204 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
297 günde okudu
Silgi kullanmadan resim çizme sanatına hayat denilmektedir.
Biraz zor bir kitap... anlamakta zorlandığım yerler oldu, tekrar geriye dönüp okuduğum olmuştur. Tavsiye edebileceğim bir kitap. Sigmund Freud. Psikanaliz Üzerine.
Psikanaliz Üzerine
Psikanaliz ÜzerineSigmund Freud · Olympia Yayınevi · 20203,506 okunma
Sense mutlak bir hükümdar gibi davranır, yüksek rütbeli saray nazırlarının sundukları bilgilerle yetinerek halka inmez, onun sesine kulak vermezsin. Kendi içine dal. Ruhunun derinliklerine in. İlkin kendini tanı. Sigmund Freud - Psikanaliz Üzerine
Reklam
Çocuk binlerce yıl boyunca oluşan bütün bir uygarlığı az bir zaman içinde benimseyip sindirmek zorunda olduğundan; çocukluğun, yaşamın zorlu bir dönemi olduğunu öğrendik. Çocuğun içgüdülerine hakim olmayı öğrenmesi ya da öğrenmeye başlaması, toplumsal çevreye uyması gerekir. Çocuk böyle bir değişmeyi kendi kendine başaramaz; onu zorlayan eğitimin bunda büyük bir payı olması gerekir.
232 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
sonunda freud’un ciddi anlamda zevk aldığım bi eseri. ‘rüyaların yorumu’ ve ‘cinsellik üzerine’ eserlerini okuduğumda yoğun analizli dili odaklanmamı epey zorlamıştı. özellikle ‘rüyaların yorumu’ psikanaliz için çok mühim fakat benim için çok psikolojik kaçtığından 600 sayfada kendimi tokatlamama ramak kalan bir eser olmuştu. bu kitabıysa yoğun antropolojik ve sosyolojik analizler içermesi bakımından sonunda beni mutlu etti. tabii nihayetinde bir freud eseri nasıl olur? her açıklamanın cinsel açlığa vardığı bir eser olur. diğer kuramlardan da az çok bildiğim perspektiflerle eleştirel bir şekilde okuyunca bir noktada yeter be dayı dedirtiyor ama freud abimin bir bildiği var işte deyip okumaya devam ediyorsun. genel anlamda freud’un kuramının kavramlarını kitaplarında tane tane açıklanmış ve örneklendirilmiş bir şekilde bulabilirsiniz. derslerde gördüğüm kavramlarının altının nasıl bir doluluk içerdiğini eserlerini okuyarak anladım. sayesinde artık rüyalara da tabulara da normal yaklaşamıyorum. freud’u anlamak için ‘rüyaların yorumu’ eserini öneririm fakat benim gibi daha toplumsal perspektif içeren okumalar seviyorsanız ‘totem ve tabu’ çok zevk alacağınız bir eser olabilir.
Totem ve Tabu
Totem ve TabuSigmund Freud · Olimpos Yayınları · 20215,9bin okunma
İnsan mutlu olmak ister; bu yüzden berbat haldedir. Yaratılış planının, insanın mutlu olması gibi bir maksadı yoktur. Kişi, yaşamın anlamını veya değerini sorguladığı an, hastadır.
Bu sevecenliğin, bu saygının ve bu kutsamanın arkasında, kullanılmaz duruma gelmiş kısmi dürtülerin doğurmuş olduğu eski cinsel eğilimlerin saklandıklarını, yanlız psikanaliz gösterebilir.
Reklam
Unutma diye bir şey yoktur, sadece hatırlama vardır; daha doğrusu unutul­ muş hiçbir şey yoktur, sadece hatırlananlar vardır.
Sayfa 67 - Ayrıntı Yayınları
152 syf.
7/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
Cinsel İlişkilerde Sadistik Anlayış – Çocuklar, ana-babalarının ilişkilerini gördükleri zaman (ki bu çok sık olur, çocuğun cinsel yaşamı anlamayacak kadar küçük olduğuna inanarak bundan kendilerine fırsat çıkarırlar), cinsel eylemi bir tür kötü davranma ya da zor kullanma imiş gibi yorumlamaktan geri kalmazlar; yani bu eyleme sadistik bir anlam verirler. Psikanaliz, ilk çocuklukta edinilen böyle bir izlenimin daha sonra cinsel amacın sadistik bir kaymasını kolaylaştırmaya çok yaradığını öğretmektedir.
Cinsellik Üzerine
Cinsellik ÜzerineSigmund Freud · Say Yayınları · 20174,436 okunma
Ups!
Analistler; psikanalizin amaçlarını açıklarken, kültürün iyi yaşam imgesi repertuarına katkıda bulunmaktan başka bir şey yapıyor mu? Kendi görüşlerine göre, kültürde sunu- lan en iyi benliklere başka bir ideal benlik eklemenin insan- ların elinden gelebilecek en iyi durum olduğunu mu söylüyorlar? Elbette bunu yapmak yanlış bir şey olmayabilir ancak psikanaliz süpermarket raflarını yeni ürünlerle doldurur gibi kendimiz için yeni idealler kuşanmaktan başka yapılabilecek bir şey olup olmadığını merak etmenin bir yolu da olabilir. Belki de diyebiliriz ki idealler bireyin beklentiyi karşılama- sının pek de mümkün olmadığı bir yerdedir. Eğer psikanaliz, tedavi kavramlarıyla, halihazırdaki hırs stoğuna yalnızca kat- kıda bulunursa, herhangi bir çözümden daha fazla sorun ya- ratabilir. Belki de hırsın kendi doğasını anlamak ve deneyim- lemek; umudun nasıl işlediğini anlama açısından daha iyi kullanılabilir.
Sayfa 19 - AyrıntıKitabı okuyor
Yaşamın büyük bir değeri yoktur fakat ondan başka bir şeyimiz de yoktur. Psikanaliz Üzerine Sigmund Freud
Reklam
Zira insanların çoğu pek zayıf bir vicdan dozuna sahiptirler; bu öylesine zayıftır ki bazen sözü bile edilmeye değmez. Psikanaliz Üzerine Sigmund Freud
Psikanaliz ve edebiyat üzerine egzersizler;
"Biz gelişip değiştikçe, anılarımız da gelişip değişir. Anlatının büyük ustalarından Freud, kendimiz hikâye olduğumuz için hikâyeyi değiştirebileceğimizi anlatmıştı."
Sel yayıncılık
İnsan mutlu olmak ister; bu yüzden berbat haldedir. Yaratılış planının, insanın mutlu olması gibi bir maksadı yoktur. Kişi, yaşamın anlamını veya değerini sorguladığı an, hastadır. —Sigmund Freud, Psikanaliz Üzerine
İlginç bir metin.
Gerçek şudur ki, bu zevk alma, sosyalleşme sürecinde kesilip atılsa da, bu durum, onun öznellik ve özdeşleşme siyasetini etkilemeyi durdurduğu anlamına gelmez. Aksine; her şeyden önce, siyasal projelerimizin ve sosyal seçimlerimizin birçoğunu destekleyen fantaziyi bize sağlayan, kayıp/imkânsız jouissance'ı tekrar elde etmeye dair verilen imgesel sözdür. Neredeyse bütün politik söylemler bir 'iyi yaşam'ın veya bir 'adil toplum'un sağlanması üzerine odaklanır; bu iki vaat de, zevk almamızı engelleyici şimdilerde var olan kısıtlamaların üstesinde gelindiği geleceğin devletine dair kurgudur (imgeleştirilmelerdir). Benzer şekilde, eğer dikkatimizi milli(ci) özdeşleşme örneğine çevirirsek, Romantik milli (ci) tarihçelerin çoğunlukla kayıp bir altın çağın varsayımına dayandığını gözleyeceğiz. 'Orijinal durum' olarak adlandırabileceğimiz bu hayali dönem boyunca, halk gönençli ve mutludur. Fakat bu ilk masumiyet devleti bir şekilde yıkılır ve milli(ci) hikâyeler, her neslin arzusunun, halka kaybettikleri jouissance'ın tamamını geri vermek için bu (metaforik) kastrasyonu iyileştirmeye çalışmak ve iyileştirmek olduğu varsayımına dayanır.
Sayfa 512 - Öznellik ve Örgütlü Başka: Simgesel Otorite ve Fantazmik Jouissance Arasında, Yannis StavrakakisKitabı okuyor
Resim