Cafer Solgun

Cafer SolgunDersim... Dersim... yazarı
Yazar
8.1/10
21 Kişi
79
Okunma
5
Beğeni
2.073
Gösterim

Cafer Solgun Kimdir?

1962 yılında Dersimli bir ailenin çocuğu olarak Elazığ’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Elazığda tamamladı. Siyasi nedenlerle çeşitli dönemlerde uzun süre hapis kaldı (17.5 yıl). 1978 yılında ilk defa tutuklanıp işkence gördüğünde lise öğrencisiydi. Çeşitli medya organlarında çalıştı. Birçok sivil toplum girişiminde aktif olarak yer almaktadır. PEN üyesidir. Halen Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneğinin (Yüzleşme Derneği) başkanıdır. Evlidir.rnrnDaha önce yayımlanmış kitapları: Cihangirde Bir Ev (Öyküler. Çiviyazıları Yay. 2003), Duvarlara İnat (Karikatürler. El Yay. 2005), Gitmek-Kırılma Öyküleri (Öyküler. Çiviyazıları Yay. 2006), Alevilerin Kemalizm’le İmtihanı (Araştırma. Hayy Yay. 2008).
Unvan:
Yazar
Doğum:
Dersim, 1962

Okurlar

5 okur beğendi.
79 okur okudu.
29 okur okuyacak.

Cafer Solgun Sözleri ve Alıntıları

Tümünü gör
Etnik ve kültürel farklılıkların yok edilmesi
Bir,biri Ardına geliştirilen ve "Atatürk Devrimleri" olduğu belirtilen kılık-kıyafet gibi reformların amacının "Batılılaşma" ve "Çağdaşlaşma" olduğu söylenir. Hilafet, saltanat ve Şeyhülislamlık kurumlarının kaldırılması da bu kapsam içerisinde değerlendirilir. Ancak bu reformların temelinde etnik ve kültürel farklılıkların yok edilmesiyle, "yeni bir ulus" yaratma isteği vardır. Tarihi, etnik ve kültürel değerleri, hafızası, gelerek ve görenekleri yok edilerek veya yeniden kurgulanarak yaratılan bu ulus devlet anlayışının, Türkiye coğrafyasına ve "eşyanın doğasına" ne denli uygun olup olmadığını ise dikkate alınmamıştır. Zira, elde bu anlayışı hayata geçirecek bir "devlet" vardır ve direneni bekleyen kader ezilmektir.
Sayfa 138Kitabı okudu
Dur akıtma gönlüm yaşını gözünden öpecek bir yer bırak oy bana en yakın bana en uzak sevgili yar hasretine vur beni
Sayfa 22 - İletişim Yayınları
Birbiri ardına geliştirilen ve "Atatürk Devrimleri" olduğu belirtilen kılık-kıyafet gibi reformların amacının "Batılılaşma" ve "Çağdaşlaşma" olduğu söylenir. Hilafet, saltanat ve Şeyhülislamlık kurumlarının kaldırılması da bu kapsam içerisinde değerlendirilir. Ancak bu reformların temelinde etnik ve kültürel farklılıkların yok edilmesiyle, "yeni bir ulus" yaratma isteği vardır.
Sayfa 138Kitabı okudu
Bir de kimbilir, Sevdiğin kadın sevmez olur, Ufak iş deme, Yemyeşil bir dal kırılmış gibi gelir, İçerdeki adama. İçerde gülü, bahçeyi düşünmek fena, Dağları, deryaları düşünmek iyi. Durup dinlenmeden okumayı yazmayı, Bir de dokumacılığı tavsiye ederim sana, Bir de ayna dökmeyi. Yani içerde on yıl on beş yıl, Daha fazlası hatta Geçirilmez değil, Geçirilir, Kararmasın yeter ki Sol memenin altındaki cevahir! -Nazım Hikmet
Sayfa 137 - İletişim Yayınları
…Bu acılara katlanmanın, bu zorluklara göğüs germenin bir paha biçilemez değerde ödülü var; alnımız ak, başımız dik, kişiliğimiz, onurumuz, değerlerimiz lekesiz, tertemiz… “Taşı koysan un ufak olur. Değil insan” diye yazmış şair Gülten Akın. Söz konusu olan, insandır. Çırılçıplak insan…
Sayfa 239 - İletişim Yayınları

Cafer Solgun İletileri

Tümünü gör
Henüz kayıt yok

Cafer Solgun Yorum ve İncelemeleri

Tümünü gör
Henüz kayıt yok