Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Vefa Saygın Öğütle

Vefa Saygın ÖğütleGezi ve Sosyoloji yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
7.2/10
5 Kişi
20
Okunma
5
Beğeni
2.236
Görüntülenme

Hakkında

1976’da İzmir’de doğdu. 1993’te girdiği 9 Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği ve 1994’te girdiği Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği bölümlerindeki eğitimini yarıda bırakarak müziğe ve sosyal bilimlere yöneldi. 1996-99 yılları arasında profesyonel olarak müzikle uğraştı. 2002’de Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Metodolojik bireycilik üzerine hazırladığı tez çalışmasıyla 2012 yılında Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden doktora derecesini aldı. İlgi ve çalışma alanları; sosyal bilimler metodolojisi, bilgi sosyolojisi, bilim sosyolojisi, tarih ve sosyoloji bağıntısı, toplumsal sınıflar, Marksizm-içi tartışmalar ve müziktir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış makalelerinin yanı sıra, Peter L. Berger ve Thomas Luckmann’ın Gerçekliğin Sosyal İnşası, Max Weber’in Sosyal Bilimlerin Metodolojisi ve Roy Bhaskar’ın Natüralizmin Olanaklılığı adlı eserlerini Türkçe’ye çevirmiştir. Yazarın ayrıca Toplumsal Sınıfların İlişkisel Gerçekliği (Güney Çeğin’le birlikte) adlı bir telif eseri, Bilim Sosyolojisi İncelemeleri: Temel Yaklaşımlar, Kavramlar ve Tartışmalar (Bekir Balkız’la birlikte) ve Karl Korsch Kitabı adlı derleme çalışmaları bulunmaktadır.
Unvan:
Akademisyen
Doğum:
İzmir, 1976

Okurlar

5 okur beğendi.
20 okur okudu.
2 okur okuyor.
36 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Yönelimler veya niyetler, kişilere içkindir, onlara dairdir, onlara aittir. Oysa anlamlar kişilere verilidir. Anlamların bağlamı olduğunu gördüğümüz dil de yine bu şekilde verilidir ve bu özelliğiyle kişi tarafından hem niyetleri oluşturmak/açığa vurmak hem de bu niyetleri ve eylemleri yorumlamak için kullanılır (eylemin kendi üzerine döndüğü bu uğrağına ileride değineceğim). Öyleyse "bir eylemin sosyal anlamını, failin o eylemi şu veya bu belirli durumda gerçekleştirme niyetiyle özdeşleştirmek bir hatadır" (Bhaskar)
Sayfa 33 - bu kısımdan bir şey anladım ama anladığım şey anlattığı şey mi bilmiyorum. eğer öyleyse çok çok önemli bir şey bu. kalsın buradaKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
168 syf.
5/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Üç akademisyen tarafından yazılan ama başka birçok akademisyene sorular sorularak hazırlanan bu kitap bizlere akademinin ne hâlde olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Akademinin hâlini bize asıl gösteren yazarlar değil fikirleri soru cevap şeklinde alınan diğer biyologlar. Verdikleri cevaplarla yeni bir bakış açısı kazandırmayı bırakın bizlere fikir bile sunmuyorlar desek yeridir. Birçok konuda biyologlar nasıl böyle der desem de en çok evrim konusunda şaşırdım. Ülke de biyologlar böyle düşünüyorsa topluma hiçbir şey dememek lazım bunu bir kez daha gördüm ama gel gelelim kitapta yer alan bazı biyologlar hâlâ halktan ilgi görülmediği için bilimsel ilerlemenin olmadığını söylüyorlar buna tamamen yanlış demiyorum ama siz evrim hakkında bu yorumları yapıyorsanız akademide yer alan insanlar olarak halktan ne bekliyorsunuz onu anlamıyorum. Fikirleri alınan biyologlar dışında kitabın asıl yazarı olan akademisyenler bence bizlere yeni bir bakış açısı kazandırıyor ve kitabın neden okunabilir olduğunu gösteriyor ama yazarların fikirlerini de belirli bir bölümden sonra çok az okuyabiliyoruz. Sonuç olarak vaktiniz varsa okuyabilirsiniz yeni bakış açıları veya fikirler edinebilirsiniz ya da Türkiye'deki akademinin hâline üzülüp bu konuyu düşünebilirsiniz ama tabii ki ne biyolojinin ne de sosyolojinin yapı taşlarından değil.
Biyoloji Biliminden Toplumsal Dünyaya Bakmak
Biyoloji Biliminden Toplumsal Dünyaya BakmakVefa Saygın Öğütle · Doğu Batı Yayınları · 20196 okunma