Cuma günü sünnetleri
Cuma Günü yapılması tavsiye edilen sünnetler. • Gusül abdesti almak Tirmizi, Cuma 5 • Güzel koku sürmek Buhâri, Cum'a 6
Evet münacat-ı Ahmediye (A.S.M.) zamanından şimdiye kadar bütün ümmetin bütün salâtları ve salavatları onun duasına bir âmîn-i daimî ve bir iştirak-i umumîdir. Hattâ ona getirilen herbir salavat dahi, onun duasına birer âmîndir ve ümmetinin herbir ferdi, her bir namazın içinde ona salât ü selâm getirmek ve kametten sonra Şafiîlerin ona dua etmesi; onun saadet-i ebediye hususundaki duasına gayet kuvvetli ve umumî bir âmîndir. İşte bütün beşerin fıtrat-ı insaniyet lisan-ı haliyle, bütün kuvvetiyle istediği beka ve saadet-i ebediyeyi; o nev'-i beşer namına Zât-ı Ahmediye (A.S.M.) istiyor ve beşerin nuranî kısmı, onun arkasında âmîn diyorlar. Acaba hiç mümkün müdür ki, şu dua kabule karin olmasın?}
Sözler
Sözler
Reklam
Tazim (Yüceltme,Saygı Gösterme)
TAZİM 📌 îmandan neş’et eden takvâ,muhabbet, tevâzû, kadirşinaslık gibi güzel duyguların ve kalbî hassâsiyetlerin bir hâsılasıdır. 📌 Kişinin mânevî seviyesi yükseldikçe, Cenâb-ı Hakkʼa olan haşyet ve tâzim duyguları da artar. 📌 İmanın sadakati, Allah Teala'ya tazim; meyvesi Hakk Teala'dan haya etmektir. 📌 TEALA: "Nâmı büyük" meâlinde olup. Cenab-ı Hakk'ın (C.C) kudsiyet ve büyüklüğü için hürmeten söylenir. 📌 Celle Celaluhu (göklerin ve yerin nuru) diyerek dile getirmeliyiz.En doğrusu budur ve bir Müslümana yakışan da bu olur. 📌 Allah lafzını tek başına kullanmıyoruz.Bir tazim ifadesi olarak celle celâlühü,Allah Teâla,Hz.Allah,Cenabı Hak,Yüce Rabbimiz demeliyiz.Ama ismi yalın olarak kullanmıyoruz.Bu edeptendir.Edebin hiçbirini küçük görmememiz lazım.Bugün edebi küçük gören sonra başka şeyleri küçük görür. 📌 Bu özel isim, ilk defa söylenince “aleyhisselam” demek veya salavat getirmek vacipdir.(S.A), (S.A.S) gibi kısaltmalar uygun değildir. 📌 Eshab-ı kiramın veya İslam âlimlerinin ismini yazarken de saygılı davranmalı.Mesela (Gazalî dedi ki) demeyip, (İmam-ı Gazalî) denirse saygı ifade edilmiş olur, ama “hazretleri” veya “rahmetüllahi aleyh” denirse daha güzel olur. Eshab-ı kiramdan olan bir zat için de “radıyallahü anh” demeli, fakat (r.a.) gibi kısaltma yapmamalıdır. Mesela Ebu Hureyre “radıyallahü anh” demeli.
440 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Salavat
Malum ola ki, salavat-ı şerifenin faziletlerinin, faydalarının, mükafat ve sevaplarının zahiri ve manevi olarak meydana getirdiği netice ve kazançlar sayısızdır ve akılların kavrama gücü bunu tam olarak kavramaya yetmez. Hadis-i şerifte, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Bana salât ettiğinizde, salâtınızı en güzel bir şekilde ve kalp huzuru ile getiriniz. Zira sizlerin bu salât ve selâmı, bana kendi isimleriniz ile babanızın, ecdadınızın isimleriyle arz olunur.” Resûlullah sallallahu aleyhi ve selleme salât getirmek, yakınlığa ve kabul edilmeye vesile olur.
Salavat-ı Kübra Tercüme ve Şerhi
Salavat-ı Kübra Tercüme ve ŞerhiAbdülkadir Geylani · Çelik Yayınevi · 201617 okunma
"Evet, münâcât-ı Ahmediye (A.S.M.) zamanından şimdiye kadar bütün ümmetin bütün salâtları ve salâvatları O'nun duasına bir âmin-i daimî ve bir iştirâk-i umumîdir. Hattâ O'na getirilen her bir salâvat dahi, O'nun duasına birer âmindir ve ümmetinin her bir ferdi, her bir namazın içinde O'na salât ve selâm getirmek ve kametten sonra Şâfiîlerin O'na dua etmesi; O'nun saadet-i ebediye hususundaki duasına gayet kuvvetli ve umumî bir âmindir. İşte bütün beşerin fıtrat-ı insaniyet lisan-ı haliyle, bütün kuvvetiyle istediği bekà we saadet-i ebediyeyi; o nev-i beşer namına, Zât-ı Ahmediye (A.S.M.) istiyor ve beşerin nurani kısmı, O'nun arkasında amin diyorlar. Acaba hiç mümkün müdür ki; şu dua, kabûle karîn olmasın!
Hayırlı Cumalar
Birkaç Cuma Sünneti📌 •Kehf Suresi Okumak •Tırnak Kesmek •Gusül Almak • Sadaka Vermek •Bolca Salavat Getirmek
Reklam
Yakınlaşmak İçin
Yüce Allah'a yakınlaşmak için, bizlere Peygamber Efendimizin ahlakıyla ahlaklanmamız emredilmiştir. Bunun için Peygamberimizin hayatını okumamız, hadisi-i şeriflerini öğrenerek onunla amel etmemiz ne kadar lazımsa, salavat okuyarak Peygamberimizin sevgisine mazhar olmak da o kadar lazımdır. Kur'an okumak Allah ile konuşmak olduğu gibi salavat getirmek de hem Allah ile hem de Peygamberimizle mana aleminde konuşmak ve selamlaşmak demektir.
Sayfa 95 - Kutup Yıldızı Yayınları, 14. Baskı, Şubat 2008Kitabı okudu
Ez dem-e subhé ezel tabe kıyam-e Arasât, ber ser u pay-é dilara-yé Muhammed râ salavat. (Ezel sabahından mahşer gününe kadar Muhammedin gönülleri cezbeden varlıgına salavat olsun) Şikentixe zebânem hemedemm şâx-é nebat, bâdé berqameté ra'nayi Muhammed salavat. (Dil kılıcım bu tatlı şekeri kesmekle meşgul, Muhammedin eşsiz güzelligine, endamina salavat olsun) Ferd-e áynest mii begōyem ta vaqti memat dembedem ber gûli ruhsâri Muhammed salavat. (O sevgilimin gül yüzüne herzaman salavat getirmek bana farz olsun)
Resul-i Ekrem aleyhisselatü vesselama salavat getirmek, tek başıyla bir tarik-i hakikattır.
- Cuma günü yapılması tavsiye edilen sünnetler 1. Gusül abdesti almak, 2. Güzel koku sürmek, 3. Güzel elbise giymek (beyaz elbise), 4. Misvak kullanmak, 5. Tırnakları kesmek, 6. Camiye erken gitmek, 7. Kehf suresini okumak, 8. Çokça dua etmek, 9. Efendimiz ( ﷺ ) salavat getirmek 10. Sadaka vermek, 11. Kabir ziyaretinde bulunmak , 12. Müslüman kardeşine selam vermek 13. Cuma namazına vaktinde gitmek ve hutbeyi güzelce dinlemek.
Reklam
Resulullah(sav)
"Bana salavat getirmek sırat köprüsünde nurdur. Kim Cuma günü seksen kere bana salavat getirirse Allah Teâlâ onun seksen yıllık günahlarını bağışlar."
Efendiler Efendisi (sallallahu aleyhi ve sellem)'e salavat getirmek Kur'an-ı Kerim'de açıkça emredilmektedir.
Sayfa 31 - Sena YayınlarıKitabı okudu
311 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.