Birincisi, insanlar geç olgunlaşırlar; bebekler olgunlaşmadan doğarlar ve insanda çocukluk süresi uzundur. Bu da babanın oğul hükmedebilme yaşına gelmeden ölebileceği anlamına gelir. İkincisi, insanda karakter özellikleri birden çok gen tarafından belirlenir, dolayısıyla da ortalamaya doğru gerileme adı verilen istatistiksel yasaya uyar: ebeveyn
247 syf.
7/10 puan verdi
Yazar Arap baharına değinirken 20. yy sonrası döneme değinmiş. Oysa Araplarda kıpırdanmalar 18. yy döneminde başladı. Osmanlı dönemi isyanlarına ve sebeplerine değinmemiş."Yemen Türküsü" çok şey anlatır..Olayların merkezine ABD, İngiltere, İsrail ve Arap diktatörleri koyuyor.Sebep sonuç ilşkisi kitap boyunca kendi dünya görüşü üzerinden
Arap Baharı
Arap BaharıTuran Kışlakçı · Mana Yayınları · 201118 okunma
Reklam
Doğu'dan Uzakta
Bana, bizim Doğu Akdeniz böyledir, değişmez, hizipler, iltimas, rüşvet, edepsiz bir nepotizm her zaman olacak, buna alışmaktan başka bir seçeneğimiz yok deyip duruyorlar. Bütün bunları reddettiğim için de kibirli olmakla hatta hoşgörüsüzlükle suçlanıyorum. Ülkesinin bu arkaik yapıdan biraz olsun çıkmasını, yozlaşmanın ve şiddetin azalmasını istemek kibir sayılabilir mi? Üstünkörü bir demokrasi ve hep kesintiye uğrayan bir iç barışla yetinmek istememek kibir veya hoşgörüsüzlük diye algılanabilir mi? Eğer öyleyse kabul, günahı boynuma, ben kibirliyim ve onların faziletli tevekkülünü lanetliyorum.
Geleneksel toplumlarda nepotizm hep olmuştur.
Ama bizde çok çok yaygınlaştı ve toplum artık bunu kaldırmıyor. Nipote biliyorsunuz "yeğen" demektir; çok da eski bir kavramdır ama 21'inci yüzyıl dönemecinde bu kavramla sistem yürümüyor. Herkes aynı yere hücum ediyor. Mesela bir imtihan açılıyor; bakıyorsunuz, açılmasa daha iyiymiş diyorsunuz. Yüksek ve tırmalayıcı seslerle, "Biz varız sadece!"diye bağrılıyor. Hayır, sadece siz yoksunuz. Böyle giderseniz de yakında çok büyük patlamalar vuku bulacak. Bu tür şeyler sık yaşanıyor. Geldikleri yerde başkasını istemiyorlar. Ürkekler tabii; herkes gibi onlar da etraflarında kendi cemiyetlerini istiyorlar. Ama bu sizi bir yere götüremez. Bir defa iş yapamazsınız. Bunları görünce “Boş , ne yaparlarsa yapsınlar!" diyemezsiniz. Çünkü biz de herkes gibi kazanın içindeyiz. Bu kazan fokurdamaya başlarsa sonumuz hiç iyi olmaz.
Sayfa 167 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Nepotizm
Dostlarım için her şey; düşmanlarım için ise yasalar.
Parti ayırmaksızın! Türkiye yerelden genele Prebendalizm ve Nepotizm batağında
Aristoteles, birinci türden tedbirler bağlamında, devlet görevlerinde bulunmanın bir kazanç kaynağı olmamasını sağla­yacak yasal ve özellikle mali düzenlemeler yapılmasının her türlü ana­yasanın veya rejimin korunması için üzerinde durulması gereken en önemli şey olduğu görüşündedir. Bunun basit ve kolayca görülebilecek nedeni halkın yöneticilerin kamu parasını iç etmelerine karşı duyduk­ları öfkedir. Onun bir başka kötü sonucu ise ne kamu görevinde bu­lunma yönünde bir arzusu, ne bilgi ve uzmanlığı itibariyle bu görevle­ri işgal etmeye liyakati bulunmayan insanların, sırf bir kazanç kapısı olarak gördükleri için bu görevlere talip olmalarıdır.
Sayfa 327 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Türkler halen daha eski ataları gibi tehlikeler karșısında derhal toparlanmayı, örgütlenmeyi, hakkını ve hukukunu almayı bilirler. Gelgelelim normal hayatta toplumsal disiplinden uzaklaşmaya meyyal bir toplumdur. Bu noksanlarımızın başında nepotizm gelir. Nepotizm İtalyanca bir kelimedir. Yeğenden gelir. Papalar ve kardinaller, güya çocukları olmadığı için yeğenlerine iş vermeye, torpil babında yeğenlerini kullanmaya başlamışlardır. Dolayısıyla nepotizm, akrabacılık diye bir şey var ve bizde bu ciddi bir meseledir. İkincisi, bölgeciliktir. Bu da önemli bir sorundur. imparatorluk ahalisi yakın komşusunu kollardı. Memleketçilik, hemşericilik de diyebiliriz buna. Üçüncüsü, siyasi ve dini birtakım gruplaşmalardır. Bunlar her toplumda görülebilir fakat imparatorluk kalıntısı toplumlarda fevkalâde belirleyici olur.
Sayfa 268Kitabı okudu
Tehlikeli Oyun: Nepotizm
Tehlikeli Oyun: Nepotizm Nihayetinde orduya ve bürokrasiye girme yolunda Fransa hariç bütün Avrupa devletlerinde olduğu gibi belirli sınıflara mensup olmanın bir öncülük, imtiyaz teşkil etmediği açıktı. Bu olsa olsa sosyal nepotizm dediğimiz, milletin elinden geldiğince akraba ve yakınlarını kayırma mekanizmasına dayanır. Ama şunu açık söylemek gerekir: Osmanlı İmparatorluğunda hanedanın dışında bu gibi nepotist, yani akraba ve yakınları kayırıcı ilişkilerle bir aile için nüfuz oluşturmak tehlikeli bir oyundu. Tarihimizde Sokullu ailesi başta, sultan hocası Feyzullah Efendi (II. Mustafa devri), Nevşehirli İbrahim Paşa gibi girişimlerin bedelinin çok ağır ödendiği biliniyor. Tanzimat devrinde bile böyle ayağı yere basan bir nüfuz grubunun oluşması hoş karşılanmadı.
Sayfa 172Kitabı okudu
Nepotizm İtalyanca bir kelimedir. Yeğenden gelir. Papalar ve kardinaller, güya çocukları olmadığı için yeğenlerine iş vermeye, torpil babında yeğenlerini kullanmaya başlamışlardır. Dolayısıyla nepotizm, akrabacılık diye bir şey var ve bizde bu ciddi bir meseledir.
Sayfa 268
✍️ BOĞAZİÇİ ÖZGÜRLEŞİRKEN Boğaziçi Üniversitesi, uzun yıllar boyunca akademik özgürlüklerin alt düzeyde seyrettiği bir okul oldu. Çünkü kurulduğu günden beri seçkin bir grubun elindeydi. Darbeler, iktidar değişimleri, ekonomik dönüşümler… Hiçbiri bu seçkinlerin iktidarını sarsamadı. Ülkede kıyamet kopsa onlar okulun kritik kademelerini işgal
Reklam
Mahfi Eğilmez - Işın Çelebi Ekonomi Notları
[ ] Enflasyonla mücadele ücretlinin yaşam standartının geriletmekle fakirleştirmekle sağlanamaz! [ ] Arzı,verimliliği ve üretimi artırmadan enflasyon problemi kontrol altına alınamaz. Reel sektörlerdeki üretim-dağıtım-satışlar daki aksaklıklar giderilmeden mal çokluğu sağlanamaz. [ ] Hukukun üstünlüğünü sağlanmadan güven ortamı oluşmaz. Güvenin
Zayıflamanın üçüncü nedeni, merkezdeki yönetici kadronun bozulmasıdır. Daha önce padişahın yönetici maiyeti, kökeni genellikle köylü olanlardan oluşmaktaydı ve bunlar kırsal alanların sorunlarını çok iyi biliyorlardı. Ama, 16. yüzyılın sonlarına doğru padişahın yönetici çevresi içine tümüyle kentlerde yaşayan kişiler girmeye başladı. İşin daha da kötüsü, bunlar aile nüfuzu ya da parayla bu yüksek yerlere geliyorlardı ve yerlerini ölmelerinden sonra oğulları alıyordu. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak Osmanlı devletinde “nepotizm” (yüksek devlet mevkilerinin akraba ya da çok yakın arkadaşlara bırakılmasını sağlayan kayırma sistemi) uygulaması başladı.
Osmanlı Devletinin Zayıflama NedenleriKitabı okudu
200 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dikkat spoiler içerir. Donald Trump'ın Tayyip Erdoğan'a yazdığı ahlaksızca mektuptan başlayıp ülkenin genel panoramasının çıkarıldığı bir araştırma eseri. Yıldırım ve Timur arasındaki, Johnson'ın Kıbrıs Krizi sırasında İnönü'ye yazdığı mektuplar örnek gösterilerek mektuplar karşı neler yapıldığı anlatılıyor. Erdoğan'ın yurtdışı servetinden dolayı bir şey yapılmadığı söyleniyor. Man adasında kurulan şirket, Zindaşti olayı ve Burhan Kuzu'nun olaya dahli, İsrail ve Mısır ile aramız bozulduktan sonra Doğu Akdeniz kısmında dışlanmamız, Libya'da bile ülkenin yüzde dokuzunu kontrolünde bulunduran birime yardım etmeye çalışmamız, dış politikayı iç politika malzemesi haline çıkarlarla değil duygularla hareket etmemiz anlatılıyor. Nepotizm sonucu THY gibi şirketlerin zararı, çılgınlık olan Kanal İstanbul projesi ve İmamoğlu'nun 15 maddelik itirazı, Kenan Evren'in bir dönem uzamaması ama Bahçeli'nin 2002 seçiminde söz vermesine rağmen istifa etmemesi, S-400'lerin kullanılmaması, Bilal Erdoğan'ın TÜRGEV vakfına yapılan bağışlar, Nazlı Ilıcak'ın tahliyesi ve daha bir çok konuda kokuşmuşluğun anlatıldığı bir kitap. Son dönemde yaşananlar için hafızasını tazelemek isteyenlere önerilebilecek bir kitap.
Rehin
RehinSabahattin Önkibar · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202070 okunma
226 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.