Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Türk ahlâkındaki nizam Türk diline de yansımıştır. Dil, milletleri birbirinden ayırdedici başlıca kültür unsuru olduğuna göre, Türkçe'nin, başka dillerden farklı bir bünyeye sahip bulunması tabiidir. Bu farklılık, Türkçe'deki -kısır ve haşin Bozkır ikliminin şartlarını belgelercesine- kısa, fakat mana yüklü ve sert sesler sıralanması yanında, birbirini takip eden vokaller uyumunda (ahenk kaidesi), kelime köklerine eklerin muntazam bir dizi halinde ilavesi ile gelişen söz üretiminde ve daima özne+nesne+fiil tertibi ile şekillenen cümle kuruluşundaki düzgünlükte ortaya çıkmaktadır.
206 syf.
·
Puan vermedi
·
26 saatte okudu
Dile kültür açısından bakacak olursak ortaya çıkan genel görünüş şudur: Dil, kültürü hem kurar hem geliştirir: genellikle toplumsallaşmayı da toplumsallaşmayla birlikte tarihsel sürekliliği de sağlamakla insan varlığını eksiksizce olanaklı kılar dil. Ortak bir dil konuşanlara özgü bir topluluğun üyesi olan insan, belli bir kültürün de üyesi durumundadır." (S: 19) Başlarken
Kültür Kuramı
Kültür Kuramı
Kültür alanlarının dil, eğitim, ahlak, tarih felsefesi... gibi en önemlilerine ilişkin bu yazılardan: "Dil, Kültür ve Eğitim", "Türk Dilinin Felfesi", "Marcel'de Ben-Sen Bağı" ve "Ahlakın Bilimce Temellendirilmesi Sorunu", yıllar önce yurtdışına yayımlanmıştı. Hala koruduğu önemi, geliştirdiği yanıt denemeleri kadar, sorduğu soruların da özgünlüğünde yatan bu kitabı,
Nermi Uygur
Nermi Uygur
'un kaleminden "Dil gelişiminin gerekli kıldığı dokunuşlar": çok ufak bir-iki sözcük ve yazım "yenileme"si dışında, "el değmeden" sunuyor, okura.. Keyıfle okuyun
Kültür Kuramı
Kültür Kuramı
Kültür Kuramı
Kültür KuramıNermi Uygur · Yapı Kredi Yayınları · 201825 okunma
Reklam
Islık dilini duymuş muydunuz?
Spor, dil, sanat, geleneksel etkinlikler gibi değerler Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alır. Türkiye, bu listeye kaydettirdiği ıslık dili, Ebru sanatı, Türk kahvesi kültürü ve geleneği gibi 25 değerle, listede en çok değeri bulunan ilk 3 ülkeden biridir.
Sayfa 23 - TÜBİTAK yayınlarıKitabı okuyor
İnsan dilin içine doğar. Varlık evi olarak dil, kültür ve tarihten bağımsız değildir.
Sayfa 31 - Kafka dergisiKitabı okuyor
Toplumun geri kalmışı, insanlarını yeteneğine göre değerlendiremeyen toplum demektir. Dünya ülkelerinin ekserisi bu kategoridedir. Bir toplumun kendini üretme araçlarının en başında dil gelir ve dil, tarihle beraber düşünülür. Dolayısıyla Batılı toplumda hukuk, filoloji ve tarih birbirinden ayrılmaz ve vazgeçilmez üç bilim dalıdır. Bu üç bilim dalı bir arada yürütülmediği takdirde, o toplumda sağlıklı bir felsefî düşünce ve dünya görüşü gerçekleşemez ve gelecek nesillere aktaracağınız kültür kalıpları teşekkül edemez.
336 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Bu kitabı daha çok yaşanılan hatıratların okunabilir dilde yazılmış hali olarak yorumlayabiliriz.Halide ablamızın Kurtuluş Savaşı günlerinden bir kesit aldığı dönemsel maceraları içeriyor.Ben tarihi çok sevdiğim için okurken sıkılmadım;ancak çok sürükleyici bir roman arıyorsanız yanlış kitap seçtiğinizi söyleyebilirim.Nutuğu çok severek okuduğum içi bu kitabın ona göre daha az olgu ve daha sürükleyici bir dil içerdiğini,içeriklerinin benzeştiğini ve bu kitabı da beğendiğimi söyleyebilirim. Atatürk'ün özel hayatına ilişkin de bilgiler olması ve bunların birinci ağızdan aktarılması da oldukça güzel.Fikriye Hanım ve Latife Hanım'ın perde arkasını ben zaten çok detaylı biliyordum bu detaylara göre;bu kitapta verilen Atatürk'ün gönül perdesi detaylarına giriş düzeyinde yer verildiğini söyleyebilirim.Genel kültür anlamında bu kitap hakkında öngörü sahibi olabilmek mahiyetinde okunması gerekenler arasında olduğunu düşünüyorum.TARİHSEL OLAYLARA İLGİNİZ YOKSA VE OKUMA ALIŞKANLIĞINIZIN OLUMSUZ ETKİLENME DURUMU SÖZ KONUSU OLUYORSA;BU KİTABA DAHA SONRA ŞANS VERMENİZ MANTIKLI OLABİLİR.
Türk'ün Ateşle İmtihanı
Türk'ün Ateşle İmtihanıHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 20192,832 okunma
Reklam
Samle Çağla yazdı... MEHMET BİNBOĞA’NIN, “ŞİİRKENT'İN NARÇİÇEĞİ” ADLI ROMANI HAKKINDA BİR İNCELEME DENEMESİ...Samle Çağla Mehmet Binboğa'nın geçen yıl birinci cildi yayımlanan "Efelya" seri romanının ikinci cildi, "Şiirkent'in Narçiçeği" adıyla İzan Yayınlarından çıktı. Kitabın kapak dizaynı, Efelya'da
Ulus dil, toprak ,iktisadi yaşama birliğinin ve ortak kültür biçiminde beliren ruhsal biçimlenme birliğinin hüküm sürdüğü tarihsel olarak meydana gelmiş istikrarlı bir topluluktur.
Sayfa 487Kitabı okudu
134 syf.
·
Puan vermedi
·
57 günde okudu
Kitabın içeriği hakkında görüşüm
“Kiliseyi devletten ayırmak artık yeterli değil; dinseli bir kimlik bildirimi olmaktan çıkarmak da aynı derecede önemli.” Kitabın en iddialı cümlesi bu kanaatimce. Yazar “dünyalılaşma”(çeviri bu şekilde) olarak isimlendirdiği küreselleşmeye karşı durabilmek için, insanların, toplumların dil ve kültürlerine özel olarak sahip çıkılması gerektiğine vurgu yapıyor kitap boyunca. Kültürü oluşturan unsurlardan biri olan din, bir kimlik bildirimi olmaktan çıkarılabilir mi? Dil ve kültür, toplumu oluşturan bireylerin dininden ayrı düşünülebilir mi? Konuşulan dil, dili konuşanların dini terminolojisinden doğal olarak etkilenir, dile bir sürü kelime ekler din. Türkçedeki Arapça kelimeleri düşündüğümüzde bunu kolaylıkla anlayabiliriz. Kimlik; kültür, dil, gelenek/görenekler, yaşanılan tarihi olaylar, din vb olgularla şekillenen aidiyet bildiren bir kavram. İçlerinden birisi çıkarılırsa aidiyet bildirebilir mi? İnsanın inandığı dinin dilini kültürünü geleneğini göreneğini etkilemesinden daha ne olabilir ki?
Ölümcül Kimlikler
Ölümcül KimliklerAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20197,7bin okunma
Faciayı düşününüz: Bugünkü nesiller için Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Halide Edib, Yakup Kadri, Reşat Nuri, Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar, hatta Saik Faik'in eserlerini anlaşılmaz hale gelmiştir. Bir milletin kütüphanesi ancak böyle yıkılabilir.
Sayfa 203Kitabı okudu
Reklam
İnsan bir kere hatırına gelen bir hayali tanıyamaz, o kadar güzeldir. Zihninde uçan bir fikre yetişemez, o kadar yüksektir. Kalbine doğan hissi bulamaz, o kadar derindir. Bu acı ile bir feryat koparır, Yahut pek karanlık bir şey söyler, yahut hiçbir şey söyleyemez de kalemini ayağının altına alıp ezer. Bunlar şiirdir.
Sayfa 184Kitabı okudu
"Herkes kitap okur, o kütüphane okur"
Sayfa 170Kitabı okudu
Kültürlü bir insanın fikir ve his dünyası, konuşmalarından kat kat geniştir. Konuşma bir insan hakkında pek az bilgi verir. Kültürlü bir insanı tanımak için okuduğu, bilhassa tekrar tekrar okuduğu kitapları bilmek lazımdır. Nice insanlar vardır ki, sükutlarının arkasında uçsuz bucaksız bir fikir deryası dalganalır.
Sayfa 163Kitabı okudu
Dünyayı seyredecek yerde dürbünün kendisine bakan biri, dünyayı değil, dürbünü görür.
Sayfa 153Kitabı okudu
Dilin insanın evi olduğu fikrini bilhassa edebi eserleri okurken hissederim.
Sayfa 147Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.