Anaksimandros'un öğrencisi ve Elealı Parmenides'in hocası olduğu rivayet edilir, zorunlu olarak tek bir tanrı olduğunu ve bunun insan biçiminde olamayacağını öne sürmüştür. Ksenophanes'in hicivlerine konu olanlar arasında Homeros ve Hesiodos özel bir yer tutar. Ksenophanes, Yunan diyarında insan türünün zaaflarına sahip çok sayıda tanrı olmasını büyük oranda bu iki isme bağlar.
Giriş
Reklam
Felsefenin Başlangıcı ve Yunan Felsefesinin Farkı
Günümüzde giriş düzeyinde veya daha kapsamlı felsefe tarihi araştırmalarında Grek dünyasıyla eş zamanlı başka uygarlıklarda da (Hint, Çin gibi) felsefi düşünüşün veya kavrayışın çok sayıda örneğiyle karşılaşılmış olması, bu belirlemeyi (felsefenin başlangıcını) belirli ölçüde güçsüz kılmaktadır. Bu düşünceleri dayanak olarak aldığımızda, felsefenin dünyanın birçok bölgesinde eş zamanlı olarak ortaya çıkmış bir vaziyet alış olduğunu (Brahmanizm ve Budizm Parmenides ile çağdaştır), buna karşın Grek dünyasında bu vaziyet alışın daha verimli sonuçlandığını söylemek uygun olacaktır. Zira hikmetli sözlerden oluşan ve salt etik problemlerin çözümü olarak görmek yerine, felsefenin bütün varlığa ilişkin tümel bir bilgi uğraşısı olarak öne çıkarılmasının, Grek dünyasını farklı kıldığından söz edilebilir. Burada oluşturulan veya oluşan bakış açısına göre, felsefe genel olarak varlık, insan ve doğa üzerine, bir yönüyle değil, bütün olarak, aynı zamanda olduğu gibi değil, olması gerekeni de içerecek şekilde, inceleme etkinliği, saf düşünceye dayanan önsel bir araştırmadır. Bundan dolayı sınıflandırma felsefede büyük önem taşır. Çünkü amacı değişmez doğrulara ulaşmaktan çok, var olanlara ilişkin saf düşünceye dayalı açıklamalar oluşturmaktır.
Herakleitos #13
Zamanın imparatorluğuna bağımlı olmayan bir şeyi büyük bir ısrarla aradılar. Bu arayış, Parmenides'le başlar.
250 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mantıksal açıdan Metafizik eleştirisi
Bertrand Russell
Bertrand Russell
Mistiklik ve Mantık
Mistiklik ve Mantık
Bener
Bener
Ünlü matematikçi ve filozof Bertrand Russel'ın bu eserinde iki makalesi yer almaktadır. Kitabın başlığını veren ilkinde, eskilerden Platon ve Parmenides ve kendi zamanından Bergson gibilerin metafizik fikirlerini akıl ve mantığı temel alan "bilimsel felsefe" açısından eleştirerek bunların Mistiklik'ten ibaret olduğunu ortaya koymaktadır. İkinci makalesi Matematik öğrenimine dair önerilerini içermektedir. Matematiğin kökeninde Mantık olduğunu, hesap, cebir, geometri gibi konular öğretilirken kullanılan işlemlerin arkasındaki varlık nedenlerinin (raisons d'être) anlatılması gerektiğini, bütün hepsinin de Mantık kurallarına dayandığını göstermenin en doğru yol olduğunu söylemektedir.
Mistiklik ve Mantık
Mistiklik ve MantıkBertrand Russell · Maarif Vekaleti, Devlet Matbaası · 19351 okunma
Parmenides'e göre George Was­ hington yalnızca geçmişte var olmuş olmakla kalmamalı, adını hala anlamlı bir biçimde kul­ lanabildiğimiz için bir anlamda hala var olma­ lıdır. Bunun doğru görünmediği açıktır; ama argümanı nasıl halledeceğiz?
Reklam
Herakleitos her şey değişir diye savundu; Parmenides, hiç­ bir şey değişmez diye karşılık verdi.
Parmenides Pythagoras'tan etkilendi; ama bu etkilenmenin ölçüsü tahmi­ nidir. Parmenides'i tarihsel olarak önemli kı­ lan şey, Hegel'e kadar ve Hegel de dahil olmak üzere, sonraki pek çok metafizikçide şu ya da bu biçimde bulunan bir metafizik argüman biçimini bulmuş olmasıdır.
Görüldüğü gibi, Bir hem öteki şeylerden hem ken­ di kendinden başkadır, hem de onlarla ve kendiyle aynıdır.
Reklam
«Kendi kendiyle özdeş de olmayacaktır.» «Nasıl olmaz?» «Çünkü Bir’in doğası kesinlikle özdeşliğin doğası değildir.»
Hiçbir biçimde değişik olmadığına göre, hiçbir şeyden değişik olmayacaktır.
kendinden ötürü değişik olamayacaksa, kendi kendisi değişik olma­yacaktır.
‘bu yaşta istemeye istemeye sevişmek zorunda kalıyorum’
«Aman dikkat et Tanrıyı bilgiden yoksun kılaca­ğına göre, sözlerin pek cüretli olmasın!»
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.