Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hadi biraz felsefe konuşalım. “Kendini bilmek”ten bahsedelim. Öncelikle biraz alt bilgi vermek istiyorum. Ortadoğu medrese geleneğinde bazı ilimler alet ilmi olarak adlandırılır. Mesela mantık alet ilmidir. Çünkü ancak sağlam bir mantık alt yapısıyla diğer ilimler sağlıklı şekilde öğrenilebilir. Şimdi gelelim tekrar “kendi” ya da “kendilik”
Mantık
Sevgili okurdaşlarım, Mantık nedir? "Mantık, zihinde düşünme yoluyla analiz eden araçtır" Değil mi, Peki bunların unsurları nedir? Konuya bağlı olarak ayırt etme, ölçme/tartma, değerlendirme, çelişkiyi bulma, orantılı düşünme, tarafsız hareket etme çünkü taraflı olursa taraf olduğun yeri tam analiz edemezsin. Peki asıl sorumu soruyorum sen fiziğin ilmini bilmeden fizikçi olur musun, kimya ilmini bilmeden kimyacı olur musun, sen ilmi beyan, bedi, maani gibi fesahat ve belâgat ilmini/ ilmi mantık, ilmi siyaset gibi akıl ilmini bilmeden tefsir yazabilir misin? Kanımca "O zaman ateistler ya okumadan inkar etmek için İslam'a saldırıyor ya da araştırıp hata bulamayınca yalan ve iftira atıyor? " Sizce?
Reklam
Mantık İlmi Hakkında
Kıyasi sözler, ruhta olanları tek bir şeyin düzeltilmesinde birbirine yardımcı olan, birbiriyle bağlantılı olan ve bir düzen içinde bulunan birçok akılsaldan meydana gelir.
Sayfa 21 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
223 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Sefaletimiz Korkunç.. Madde, kazanını patlatıp fışkıran kızgın ateşten bir mayi halinde alemde zaferini ilan etmekte; Fabrika bacasının sanki delmek ve yıkmak istediği göklerden rahmet bekleyen kalpler perişan, feryat etmekte; Hiçbir zaman doymayacak midelerden fışkıran ihtiraslar sefalete sefalet katmakta, yeni yeni
İslam ve İnsan - Mevlana ve Tasavvuf
İslam ve İnsan - Mevlana ve TasavvufNurettin Topçu · Dergah Yayınları · 2017521 okunma
Önceleri felsefe ve tabiat ilimleri pek farklılaşamamıştı. Tabiat ilimleri hakkındaki makbul el kitapları ilmî diyeceğimiz bir metodolojiyle, mantık ile, kozmos ve insan hakkındaki eserlerle desteklenmek gerekiyordu. Aynı yazarlar Aristo'ya, Ibni Sina'ya yöneldiler. Latin Batı ise Aristo'yu zamanla ve parça parça tanıyacaktı. Cremona'lı Gerard (1114-1187) Toledo'ya gidip Yunanca metinlerin Arapça tercümelerini aradı. Maksadı onları Latinceye çevirerek Batı'nın felsefe hazinesini zenginleştirmekti. Aynı yıllarda İbni Sina'nın büyük felsefi ansiklopedisi Kitab el Şifa da çevriliyordu Latinceye. 1180'de İbni Sina'nın felsefi eserleri tamamlanmış ve Avrupa'da yayılmaya başlamıştı. Etkisi büyük oldu bu yayınların. Onu öteki filozofların tercümeleri takip etti. Böylece Batı mütefekkirleri arasında yeni bir Müslüman imajı doğdu. İslâm dünyası, felsefenin heybetli bir beşiği idi. Halkın kafasında yaşayan gülünç ve iğrenç İslâmiyet imajıyla, aydınların kafasındaki bu hürmetkâr imajı bağdaştırmak pek güçtü. Filozof ilahiyatçılar Ibni Sina'nın Müslüman dünyasına ait atıflarını Hıristiyan dünyaya aktarır. Mesela Roger Bacon (1214-1292), lbni Sina'nın imamlar için söylediklerini Papalık müessesesine uygulamaya çalışır.
Sayfa 29
·
Puan vermedi
Asıl adı Ahmet. Nişantaşı’nda varlıklı bir ailenin oğlu olarak yaşıyor gösteriş, şan ve mevki düşkünü Efruz Bey. Okumayı sevmiyor. Gereksiz bir eylem onun için okumak. Okuyacak zamanı da yok zaten. O yüzden hep konuşup ders vermeyi tercih ediyor. Hem de hiç hazırlık yapmadan. Marifet okumadan söylemek çünkü. Bilinçsiz halk yığınlarını coşturup
Efruz Bey
Efruz BeyÖmer Seyfettin · Ötüken Neşriyat · 20181,643 okunma
Reklam
İbn-i Arâbî’nin Anadolu Temsilcisi: Molla Fenârî DOĞUM: 751/1350 Fenar/BURSA VEFAT: 834/1431 BURSA 📌 Asıl adı Şemseddin Muhammed b. Hamza’dır.
Her sahada kat'î formüller ortaya koyan ve tenkitlere tahammül edemeyen zihinler, ilmî düşünüşün dışında kalırlar.
Greko-Latin medeniyetinin mirasçısı olan Batı düşüncesinin özelliği,mantığa uygunluk ve pozitif ilmin taratıcısı olmak.İlmi düşünceyi hazırlayan ve ona ölçülerini veren:mantık.Mantık da bir Yunan ilmi,Aristo'dan bu yana hemen hemen değişmemiştir.Çağdaş Avrupa düşüncesine damgasını vuran o. Felsefelerin ve metafiziklerin hazırlanışı onun eseri.Batı düşüncesiyle Doğu düşüncesini birbirinden kesin olarak ayıran yine mantık.Batı’nın suri mantığı aşağı yukarıya tahammül etmez, bir şey ya mantığa uygundur ya değildir. Müspet ilim de öyle.Doğu’da görülen yaklaşımlar(bilhassa matematikte,tıpta ve teknikte)muhtevaca olmasa bile zihniyet bakımından pozitif ilimden uzak. Bunun için Doğu’da ilim gelişememiş,başladığı yerde kalmıştır.Neden iki bin yıldır Doğu medeniyetleri aritmetik ve geometrilerinden Avrupa’daki gelişmeleri çıkaramamış,tabiat ilimlerini kuramamıştır?Bunun sebebi siyasî şartlar mı,içtimaî şartlar mı?Hayır.Karakter ve ruh ayrılıkları,duyuş ve düşünüş tarzları.”(Abel Rey)
Sayfa 101
ŞÂH-I NAKŞİBEND (K.S.) HAZRETLERİNİN SÖZLERİNDEN
• Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, “Çalışıp kazanan, Allâhü Teâlâ’nın dostudur.” buyurmuştur. Bu hadîs-i şerîfte, dünyayı kazanmaya değil, Allâhü Teâlâ’nın rızasını kazanmaya işaret vardır. • Herkes koşmakla avı tutamaz. Avı, sürekli kovalayan kimse tutar. Yani, Hak yolunda devamlı gayret etmek lâzımdır. • Dervişler, vaktini
Reklam
ŞÂH-I NAKŞİBEND (K.S.) HAZRETLERİNİN SÖZLERİNDEN
• Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, “Çalışıp kazanan, Allâhü Teâlâ’nın dostudur.” buyurmuştur. Bu hadîs-i şerîfte, dünyayı kazanmaya değil, Allâhü Teâlâ’nın rızasını kazanmaya işaret vardır. • Herkes koşmakla avı tutamaz. Avı, sürekli kovalayan kimse tutar. Yani, Hak yolunda devamlı gayret etmek lâzımdır. • Dervişler, vaktini
550 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.