Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cevat Fehmi Başkut

Cevat Fehmi BaşkutBuzlar Çözülmeden / Hacı Kaptan yazarı
Yazar
7.9/10
41 Kişi
195
Okunma
19
Beğeni
4.494
Görüntülenme

Cevat Fehmi Başkut Gönderileri

Cevat Fehmi Başkut kitaplarını, Cevat Fehmi Başkut sözleri ve alıntılarını, Cevat Fehmi Başkut yazarlarını, Cevat Fehmi Başkut yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan acır sever, korkar sever, sayar sever nihayet bazen de sadece sever.
Reklam
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Buzlar çözülmeden
Hikayenin özü şu; ihtilal sonrası Sultan Dağları'nın gerisinde yolları buzlarla kaplı bir kasabada yollar kapalı olduğu için Kaymakam ve diğer yetkililer gelemeyince kendi düzenini kurmuş halka zulmeden istifçisi, karaborsacısı, toprak ağası, dava vekili... Halk ise yapılan haksızlıklar içinde açlıkla, soğukla, topraklarından olmakla mücadele etmektedir. Bir gün nasıl geldiği anlaşılamayan kaymakam kasabaya geliverir ve kasabanın tüm sorunlarına kendine göre çözümler bulur. Kitap beni daha en başından itibaren sarıverdi. Aşırı akıcıydı. O havayı, ortamı, karakterleri öyle güzel veriyor ki sanki hepsi gözünüzün önünde. Kış, hantallık, eskilik... Mesela bir sahnede kaymakam dilekçe verilmesini kaldırıyor ve halkın direkt kendisine ulaşmasını istiyor. Yani bürokrasinin hantal yollarında dolanmayı kaldırıyor. Bu da çok güzel veriliyor. Kaymakam: "Dilekçe mi? Yani dükkâncıya 10 kuruş verip bir tabaka kâğıt alacak, arzuhalciye 2,5 lira verip bunu yazdıracak, tütüncüye 16 kuruş verip bu yazılı kâğıdı devlet kapısından içeri sokmak için pul alacak... Memur arkadaşının işinden para aldığı zaman bu büyük bir suç sayılıyor da bir vatandaşın derdini dinlemek veya halletmek vazifesiyle kurulmuş hükümetin aldığı 16 kuruş sanki rüşvet olmuyor mu? Hayır, bundan sonra dilekçe kaldırıldı... (...) -dosyaları göstererek- Şunlara bakın, ne de masum, sessiz, zavallı görünüşleri var değil mi? Halbuki bunlar geçmişte koskoca bir imparatorluğu batırdılar." Mükemmel göndermeler... Blogda filmleri ve tiyatro oyunuyla karşılaştırdığım detaylı bir yorum yaptım - benherneysemo
Buzlar Çözülmeden
Buzlar ÇözülmedenCevat Fehmi Başkut · İnkılap ve Aka · 197288 okunma
Etrafımda bir boşluk, bir manasızlık var. Günler hep birbirinin aynı. Dün ne yaptıysam bugün aşağı yukarı aynını tekrarlıyorum. Bir yeknesaklık bir sönüklük, bir heyecansızlık. Dekor hep o dekor. Hareketler hep o hareketler, sözler hep o sözler. Sanki bir kuklalar dünyasında yaşıyorum.
Sayfa 66 - Hacıyatmaz, NerimanKitabı okudu
Evet, yazdıracağım parçanın adı Mektep . . . Çocuklar mektebi se­vin, okumayı sevin... Hayatta en temiz yer burası, en gü­zel şey okumak. . . Sonra ikisini de çok, pek çok arıyacak­sınız... Dışarısı karanlık, gürültülü, korkunç. . ; (Nefesini kuvvetle içine çekerek) Oh, buranın havasında bile bir başka koku var. Sükun ve huzur kokuyor. Ağrıdan sız­layan başım dinleniyor. Mektebinizi sevin, mualliminizi sevin çocuklar. . .
Reklam
Dilinde Allah kelimesi amma cebinde fakir fukaranın lokması... Adın hacı am­ma kendin yol kesici. . . Benim bıraktığım kitapları sen oku, sen! Bak bakalım Allah ne demiş, peygamber ne demiş, feylesof ne demiş? Fazilet ne imiş, vicdan ne de­mekmiş, insan paraya taparsa insanlık ne olurmuş? Doğru kitap beni, fakir yaptı, amma para seni zelil, rezil, bednam etti . . .
“Etmeyin, eylemeyin . . . Mektepten alırsanız sudan çıkmış balığa benzerim ben. . . Talebelerimden ayırmayın, :kürsümden ayırmayın beni, ölürüm...”
Sayfa 170Kitabı okudu
Size göre muallim, gördüğünüz bu ilk mektep hocası hakir, fakir, hayal peşinde koşan, açlıktan nefesi kokan meczup bir adam... Fakat şimdi bir de beni dinle­meniz lazım... Şu istikbale doğru yürüyen insan selleri­ ne bakın! Memeden yeni kesilmiş denecek yaşta mini miniler, onlardan bir az daha kabacaları, bıyıklan yeni terliyen delikanlılar, sonra genç adamlar. . . Bunlar yer yüzünün yarınki sahipleri. Biz öleceğiz, onlar kalacak­lar. . . Bir kısmı hakim olacak, adalet terazisini elinde tutacak, şaşmadan, vicdanının sesinden başka ses dinle­meden, riya, endişe, hatır, gönül bilmeden insan hakla­rını tevzi ve taksim edecekler….fakat günün birinde vatan dediğimiz mefhum için bir lahza düşünmeden, bir nefes fazla almadan, hatta göz kırpmadan can vermesini bilecekler. . . Eğer onlarda namus, şeref, doğruluk, merhamet hisleri bulunacaksa, eğer onların muhakeme kabiliyetleri, muhayyileleri, vicdanlan olacak­sa, eğer vatanlarını tanıyacak, fazilet nedir bilecek, haya­sızlık karşısında utanacak, istibdat karşısında şahlana­caklarsa işte bunları ben yaratacağım . . . Şu namuslu ha­kim bir hırsız, şu faziletli anne bir orospu, şu vatansever kumandan bir casus olabilir eğer ben olmasam. . . Evet, ben fakirim, fakat hazineler yaratıyorum .
224 syf.
·
Puan vermedi
Paydos: Eserde toplumun değişen ve bozulan ahlaki değerlerine rağmen dürüst kalmaya çalışan idealist bir öğretmen Murtaza, çıkarcılığı ön plana almış olan muhtar ve bakkalla karşı karşıya getirilir. Yazar bu oyunda eğitimli kişilerin, değişen toplum düzeninde bir değeri olmadığını, cahil kültürsüz kişilerin toplumda iyi yerlere gelip hem maddi hem manevi açıdan istediklerini elde etmelerini eleştiriyor. Üç perdeden oluşan ve Cevat Fehmi'nin en çok oynanan bu oyunu 1948 yılında yazılmış.
Paydos / Büyükşehir
Paydos / BüyükşehirCevat Fehmi Başkut · İnkılâp Kitabevi · 200637 okunma
120 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.