Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bleda S. Düring

Bleda S. DüringKüçük Asya'nın Tarihöncesi yazarı
Yazar
9.0/10
5 Kişi
12
Okunma
0
Beğeni
689
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Arkeolog

Okurlar

12 okur okudu.
1 okur okuyor.
16 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ağaçlı yerleşmeleri gibi Fikirtepe yerleşmeleri de, deniz kaynaklarına benzer bir odağa işaret eder şekilde, neredeyse yalnızca deniz ya da göl kenarlarında konumludur.
Sayfa 58 - Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Fikirtepe yerleşmesi 1952-54 yılları arasında, daha sonra da 1960'ta incelenmiş, şimdi ise İstanbul metropolünün kentsel dokusu içinde kaybolmuştur. Benzer şekilde, Pendik 1960'ta, sonra 1981 ve 1982'de kazılmış, şimdi ise kentsel gelişim tarafından büyük oranda yok edilmiştir.
Sayfa 197 - Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Geçim açısından, Köşk Höyük'te buğday, arpa, mercimek, fasulye ve nohut belgelenmiştir. Tepecik ve Köşk Höyük'teki faunal analiz evcil koyun, keçi, domuz ve öküz bulunduğunu gösterir.
Sayfa 170 - Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
James Mellaart, 1951-52'deki Konya ovası yüzey araştırmalarında, arkeoloji camiası tarafından öyle olduğu kabul edilmeyen Tunç Çağı öncesi buluntu topluluklarını buldu.
Sayfa 42 - Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Teyit edilen en eski Hint- Avrupa dili, Anadolu'da en azından MÖ 2000'den itibaren konuşulan Hititçe'dir. Bütün Hint- Avrupa dillerinin "İlk Hint- Avrupa dili" denilen ortak bir kaynaktan çıktığı düşünülür.
Sayfa 90 - Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
392 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Alanında başarılı bir arkeolog olan Bleda S. Düring, araştırdığı bölge çalışmalarının, katıldığı kazı bölgelerinde edindiği bilgilerin neticesini bu kitapta derlemiştir. Küçük Asya bölgesinin gelişimini, avcı-toplayıcılardan erken kentsel toplumlara nasıl ulaşıldığını, Bereketli Hilal ve bölge topraklarıyla ilgili benzerlikleri de karşılaştırmıştır. Kitap boyunca arkeolojik dünyanın gizemiyle birlikte coğrafi koşulların da gerek bölge, gerekse de arkeoloji bilimi adına önemli olduğu gözler önüne seriliyor. Coğrafya biliminin ışığıyla, arkeolojik bilgiler temellendiriliyor, yazar tarafından. Bu kitap, hal böyleyken, sadece arkeolojik bilgilere ulaşılabilecek bir kaynak olmaktan çıkıyor ve coğrafya bilgileriyle sağlam bir zemine oturtuluyor. Epipaleolitik, Mezolitik, Neolitik dönemlerine ilişkin bilgilerle birlikte dönem yerleşmelerine dair (Aşıklı Höyük, Çatalhöyük vb.) çarpıcı kanıtlarla birlikte bilgiler sunuluyor. Küçük Asya'da bölgelere göre, dönemlerin gelişimleri, kültürel ve sosyal etkinlikler anlatılıyor. Yazarın dili açık ve anlaşılır olsa da, bazı bölümlerde fazlasıyla derin detayların bulunması, beni metinden uzaklaştırdı. Elbette, farklı yerleşmelere dair detayların bulunması güzel ancak özellikle arkeoloji- coğrafya ilişkisi bazı bölümlerde çok derin anlatılıyor. Küçük Asya'nın tarihçesini ve arkeolojik buluntularını merak ediyor ve genel anlamda arkeoloji bilimiyle ilgileniyorsanız kitabı tavsiye ederim. Herkese iyi okumalar diliyorum.
Küçük Asya'nın Tarihöncesi
Küçük Asya'nın TarihöncesiBleda S. Düring · Koç Üniversitesi Yayınları · 201613 okunma