşına iten iki büyük olay bu kavganın unutulmaz örnekleridir. Bunlardan biri «Kopernik Devrimi» diye bilinen gelişme, diğeri «Darwin Kuramı» denen evrim düşüncesidir. Birincisi, üzerinde ya­şadığımız gezegeni evrenin merkezi olmaktan çıkardığı; İkincisi, insanı tüm diğer canlılar gibi doğanın bir parçası, evrim sürecinin bir ürünü saydığı için teolojiye ters düşmüştür.
Sayfa 7 - Gerçek yayınevi Birinci Baskı Ekim 1989Kitabı okudu
Kant, önsel düşüncelerimizin duyu verilerinden bağımsız olduğu ve gördüğümüz şeyleri belirlediği şeklindeki tezine "Kopernik Devrimi" adını verir. Kant bununla, Koprnik'in dünyanın güneş çevresinde döndüğünü belirten önermesini kasteder. Bu devrim sonucunda hiçbir şey değişmemiş, ama gene de her şey değişmiştir. Ya da Kant'a özgü terimlerle anlatırsak, duyu verilerimizi üreten nesnel dünya değişmemiş, ama onun bizdeki önsel kavramı tepetaklak olmuştur. Bunun etkisi çok büyük olmuştur. Modem insanı ortaçağdaki öncüllerinden ayıran şey, Kopernik devrimini kabul etmesidir.
Yadsınamaz fizik gerçeklerine dayanarak fiilen Kopernik devrimini yaptık. Ama aradan geçen 500 yıl içinde bu gelişmeye tekabül edecek psikolojik devrimi yapamadık.
Reklam
Üç büyük düşünce devrimi
Kopernik: Dünya merkezli bir evren yoktur. Yıldızlar, dünyanın etrafında dolaşmaz. Darwin: İnsan merkezli bir dünya yoktur. Diğer canlılarla aynı atadan meydana geldik. Freud: Davranışlarımızın büyük çoğunluğu bilincimiz dışında yönetilir. Hareketlerimizi bilinçli olarak seçtiğimiz bir yanılgıdır.
_Tinin Görüngübilimi, bilincin değişiminin yolculuğunun betimidir. _Her şey kozmik tinin görüngüleridir. Bu gerçekliklerin dışında aşkın bir varoluş bulunmaz. Her şey bu dünyada olup biter ancak bilen özne ile bilinen şey mesela bilinç ve dünya aynı şeydir. Hepimiz her şeyi kapsayan kozmik ruhun parçalarıyızdır. O tekil ve tüm olan tin'dir.
Thomas Kuhn bir paradigmadan diğerine geçişin aşamalı olarak değil, paradigma kayması olarak tarif ettiği süreksiz, devrimci bir kırılışla gerçekleştiğini öne sürüyor. Bunun en güzel örneklerinden biri, güneşin dünyanın etrafında döndüğü görüşünü terk edip; ki bu inanç tanrının bizi evrenin merkezine koyduğunun bir kanıtıydı, tam tersinin geçerli olduğunu kabul eden Kopernik Devrimi'dir. Bu iki gerçek karşılıklı olarak birbirini dışladığından, bir görüşten diğerine aşamalı bir geçiş mümkün olmamıştır.
Sayfa 85 - PdfKitabı okuyacak
Görünüşler yanıltıcı olabilir. Sabahın erken saatlerinde güneşi izlediğinizde, ufkun öte­sinden yükseliyor gibi görünür. Gün boyunca gökyüzünü boydan boya kat eder ve sonunda batar. Bu, bizi, güneşin dünyanın etrafında döndüğünü düşünmeye iter. Yüzyıllar boyunca insanlar bunun böyle olduğuna inandı. Ama öyle değildi. On altıncı yüzyılda gökbilimci Ni­colaus Coper nicus, diğer gökbilimcilerin daha önce bu konuda şüpheleri olmuş olsa da bunu fark eden ilk kişiydi. Kopernik Devrimi, yani dünyanın güneş sisteminin merkezinde olma­dığı fikri şok etkisi yarattı.
Sayfa 60 - AlfaYayınlarıKitabı okudu
Reklam
_Norveç Krallık Bilimler Demeği tarafından sorulan soru şudur: "İnsan istencinin özgürlüğü, özbilinç yoluyla kanıtlanabilir mi?" _1_Özgürlük ne demektir? _Özgürlük, olumsuz bir kavram olarak çıkar karşımıza. Biz, özgürlük deyince sadece bütün engellerin yokluğunu düşünürüz; bu ise diğer taraftan gücün varlığına işaret etmesiyle olumlu
Kesin olarak söylemek gerekirse, Kopernik - Galileo devrimi Avrupa'nın bilinç krizini, modern insan tarafından anlamsızlığın keşfini ifade eder: İnsan üzüntü verici ve hatta trajik bir varoluş halini alır.
Sayfa 171Kitabı okudu
Serbest bırakılmış bir cismin tabii halinin durgunluk mu yoksa tek düzenli hareket mi olduğu konusundaki yüz yıllık çatışma, akılları artık karıştırmıyordu: Newton'un birinci kanunu, günlük deneylerin tamamen dışında olarak, büyük bir keşif getiriyordu; tek düzenli olduğu sürece hareketin ne sebebe ne de açıklamaya ihtiyacı vardı. Daha az derin fakat daha patırtılı olan Kopernik, devrimi tamamlanmıştı: dünya güneşin etrafında dönüyordu. Fiziki evren, hareket halindeki maddeden meydana gelmişti.
Einstein’ın genel görelilik kuramında vücut bulan uzamsal kuramlar, önemli açılardan, Newton’unkilerden çok Aristoteles’inkilere daha yakındır. Einstein’ın evreni, Newton’unkinden farklı olarak, Aristoteles’inki gibi sonlu olabilir.
Sayfa 171Kitabı okudu
173 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.