Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
88 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Mutluluğun Kazanılması ile alakası olmayan bir kitap. Yöneticilere ve siyaset felsefesi ile uğraşanlara hitap ediyor. Mutlu olmanın devlet eliyle olduğu ifade edilse de biz halkın ihtiyaç duymayacağı bir kitap. Farabi okumuş oldum diyerek okurken geçirdiğim zamanın boşa gitmediğini düşünüyorum. :) İyi geceler dilerim.
Mutluluğun Kazanılması
Mutluluğun KazanılmasıFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20183,439 okunma
Erdem ve Liyakat
Erdem düşüncesini, düşünmeksizin çaba düşüncesine bağlıyoruz. Liyakat ise, bizim için, herhangi bir biçimde iştencin kişisel çıkarlarla, bencillikle mücadelesi anlamına geliyor.
Reklam
Dünyanın Ahlaksal Vizyonu ve Siyasal Gereklilikler
Demokrasi ve özgürlüğün dinsel çerçeveye göre temel kazanımlarından biri doğru yaşamı kavrama biçimlerinin ve inanç farklılıklarının yok edilmezliğinin kabul edilmesi, bir başka deyişle ahlaksal plüralizmin kabul edilmesidir. Ahlaksal ideallerde de, yaşama biçimlerinde de yok edilmez bir etik farklılık vardır. Bu unsurlar tartışılmaz biçimde aşkınlığın reddedilmesinin karakterize ettiği ve ahlakı rasyonalite pratiği içine oturtma girişiminin meşrulaştırdığı modern döneme bağlı gözükmektedir.
Yargıç ve Toplum
Hukuk, ancak tarafsız bir hakem, tarafların dışında ve davayla ilgili olmayan bir "üçüncü kişi" tarafından "adil" bir biçimde karara bağlanabileceği düşünülen bir anlaşmazlık söz konusu olduğunda "dile getirilir".
Sayfa 977Kitabı okudu
Yasaların Derlenmesi
Her yasa derlemesi kendine özgü bir felsefe içerir. Bunu kesinlemenin en iyi yolu, Avrupa'da 18.yüzyıldan bu yana dalga dalga birbirlerinin yerini alan medeni hukuk yasalarındaki düzenlemelere bakmaktır. Bu dalgaların ilkini - Fransızlar'ın Bonaparte'ın yüzünün akı gibi gösterdikleri ama aynı zamanda Prusya'nın Allgemeine Landrecht'ini ve Avusturyalı Joseph yanlılarının metinlerini de sarmalayan - felsefe olarak Aydınlanma ideolojisine bağlamak bir gelenek olmuştur.
Sayfa 987Kitabı okudu
Yurttaşlık Hümanizması
Modern toplumların karmaşıklığının sürekli artmasının insanları ahlaksal otantiklikten uzaklaştırabileceği anlamında tarih ve değer arasında bir ayrılık olabileceği düşüncesini destekleyen 18.yüzyıl yurttaşlık hümanizması, daha sonraki yüzyılın, gelişmiş toplumların insanı çalışma koşullarına egemenliğinden kopararak insanilikten uzaklaştırdığı yolundaki eleştirisinin habercisi olmuştur.
Sayfa 1004Kitabı okudu
Reklam
Grotius'a Göre İnsan ve Toplum
Grotius'a göre insan toplum için vardır. Grotius'un insan anlayışı Aristoteles'inkinden farklıdır yani sitede yaşayan bir insan değil, Stoacılarınki gibi genel bir insanlık toplumu anlayışıdır onunki.
Sayfa 353Kitabı okudu
AMERİKAN DEVRİMİ
ABD, siyasal açıdan ılımlı, hem demokratik, hem liberal geleneklere sadık bir ülke imajı verir ama aynı zamanda da birçok Avrupalı'ya göre demokratik modernitenin kusurlarının (sıradan bir yararcılık, komformizm, "çoğunluk despotizmi") ayrıcalıklı bir örneğini oluşturur.
Büyük şehirlerin sağanaklı hayatında kendi kendilerine kalıp da düşünme fırsatını bulamayan gençler, günün meselelerini hep birlikte siyaset potasına boşaltıp orada tanıma alışkanlığını edindiler. Bu kolaylık, fikrin yerine kaba hareketi getirdi. Eskiden tefsircilerin yerinde şimdi particinin yırtık yüzü görünüyor. İslâm dünyası Mevlana'nın ruhu ile XX. asırda bir muhteşem felsefe yaratabileceği halde bu yapılmadı. Mevlana, kaba beden hareketlerine aktarılıp Şaman'a döndürüldü ve Kur'an'ın felsefesi Zerdüşt'ün pençesiyle ezildi. Aşağı hazlar doğuran ve günlük tecessüsleri doyuran bayağı halk yayınları gazete ve radyolarla beyinlere yüklenirken, demokrasinin her ferdi siyaset sahnesine çağıran çığırtkanı da ruhlarımızda gizlenen hikmet aşkını öldürdü.
Sayfa 33 - DergahKitabı okudu
Reklam
126 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Ulus devlet ve Ordu millet anlayışını geliştiren bir başyapıt
Kitabı beğendim. Başucu kitaplarından biri olabilir. Özellikle Ulus devlet anlayışı ve Ordu millet anlayışını anlamak isteyenler muhakkak bu kitabı okumalılar. "Amaca giden yolda her şey mübahtır" anlayışıyla yola çıkan yazar, yöneticinin nasıl olması gerektiğini, klasikleşen iyilik söylemlerinin karşısında, yöneticinin zalim, kavgacı, korkuyla halkına egemen olan biri olduğunda devletinin daha uzun süreceğini örneklerle açıklamıştır. Özelikle beni en çok etkileyen sevgi yolu ile idare etme veya korku yolu ile idare etme tartışması oldu. Siyaset felsefesi ve devlet düzenleri konularına meraklı olanların okuması gereken bir başyapıt.
Prens
PrensNiccolo Machiavelli · Olympia Yayınları · 201814,7bin okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Okuduğum bu kitap zihnime musallat oldu. Orwell'in edebi çizgisini keşfetmiş olmakla kendimi şanslı hissediyorum. Kasvetli atmosfer içinde geçen olaylar dizisi insana kendisini çaresiz hissettirse de George Orwell'in kullandığı edebi dil beni büyüledi. Tavsiye eder miyim? Okumamış olan çok şey kaçırmış olur diyebilirim. Konusu, edebi dili, atmosferi , felsefesi ile tek kelime müthiş bir kitap bu. Kitapta yazarın yapmış olduğu dil ve düşünce bağlamındaki yorumlarını da es geçmemek gerekir. Bir filozofun da dediği gibi dilin sınırları dünyamızın sınırlarını oluşturmaktadır. Orwell'in kitapta yaratmış olduğu 'eskikonuş,yeni konuş ' gibi yeni dil icatları kendisinin ne kadar dil üzerinde emek sarf ettiğinin kanıtıdır. Dili fakirleştirirsek , düşünceyi de yoksullaştırmış olacağız ve böylece insanlık insan olmaktan çıkacaktır. İçerdiği siyaset felsefesi , yer yer sözü edilen varlık felsefesi ve özellikle de dil- düşünce bağlamı üzerine inşa ettiği düşünceleri ile insanı düşünmeye sevk eden özellikleri nedeniyle okunmadan geçilmemesi gereken bir kitap olduğunu düşünmekteyim.
1984
1984George Orwell · Can Yayınları · 2019165,2bin okunma
Burjuvazi, bugüne kadar el üstünde tutulan ve önlerinde yerlere kadar eğilinen mesleklerin tüm saygınlığını çekip almış; hekimi de, avukatı da, rahibi de, şairi de, bilim adamını da kendi ücretli emekçisi yapıp çıkmıştır.
191 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İnsan nehir gibidir; akar kendi yolculuğuna
Martin Luther King’in liderliğinde 1965 yılında yapılan “Selma yürüyüşleri / Özgürlük yürüyüşü” yüz yıllık bir mücadelenin sonucunu verdi ve siyahilere A.B.D. Başkanı Johnson'un Oy Hakkı Kanunu'nu çıkarmasını sağladı. Bu yürüyüşle ilgili (Özgürlük yürüyüşü/ Selma -2014) filmini izlemenizi tavsiye ederim.
Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi
‘nin 1930'da tuz
Yürümenin Felsefesi
Yürümenin FelsefesiFrédéric Gros · Kolektif Kitap · 20176,8bin okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.