Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Anthony D. Smith

Anthony D. SmithMilli Kimlik yazarı
Yazar
8.4/10
24 Kişi
97
Okunma
11
Beğeni
2.240
Görüntülenme

Hakkında

Anthony David Stephen Smith (23 Eylül 1939 - 19 Temmuz 2016), ölüm yıldönümünde London School of Economics'te Milliyetçilik ve Etnik Köken Uzmanlığı yapan İngiliz tarihsel bir sosyologuydu . Disiplinlerarası milliyetçilik alanının kurucularından biri olarak kabul edilmektedir. Oxford Üniversitesi'nde klasik ve felsefe alanında birinci derecesini, Londra School of Economics'de sosyolojide master ve doktorasını aldı. O, Etnisite ve Milliyetçilik Araştırmaları Derneği'nin ilk başkanıydı.
Tam adı:
Anthony David Stephen Smith, Anthony Smith
Unvan:
İngiliz Sosyolog, Yazar
Doğum:
Londra, Birleşik Krallık, 23 Eylül 1939
Ölüm:
Londra, Birleşik Krallık, 19 Temmuz 2016

Okurlar

11 okur beğendi.
97 okur okudu.
4 okur okuyor.
116 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bilim adamları dili etnisitenin ayırt edici bir işareti saymayı sürdürse de bu, etnik topluluğun hem eski hem modern çağlarında büyük ölçüde basitleştirilmesine ve yanlış anlaşılmasına yol açan bir bakış acısıdır. Kuşkusuz Basklarda ve Macarlarda olduğu gibi özel ve farklı bir dil, çoğunlukla radikal bir biçimde ayrı bir ethnieyi belirtir.
İslam'ın kabulüyle kültürel bir dönüşüme uğrayan Tatar komşularından ayrılarak gelişen asıl Moğol ethniesinin sadece bir kısmı göçebe oldukları step ana vatanlarında -her ne kadar çoğu kurulan imparatorluk tecrübesiyle değişse de- bozulmadan kaldı.
Reklam
Millet, insanların bugüne kadar mensubiyetinde olduğu en büyük ve kalabalık bütünlüktür.
Millîlik ölçütünün belirlenemezliği ile milliyetçilerin yazılarındaki bulanıklık, değişkenlik ve keyfi karakter, kültürel farklılık fikri gibi tekil milliyetçi önermelere saygıyla yaklaşıldığı yerlerde bile, ideolojinin inanılırlığını aşındırmıştır.
Sayfa 36 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Toplumsal Değişim
"Toplumsal değişim, liderlerin belirli açılardan daha gelişmiş olarak gördüğü, çağdaş toplumlar doğrultusunda, belirli bir toplumu, değiştirmek için bilinçli uygulanan, bir şeri plan ve politikalar bütünüdür. Bu anlamda Mustafa Kemal Atatürk, Mrs. Gandhi veya Nyere yenilikçi liderlerdir."
Sayfa 90 - GündoğanKitabı okudu
"Hafıza yoksa kimlik yoktur.Kimlik yoksa ulus(millet)yoktur."
Anthony D. Smith
Anthony D. Smith
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
206 syf.
·
Puan vermedi
·
6 saatte okudu
Küreselleşme Çağında Milliyetçilik - Anthony Giddens
Yatay etni/dikey etni meselesinin ne olduğunu anlamadım. Bu kitabın temel tezini anlamadım. İçinde birkaç tespi var ama nereye bağlanıyor, anlayamadım. Neyse, milliyetçilik okumalarına devam edelim. Puan vermiyorum.
Küreselleşme Çağında Milliyetçilik
Küreselleşme Çağında MilliyetçilikAnthony D. Smith · Everest Yayınları · 20032 okunma
290 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Anthony D. Smith - Milli Kimik
Milliyetçilik okumalarına kaldığımız yerden devam ediyoruz. Smith'in bu çalışması milli kimliğin nasıl oluştuğunu, tarihsel süreç içinde nasıl dönüşümler geçirdiğini, ve milli kimliğin içsel dinamiklerini anlatıyor. Bunun yanında Smith, modern-öncesi etno-kültürün modern milli kimliklerde nasıl bir etkisi olduğunu soruşturuyor. Şimdi, şöyle bir durum var; Gellner, Anderson, Hobsbawm gibi yazarların belli bir tezi var. Ama bu kitabın kayda değer bir tezi yok; daha çok milliyetçilik üzerine yazılmış tarihsel-deneme gibi duruyor. Yani bu şekilde algıladım metinleri. Hızlı hızlı okuduğum için kayda değer bir hipotez/önerme bulamadım. Belki titiz bir okuma yapan arkadaşlar, belli başlı varsayımların varolduğunu düşünebilirler, bilemiyorum, kesin konuşmak da istemiyorum doğrusu. Smith bu kitabında daha çok milliyetçilik üzerine tespitler ve tanımlamalar yapıyor. Ki zaten bu tespit ve tanımlamaları, alıntı şeklinde paylaştım. Puan olarak 8/10 veriyorum. Milliyetçilik literatürüne merak edenlerin okumasını tavsiye ederim.
Milli Kimlik
Milli KimlikAnthony D. Smith · İletişim Yayıncılık · 201438 okunma
215 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Anthony D. Smith'in, milliyetçilik çalışmalarının en önemli isimlerden biri olarak, etno-sembolizmin öne sürdüğü savların bir özetini sunduğu ve ona yöneltilen çeşitli eleştirileri yanıtladığı bu çalışması, yalnızca milliyetçilik çalışmaları için çok önemli bir baş ucu kaynağı değil aynı zamanda akademik anlamda kaynak teşkil edecek eserler üretmek isteyenlerin örnek alacağı başlıca metinlerden biridir. Anlattığı her bir konu için verdiği her örneğe dair ulaşılabilecek çeşitli kaynaklar sunan Anthony D. Smith, gerçek bir akadamisyenin nasıl bir çalışma yapması ve okuyucularına nasıl bir kaynak sunması konusunda gerçek anlamda bir örnek akademisyen olduğunu bir kere daha bu kitap ile gözler önüne sermiştir. İlkçi yaklaşımlar ile modernist yaklaşımlar arasında bir orta yol sunan çalışması, milliyetçilik çalışmaları için olduğu kadar milliyetçiliğe ilgi duyan herkesin ilgiyle ve zevkle okuyacağı bir kaynak teşkil etmektedir. Anthony D. Smith'in özenli ve ayrıntılı çalışması, uzun yıllar boyunca alanının en önemli çalışmalarından biri olmaya devam edecek gibi görünmektedir.
Etno-Sembolizm Milliyetçilik
Etno-Sembolizm MilliyetçilikAnthony D. Smith · Alfa Yayıncılık · 201711 okunma