Abdullah B. Ebi Davud

Kitabü' l Mesahif yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
16
Okunma
2
Beğeni
839
Görüntülenme

Hakkında

Ailesi Yemen’in Ezd kabilesine mensup olduğundan Ezdî nisbesiyle de anılır. İlk hadis dersini, 241 (855) yılında Tûs şehrinin velî muhaddisi Muhammed b. Eslem’den aldığını söyler. Horasan, Cibâl, İsfahan, Fâris, Basra, Bağdat, Kûfe, Medine, Mekke, Mısır, Şam, Cezîre gibi bölgeleri dolaşarak Fellâs, Bündâr lakabıyla bilinen Muhammed b. Beşşâr, Ali b. Haşrem, Hârûn b. İshak, İbn Ebû Hayseme, Ebû Zür‘a er-Râzî ve Zühlî gibi âlimlerden hadis tahsil etti. Bağdat’a yerleşerek ilmî faaliyetlerini burada yürüttü. Başta babası olmak üzere yüzlerce şeyhten hadis yazdığı gibi İbn Hibbân, Hâkim el-Kebîr, İbnü’l-Mukrî el-İsfahânî, Dârekutnî, İbn Şâhin ve Ebû Bekir el-Ebherî gibi âlimlere hadis dersleri verdi. Tefsir, kıraat ve fıkıh sahalarında da yetişmiş olan İbn Ebû Dâvûd’ a devrin sultanı tarafından hadis okutmak üzere mescidde özel kürsü tahsis edildi. 280 (893) yılında Hemedan’ da bölgenin bütün âlimleri kendisinden hadis yazdı. Sicistan’ a (veya İsfahan) gittiğinde yanında hadis kitapları olmadığı halde ezberinden 30.000 hadis yazdırdığı, daha sonra yapılan karşılaştırmalarda sadece üç hadiste yanıldığı (Zehebî, Aʿlâmü’n-nübelâʾ, XIII, 223-224), gözlerini kaybettikten sonra da talebelerine hadisleri ezberinden yazdırdığı, ancak oğlu Ebû Ma‘mer’in, elindeki nüshadan ona hangi hadisi okuyacağını hatırlattığı belirtilmektedir. Selef akîdesine bağlı zâhid bir âlim olan İbn Ebû Dâvûd 18 Zilhicce 316’da (1 Şubat 929) Bağdat’ın Rusâfe semtinde vefat etti ve Bâbülbustân Kabristanı’na defnedildi.
Tam adı:
Ebû Bekr Abdullah b. Ebî Dâvûd Süleymân b. Eş‘as es-Sicistânî
Ünvan:
Yazar
Doğum:
Sicistan, 844
Ölüm:
Rusafe, Bağdat, 1 Şubat 929

Okurlar

2 okur beğendi.
16 okur okudu.
9 okur okuyacak.

Okur demografisi

Kadın% 0.0
Erkek% 0.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş
Reklam

Alıntılar

Tümünü Gör
Medineli iki kariye: Şamlı, Iraklı ve Medinelilerin irab açısından, hakkında ihtilafa düştükleri hususlardan niçin döndüklerini sordum. O iki kari de, Iraklıların kıraatinin on iki husus hariç kendi kıraatlerine uygun olduğunu iddia ettiler. ihtilaf ettikleri hususlar (ise şunlardır): Bakara suresinin 2/132. ayetini وَوَصّٰى Âl-i İmrân suresinin 3/133. ayetini سَارِعُوا Mâide suresinin 5/53. ayetini وَيَقُولُ الَّذِينَ آمَنُوا Yine Mâide suresinin 5/54. ayetini مَنْ يَرْتَدَّ Berâe (Tevbe) suresinin 9/107. ayetini وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مَسْجِدًا Kehf suresinin 18/36. ayetini خَيْرًا مِنْهَا مُنْقَلَبًا Şuarâ suresinin 26/217. ayetini وَتَوَكَّلْ Tûlde,²⁰ Mü’min, 40/26. ayeti أَوْ أَنْ يُظْهِرَ Ayn-Sîn-Kâf (Şûrâ) suresinin 42/30. ayetini فَبِمَا كَسَبَتْ Hâ-Mîm Zuhruf suresinin 43/71. ayetini مَا تَشْتَهِيهِ الْأَنْفُسُ Hadîd suresinin 57/24. ayetini إِنَّ اللَّهَ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ Ve’ş-Şemsi ve Zuhâhâ (Şems) suresinin 91/15. ayetini وَلَا يَخَافُ عُقْبَاهَا şeklinde yazmışlardır.
Sayfa 67·Kitabı okudu
1000Kitap
Abdullah bize, Ziyad b. Eyyub, Cerir, Mugire' ve lbrahim vasıtasıyla şöyle dediğini rivayet etti: Şamlı bir kişi dedi ki: Bizim ve Basralıların mushafı, Kufelilerin mushafından daha güvenlidir. Ravi: "Niçin?" diye sordum, dedi. (Şamlı) dedi ki: "Muhakkak ki Osman (ra.) mushafları yazdığında onu, Kufelilerin kıraati ve Abdullah'ın harfine/okuyuş tarzına göre tamamladı. Onu herhangi bir karşılaştırma yapmadan önce Kufelilere gönderdi. Bizim mushafımızı ve Basralıların mushafını ise göndermeden önce karşılaştırma yaptı."
Sayfa 58·Kitabı okudu
1000Kitap
Reklam
Reklam