Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı.
Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir.
Yaşamöyküsü
Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı.
Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu.
26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi.
1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı.
Yazarlık kariyeri
Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.
1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi.
Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı.
Kazandığı Ödüller
Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father
Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See
Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves
Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves
Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him
Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man
Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man
Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge
Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge
Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn
Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams
Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams
Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold
Unvan:
Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı
Doğum:
Petrovichi, Rusya, 2 Ocak 1920
Ölüm:
New York, Amerika Birleşik Devletleri, 6 Nisan 1992
Bu yeni güzel dünyamızda oyunun adı teknolojik ilerleme. Başka güçlerin başaramadıklarını yapmanın sağladığı saygınlık, nüfuz, yetenek. Bu oyunda fiş yerine bilim adamları kullanılıyor.
"İşin temelinde açgözlülük yatıyor," dedi Halsted. "Ve bunun için casus olmanız da gerekmiyor. Namussuz politikacı, vergi kaçıran iş adamı, kaliteli üretim yapmayıp insanları dolandıran sanayici ve rüşvet yiyen bürokratlar bir ülkeye casuslardan daha fazla zarar verebilirler."
"Evet," dedi Rubin. "Ama o adamlar her yerde vatansever geçinirler, devletin parasını çalar, insanların gözünü boyarlar. Ancak özgürlük günü büyük bir bayrak asıp yabancılar hakkında ileri geri konuştukları sürece onlardan iyisi yoktur."
🌿Merhabalar🌿 #188501228 E-KİTAPLAR
Telegram E-kitaplar t.me/Pdf100000kitapa...
Sayfama gelip bu iletiyi okuyorsan, bence kitap önererek yorumunu da ekleyebilirsin, şimdiden teşekkürler 🙏🙏 Her öneri birbirinden değerli benim için🥰
Değerli
Öncelikle akıllardaki soru işaretlerini gidermek amacıyla bu iletiyi bırakıyorum. #120611302
Hem okuma sıralaması hem de bizim izlediğimiz sıralamadan bahsediyor burada Murat.
Uzunca bir inceleme olacak ancak ben keyifle yazıyorum umarım siz de vakit ayırır okursunuz.
Vakıf'ın yazılış süreci ile
Isaac Asimov'un "Vakıf İleri" romanı, yazılma tatihi itibariyle Vakıf serisinin yedinci ve son kitabı olmakla birlikte, romanların kendi içindeki kronolojiye göre "Vakıf Kurulurken" ve "Vakıf" romanları arasınsa yer alan ikinci romandır. Roman, anlatı ustalığı,
Bu kitap ile galaktik imparatorluk serisi sonlanmış oluyor. Asimovun diğer serilerine göre bir nebze sönük kalsa da mükemmel bir seriydi. Hem genel evrene katkıları hem de karakterleriyle ben okurken çok keyif aldım. Gökteki Çakıl Taşı' da mükemmel karakterleri ve akıcı olayları ile bizleri büyülüyor. Asimovun bütün kitaplarında bayıldığım akıl oyunları bu kitapta da yapılıyor. Baştan sona bütün hikaye heyecanlı bir şekilde akıyor.
Gelecekte galaktik imparatorluk kurulmuş ve dünya radyasyonlu bir halde. Karakterimiz ise 1940 larda yaşayan bir adam ve bir anda kendini bu gelecekte buluyor. Konusunu ben çok sevdim. Tatmin edici bir şekilde de hikaye sona ulaşıyor.