128 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Fatih-Harbiye
Aslında bu kitapta bir yanı Fatih bir yanı Harbiye olan Neriman'ın yaşadığı garp ve şark kültürünün çatışmasından bahsedilmiştir. Ve bu yüzden bu kitap psikolojik yönden Neriman'ın yaşadığı zorluğu ele almış. "Ah efendim, bizi bizden daha iyi biliyorlar; Mesnevi'yi de, Rubaiyat'ı da, Gazali'yi de, Farabi'yi de bizden daha çok okuyorlar; bizi bizden daha çok takdir ediyorlar; bizim bizden daha büyük düşmanımız yoktur efendim, yoktur." Kitapta geçen bu alıntıdan da gördüğümüz gibi bizler hep batıya özeniyoruz. Batı bizim kültürümüzü özenirken bizler kendi kültürümüzü gerici bulup küçümsüyoruz. Ama unutmayalım ki biz kültürlerin en güzeline, ülkelerin en mükemmeline sahibiz, başkalarını özenmeyi bırakıp kendi özümüze döndüğümüzde aslında gerçekleri görmeye başlayacağız. Kitap gayet akıcı ve sade bir dille yazılmış. Okumanızı öneririm. Şimdiden iyi okumalar..
Fatih Harbiye
Fatih Harbiye
Fatih Harbiye
Fatih HarbiyePeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 202347,4bin okunma
318 syf.
·
Puan vermedi
Öyle çok övülüyor ve tavsiye ediliyordu ki büyük bir beklentiyle başlamıştım, biraz hayal kırıklığına uğradığımı itiraf etmeliyim. Aslında tarih severim ama neden bilmiyorum okurken fazla sıkıldığımdan yanına birkaç kitap eklemek zorunda kaldım ve bitirmem fazla uzun sürdü. Betimlemeler hoş, İran'ı ve doğu kültürünü yakından tanımak hoş lakin fazla mı uzatılmış yoksa olaylar mı ilgimi çekmedi bilemiyorum. Gerçek mi diye fazla sorgulamam da beni uzağa itmiş olabilir çünkü Alparslan, Melikşah gibi dünyada önde gelen Türk liderlerinin pısırık işe yaramaz gibi tasvir edilmesi beni fazla rahatsız etti. Bence abartmıyorum Türk tarihi küçümsenmiş, komik. Amerika'nın iyilik meleği gibi yansıtılışı da apayrı komikti... Tarihsel bilgilerini fazla sorgulamam beni soğuttu ama kitabın iyi yönleri de var elbette, yazarı Doğu'nun Limanları'nda tanımış ve sevmiştim ben, beklentim belki o yüzden de yüksekti. Yazarın bilgi düzeyi yüksek ve kitap da yararlı bilgiler içerdiğinden kültür genişletmesi yapıyor ama yukarıda da değindiğim gibi o bilgilerin doğru olup olmadığını sorguladım, yine de bir şeyler öğrendiğimi inkar edemem. Rubaiyat'ın Titanik'te battığı bilgisi beni şaşırttı mesela, Ömer Hayyam'ı da tanımış oldum. Sıkıldım evet ama okuması keyif de verdi bir yandan, olay örgüsü sıkmış olsa da yazarın dilinin akıcı olduğunu düşünüyorum. Sanırım Afrikalı Leo'da yeniden görüşeceğiz, elveda Semerkant.
Semerkant
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202061,3bin okunma
Reklam
318 syf.
10/10 puan verdi
·
251 günde okudu
Kesinlikle okunması gereken bir eser. Rubaiyat keşke günümüze kalsaydı şirin’in bilinmezliğe gitmesi ise benim kanımı dondurdu desem yeridir. Bu dünyada hiçbir şey istediğimiz gibi olmuyormuş
Semerkant
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202361,3bin okunma
"Alnına yazılmışsa aksi mümkün değildir, Koşarak arzulara zahmet etmemelidir. O kadar yük altında şu gönlünü ezdirme; İşin sonu dünyadan geçmektir ve göçmektir."
Sayfa 296
Dünya dediğin bir bakışımızdır Ceyhun nehri kanlı göz yaşımızdır Cehennem, boşuna dert çektiğimiz günler, Cennetse gün ettiğimiz günlerdir bizim.
Bugün senin zülfüne ben elimi uzattım, Sakın ki, hayal sanma gerçek hazları tattım. Senin güzel zülfünde kendi gönlümü gördüm; Aslında ben elimi şu gönlüme uzattım.
Sayfa 266
Reklam
Bana kapıları aç kapı açıcı sensin, Bana selamet yolu göster yol gösterici sensin. Yardım için uzanan ellere hiç uzanmam; Çünkü onlar fanidir payidar olan sensin.
Sayfa 224
Titanik güvertesinde Rubaiyat! Batı’nın gözbebeği Doğu’nun nadide çiçeğini taşıyor! Hayyam, bize nasip olan şu güzel anı keşke kalkıp görebilseydin!......
Sayfa 318Kitabı okudu
Bizi bizden daha iyi biliyorlar; Mesnevi'yi de, Rubaiyat'ı da, Gazali'yi de, Farabi'yi de bizden daha çok okuyorlar; bizi bizden daha çok takdir ediyorlar; bizim bizden daha büyük düşmanımız yoktur efendim,yoktur.
Sayfa 120 - ÖtükenKitabı okudu
Henüz hayattayım ki bir şeyler biliyorum, Bilgimle yetinmeyip aklıma soruyorum. Bazen dönüp şöyle bir arkama baktığımda; Ömür geçmiş hiçbir şey olmamış görüyorum.
Sayfa 90
Reklam
Ecel ok attı ise kalkan işe yaramaz, Bu altınlar, gümüşler; biri sinek biri saz. Dünyanın durumunu sor soruştur durmadan; Yalnız iyilik iyi gerisi boşa avaz.
Sayfa 78
Sen ey gönül mademki kanamaktır nasibin, Her gün başka durumda ne oldu neydi derdin? Ve ey can bir gün sen de terk edip gideceksen; Sen bu naçiz bedene niye, ne diye geldin?
Sayfa 30
Birkaç günlüktü ömrüm, işte geçti nöbetler, Sahradan sam yelinin geçtiği gibi geçer. Şu günlerin gamını ömrümce hiç çekmedim; Önce gelmeyen günler sonra da geçen günler.
Sayfa 28
"Ah efendim, dedi, bizi bizden daha iyi biliyorlar; Mesnevi' yi de, Rubaiyat' ı da, Gazali' yi de, Farabi'yi de bizden daha çok okuyorlar; bizi bizden daha çok takdir ediyorlar."
Sayfa 120Kitabı okudu
318 syf.
·
Puan vermedi
·
37 günde okudu
Amin Maalouf’un kalemi gerçek kişi ve olayların ışığında, tarihe masalsı ve mistik bir atmosfer katarak, okuyucunun hikayeden kopmadan merakla devamını getirmesini sağlıyor. Semerkant kitabında İran tarihinin önemli olaylarını, önce bin yıl öncesinde Ömer Hayyam’ın çevresinde şekillenen olaylar üzerinden okuyoruz. Ardından bin yıl sonrasına
Semerkant
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202061,3bin okunma
Resim