Roma'nın kanlı diktatörü Julius Sezar
.... gayrimeşru çocuğu Brütüs'ün hançerini hırsla savurduğunu gördü. Dudaklarından dökülen kısacık cümle, beklenmedik ihanetler için deyim olacaktı: -Sen de mi Brütüs?
Reklam
Sen de mi Brütüs dememiştir, sen de mi oğlum demiştir.
Hançer kullanan suikastçılar Sezar'ı yirmi üç kere hançerlediler. Yalnızca iki tanesi Sezar'a yardım etmeye çalışırken yüzlerce senatör dehşet içinde seyrettiler. lmparator mücadele edip direndi. Öfkeyle bağırdı ve bir saldırganın vücuduna kalemini sapladı. Hikaye, Marcus Brutus'un kendisine saldırdığını görünce Sezar'ın mücadele etmeyi bıraktığını söylüyor.
Say Yayınları
Sen De Mi Brütüs ?
MÖ 44'te, 15 Mart (İdus Martii) gününde, Caesar, Pompeius'un inşa ettiği tiyatroda senatonun bir araya geldiği bir toplantıda Marcus İunius Brutus önderliğindeki bir senatör topluluğu tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.
Sayfa 293Kitabı okudu
Reklam
~ Caesar: Sen de mi Brutus? Öyleyse yıkıl Caesar!
Sen de mi Brutus? Öyleyse yıkıl Caesar!
Sayfa 55 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
288 syf.
6/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Vasat
Kitap imparatorların ölüm tarihlerine göre kronolojik olarak yazılmış. Önce çok kısa olacak şekilde, birkaç paragraf, imparatorun hayatını anlatıyor. Ardından asıl kısıma, nasıl öldüğüne geçiyor. İlk dönem imparatorlarının ölümlerini çeşitli kaynaklardan bulup okuyabilirsiniz ama geç dönemde böyle bir durum yok. O açıdan özellikle imparatorların
İmparatorlar Yataklarında Ölmez
İmparatorlar Yataklarında ÖlmezFik Meijer · Kronik Kitap · 202346 okunma
Reklam
İmparatorlar Yataklarında Ölmez
İmparatorlar Yataklarında Ölmez
Sayfa 26'da "Marcus Brutus kendisine saldırdığı zaman 'Sen de mi Brutus' dediği rivayet edilir." yazmış yazar. Nerede edilir peki? Dönemin hiçbir kaynağında bu söz geçmez. Shakespeare'in dramatikleştirmek için tasarladığı bu diyalogun ne işi var kitapta ben anlamıyorum. Yani bunun kaynağını -Shakespeare'i- belirtse hadi tamam, ama kaynakların dönemin kaynakları olduğunu iddia ediyor
Fik Meijer
Fik Meijer
. Cassius Dio, Suetonius, Plutarkhos hangi eserlerinde yazmış bunu. Roma İmparatorlarının ölümlerini inceleyen bir kitapta bari popüler tarihçilik yapmayın.
Caesar her zaman farkında olduğu halk üzerindeki imajının efendisiydi. Kalabalıkların karşısına çıkarken en göz alıcı mor elbiseleri giyiyordu. Onun yanında kimse dikkat çekemezdi. Caesar usta bir hatipti. Çok az şey söyleyerek nasıl çok şey söyleneceğini, konuşmayı azami etki yapacak yerde bitirmeyi çok iyi biliyordu. Halkın içine çıkışlarını her zaman bir sürprizle birleştirirdi; örneğin, heyecanlarını arttıran şaşırtıcı bir duyuru yapardı. Rakipleri Roma halkının çok sevdiği Caesar'dan nefret ediyor ve korkuyordu. M.Ö. 44 yılında, Mart'ın 15'inde Brutus ve Cassius'un önderliğindeki bir grup komplocu senatoda Caesar'ın etrafını çevirip onu bıçakladı. Ama o ölürken bile tiyatro duygusunu yitirmemişti. Elbisesinin üst kısmını yüzüne doğru çekerek, alt kısmının düşüp bacaklarını kapamasını sağlayarak örtülü ve edepli bir şekilde ölmeyi başardı. Roma tarihçisi Suetonius'a göre, Caesar'ın son sözleri kendisine ikinci bıçak darbesini indiren eski arkadaşı Brutus'a yönelik olarak ve bir oyunun sonunu prova ediyormuş gibi Yunanca söylenmişti. "Sen de mi, Brutus?"
Sayfa 275Kitabı okudu
CAESAR Sen de mi Brutus? Öyleyse yıkıl Caesar!
Sayfa 55 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
764 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.