Toprak Ana, okurken beni hem düşündüren hem de duygulandıran bir kitap oldu. Bu kitap aynı zamanda Cengiz Aytmatov'dan okuduğum ilk kitaptı. Daha önce yazarın adını duymuştum ama hiçbir kitabını okumamıştım. Bu kitabı okuduktan sonra anlatım tarzını beğendiğim için diğer kitaplarını da okumak istedim.
Kitapta savaşın insanların hayatını nasıl etkilediği anlatılıyor. Özellikle bir annenin yaşadığı acılar ve kayıplar ön planda tutulmuş. Savaşın sadece cephedeki insanları değil, geride kalanları da ne kadar derinden etkilediğini görmek beni etkiledi.
Kitabın vermek istediği en önemli mesajlardan biri de savaşın insanlara büyük acılar yaşattığıdır. Ayrıca kitapta toprağın insan yaşamındaki yeri ve değeri de güzel bir şekilde anlatılmış.