Cem Pekman

Cem PekmanFilim Bir Adam - Ertem Eğilmez yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
8.2/10
5 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
580
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

11 okur okudu.
11 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
[…] egemen ideoloji yalnızca neyin “normal” olduğunu belirlemekle kalmayıp aynı zamanda “sapkın” olanı da normalleştirme gücüne sahiptir.
Müziğin olmaması gereken yerde kullanımına başka bir örnek de, Federico Fellini’nin Satyricon (1969) filmindeki zengin Romalının evindeki şölen ayrımındadır. Şölende bir ara bir tiyatro topluluğu bir oyun oynamaya başlar. Oyun Latince olduğu için çoğu kimse sözleri anlamayacaktır. Ama birden “ağaçlarımız var yaprak içinde” diye bir ses duyarak irkiliriz -daha önce elektronik düzenekle bozulmuş klarnet sesinin farkına varmamışsak elbette- İlhan Mimaroğlu’nun, Orhan Veli’nin şiirini kullandığı bir prelüdüdür bu müzik. Türkçe bilenlerle bilmeyenlerin müziği farklı algılayacaklarını kabul etmekle birlikte bu müzik filme doğal olmayan, tuhaf, büyülü bir hava vermektedir.
Televizyonu, metalaşmış müziğin ve müzikle birlikle yıldızların ve diğer bağlantılı metaların pazarlandığı bir üst metin olarak düşünmek mümkündür.
Televizyon ekranında görülen gerçekliğe eklenen müzik, hem görüntünün metin olarak üretilme sürecinde yönetmenin duruşunu belirlemekte, hem de izleyicinin zaten dolayımlı olarak ekrana ulaşan gerçekliği algılamasına bir müdahalede daha bulunmaktadır. Felaket görüntülerinde çekim açıları, ölçekler ve ritm, gerçekliğin dolayımsız bir biçimde ekranlara aktarıldığı yanılsamasını yaratırken, bu görüntülere eşlik eden müzik gerçekliğin öznelleştirilme ve estetize edilme sürecinde başrolü oynamaktadır.
1950 kuşağının genç yönetmenleri Türk sinemasına giden yolun taşlarını nasıl döşediyse, Nedim Otyam ve Yalçın Tura da özgün Türk filmi müziğine giden yolu açmışlardır. Bu iki müzik adamıyla beraber Türk sinemasında müzik için ikinci bir kulvar açılmış, giderek arabesk furyasına bağlanacak olan şarkı­lı/müzikal film, şarkılı melodram ve şarkıcı filmlerinden oluşan birinci kulvarın (buna müzik için film kulvarı da diyebiliriz) yanına özgün film müziklerinden oluşan ikincisi (film için müzik kulvarı) yerleşmiştir.
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
280 syf.
·
Puan vermedi
Yeşilçam dönemini gözler önüne seren güzel bir çalışma olmuş. Cem Pekman hoca ile en kısa zamanda tanılıp bu konularda çalışmak isterim. Ertem Eğilmez'in ne büyük bir rejisör olduğunu anlama noktasında enfes bir eser. Kitap bittiği gibi hababam sınıfı açmanız olası :)
Filim Bir Adam - Ertem Eğilmez
Filim Bir Adam - Ertem EğilmezCem Pekman · Agora Kitaplığı · 20107 okunma
118 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
O kadar incelikli o kadar nitelikli bir kitap ki müziğin doğası ve kullan alanlarıyla ilgili gerçekten işe yarar şeyler anlatıyor. Film sanatını müzik sanatıyla harmanlayınca neler olabileceğinden bahsediyor. Çok keyifli ve akıcı bir kitap adı çok sahici çünkü kitap boyunca görüntümün müziği, müziğin görüntüsü hakim.
Görüntünün Müziği Müziğin Görüntüsü
Görüntünün Müziği Müziğin GörüntüsüCem Pekman · Pan Yayıncılık · 20044 okunma