Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

mavidiyebiri

mavidiyebiri
@mavidiyebiri
Bizde ayrı sayılmaz bir kitap, bir mihraptan. Ki uğuldar Kubbemiz "oku!" diyen hitaptan.
müstakbel teacher
45 okur puanı
Aralık 2020 tarihinde katıldı
sahi öyle midir?
Peki modernleşme nedir? En öz ifadesiyle bu toplumun İslam'dan uzaklaşmasıdır.
Reklam
Biz zaferle emrolunmadık, seferle emrolunduk, en büyük zafer, seferdir, yolda olmaktır.
Sahabe, klasik metinlerimizde "şafak yağmurları" diye tarif edilir. Zifiri karanlığın sona erdiği, aydınlığın belirmeye başladığı, insanın hem içini hem dışını ısıtan güneşin gün yüzüne çıkışına benzer.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bilgiyi güç olarak konumlandırmak, bilgiyi, bilimi yani aracı amaç hâline getirmek demektir. Batılıların yaptığı şey de tam olarak bu. Tanrı fikri yitirildi, insan tanrılaştırıldı, "Tabiatın efendileri ve sahipleri olacağız" denildi (Descartes). Böylelikle büyük bir felsefi çıkmaza saplandılar, sarsıcı bir ontolojik güvensizlik sorunu yaşadılar. Ontolojik güvensizlik sorunu yaşayan bir insanın yaşayabilmesi zordur. Çıkış yolunu bilime sahip olmakta buldular ve epistemolojik güvenlik alanlarını genişleterek (yani bilgiye hâkim olarak, tabiata hâkim olmayı başararak) sahte bir özgüvene kavuştular. Bilimi, dolayısıyla aracı bütün amaçların ve ilkelerin önüne geçirdiler. ... Sonuçta insanoğlu amaçlarını yitirdi, araçların kölesine dönüştü.
Dert sahibi olmadan insanlar kendilerinin de dünyanın da farkında olamazlar, sual soramazlar, mesuliyetlerini yerine getiremezler, meselenin ne olduğunu bilmezler. 𝗠𝗲𝘀𝗲𝗹𝗲𝘀𝗶𝘇 𝗶𝗻𝘀𝗮𝗻 𝗿𝘂𝗵𝘀𝘂𝘇 𝗯𝗲𝗱𝗲𝗻 𝗴𝗶𝗯𝗶𝗱𝗶𝗿.
Reklam
Türkiye fiilen Endülüsleştirilemedi yani topyekûn tarihten silinemedi ama zihnen ürpertici ve yok edici bir Endülüsleşme tecrübesi yaşıyor.
Bu ülkenin çocuklarını celladına aşık ederek ülkenin ruh köklerinin altını oyuyorlar.
𝙶𝚎𝚗𝚌̧𝚕𝚎𝚛𝚒𝚗𝚒 𝚒𝚑𝚖𝚊𝚕 𝚎𝚍𝚎𝚗𝚕𝚎𝚛, 𝚐𝚎𝚕𝚎𝚌𝚎𝚔𝚕𝚎𝚛𝚒𝚗𝚒 𝚒𝚖𝚑𝚊 𝚎𝚍𝚎𝚛𝚕𝚎𝚛.
Okuma, sadece bilme çabası değildir. Bilme, bulma, olma, kendini aşma ve ötelere ulaşma çabasıdır.
Kur'an hakikatin sesi, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ise nefesidir. Ses nefesle hayatlaşır.
Reklam
Hakikati okumak, kâinatı okumak, dolayısıyla insanın kendisini okumasıdır.
Kişi kendini bildikçe haddini bilir, haddini bildikçe de Rabbini bilir. Kişinin haddini bilmesi, sınırlarını ve kainattaki, mahlûkattaki sınırları ve sınırlılıkları idrak etmesini mümkün kılar. Bu da kişinin sonsuzluk fikrine ulaşmasını sağlar. Kişi sınırlılığını ve sınırlarını idrak ettikçe önünde sınırsız ve sonsuz bir ebedi ve ezeli hakikatler âleminin uzandığını kavrar.
Yaratıcı fikrinin, hakikat fikrinin, zaman fikrinin bir şekilde buharlaştığı, büyün dünyanın aynı çıkmaz sokağın eşiğine fırlatıldığı bir zaman diliminde yaşıyoruz. Ama öte yandan dünya, İslam'ın kuşatıcı, kucaklayıcı, bütünlüklü hakikat tasavvuruna, adalet, merhamet ve kardeşlik fikrine ekmek kadar, su kadar ihtiyaç duyuyor! Dünya uçuruma yuvarlanıyor ve bize ihtiyaç duyuyor fakat biz yokuz. Yok oluyoruz. 𝘖𝘺𝘴𝘢 𝘥𝘶̈𝘯𝘺𝘢 𝘣𝘪𝘻𝘦 𝘨𝘦𝘣𝘦, 𝘣𝘪𝘻 𝘩𝘢𝘬𝘪𝘬𝘢𝘵𝘦.
338 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.