Şeyh Sait asla Dersim'e dayanamadı. Ferzende, Yado, Alican, Seyithan çeteleri, Dersim'de yer edemediler. Esasen buna teşebbüs de etmediler. Gerçi Dünya Savaşı'nda Ruslar Kiği'ye kadar ilerledikten sonra Varto'nun Üstükran Nahiyesi'ndeki Aleviler, Doğu Dersim aşiretlerinin bazıları Ruslar'la ilişki kurarak kaçan askerlerimizin silahlarını almakta ve bazı saldırılarda bulunmaktan tereddüt etmediler ise de aynı hal yanyana savaşan diğer aşiretlerde görülmemiştir. Cahil milletten beklenen, ancak böyle hareketlerdir. Bir de Dersim, sınırlarımızdan uzaktır. Büyük tehlikenin sınırlarımızın dışından geleceği kanısından, önce sınır aşiretlerinden silah toplanması doğaldır.
Hoybun Örgütü Ve Kürt Lideri İhsan Nuri
Şeyh Sait Ayaklanmasından sonra yurt dışına kaçan Kürt aydınları, 1927 yılında Suniye'de "Kürt Milli Genel Kurultayı" toplamışlardı. Toplantıya Kürt Teali Cemiyeti, Kürt Teşkilatı İçtimaiye, Kürt Millet Fırkası ve Kürt Ulusal Birliği adı dört Kürt örgütünün temsilcileri katılmıştı.
Paris Konferansı'ndaki İngiliz temsilcisi Balfour 2 Ağustos 1919'da Londra'ya gönderdiği mektupta Osmanlı İmparatorluğu'nun bölünmesine ilişkin şu görüşleri ileri sürmüştür:
"Fransa Suriye'nin, Ingiltere Mezopotamya'nın, Amerika veya Ingiltere Filistin'in, Amerika Ermenistan ve Boğazlar. İtalya belki