Chris Hedges

Chris HedgesSavaş yazarı
Yazar
7.8/10
5 Kişi
16
Okunma
1
Beğeni
1.077
Görüntülenme

Hakkında

Doğum tarihi: 18 Eylül 1956 (61 yaşında), St. Johnsbury, Vermont, ABD Eş: Eunice Wong Filmler ve TV şovları: On Contact, Odysseus in America Çocuklar: Konrad Hedges, Noëlle Hedges, Thomas Hedges Ebeveynler: Thelma Louise Hedges, Thomas Hedges
Doğum:
St. Johnsbury, Vermont, ABD, 18 Eylül 1956

Okurlar

1 okur beğendi.
16 okur okudu.
2 okur okuyor.
15 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sevgi, her zaman zafer kazanmayabilir ama insan olarak kalmamızı sağlar.
Sayfa 151
Savaş çıktığında verilen ilk kayıp, hakikattir.
Reklam
Savaşın kendi kültürünü yarattığını erken öğrendim. Çarpışma arzusu, güçlü ve çoğu zaman öldürücü bir bağımlılık, uzun yıllardır aldığım bir uyuşturucu. Savaş, mitleri yaratanlar yani tarihçiler, savaş muhabirleri, sinemacılar, romancılar ve devlet tarafından pazarlanır.
Sayfa 12
İnsanın kurtuluşu, sevmek ve sevilmekten geçer.
Sayfa 152
Savaştıklarımız hakkında sadece nazari olarak konuşur, onları insani özelliklerinden arındırırız. Bu, bildiğimiz dilsel bir yozlaşmadır.
Sayfa 21
"Şu an yaşadığımız toplumda doktorlar sağlığı yok ediyor, avukatlar adaleti yok ediyor, üniversiteler bilgiyi yok ediyor, devletler özgürlüğü yok ediyor, basın enformasyonu yok ediyor, din ahlakı yok ediyor ve bankalar ekonomiyi yok ediyor.."
Chris Hedges
Chris Hedges
Şu an yaşadığımız toplumda, doktorlar sağlığı yok ediyor. Avukatlar adaleti yok ediyor. Üniversiteler bilgiyi yok ediyor. Devletler özgürlüğü yok ediyor. Basın enformasyonu yok ediyor. Din ahlâkı yok ediyor ve bankalar ekonomiyi yok ediyor.
Chris Hedges
Chris Hedges
Reklam
Şu an yaşadığımız toplumda, doktorlar sağlığı yok ediyor. Avukatlar adaleti yok ediyor. Üniversiteler bilgiyi yok ediyor. Devletler özgürlüğü yok ediyor. Basın enformasyonu yok ediyor. Din ahlâkı yok ediyor ve bankalar ekonomiyi yok ediyor.
Chris Hedges
Chris Hedges

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bir savaş muhabiri olan yazar genel itibariyle savaş alanlarındaki kendi deneyimlerinden yola çıkarak, zaman zamanda daha eski olaylardan da faydalanarak savaşın acımasızlığını, yıkıcı yüzünü ve kirli doğasını gözler önüne seren bir çalışma olarak kaleme alınmış. Daha çok Balkanlar üzerinde durmasına rağmen Irak, Sudan, Filistin, Kosova, El Salvador, Guatemala gibi yerlerde gerçekleşen katliamlara da yer vermiştir. Eserde belki biraz duygusal davranıyorum ama bir durum hiç hoşuma gitmedi. Bu da özellikle 1915 sözde Ermeni soykırımı ile ilgili tek taraflı anlatım benimsenmesiydi. Sanki o zaman meydana gelen bütün olumsuzlukları sadece Türkiye’nin yaptığını gösteriyor olmasıydı. Neredeyse Ermeniler masum gibi gösteriyor. Peki sorarım yazarımıza o kadar savaş alanı gezmesine ve bu tür ortamlarla ilgili gerekli yorumlar yapmasına rağmen neden Azerbaycan’da Ermenistan tarafından gerçekleştirilen Hocalı katliamı ile ilgili tek bir cümle yok? Bu da kafamda soru işareti olarak duruyor açıkcası
Savaş
SavaşChris Hedges · Paloma Yayınevi · 201415 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
Bir savaş muhabiri olarak pek çok savaş bölgesinde bulunan ve savaşın ardında bıraktığı acılara ve yıkıma şahit olan yazar, savaşla, insanla, insanın doğası ve küresel siyasetle ilgili derin sorgulamalar yapıyor. Savaşın toplum ve bireyler üzerinde yarattığı tahribata dikkat çekiyor. Bilhassa Ahmet Ümit polisiyesini tâkip eden biri olarak, iki yazarın da öldürme hissinin insan ruhundaki yerine dâir düşüncelerinde ilginç bir benzerlik farkettiğimi belirtmek isterim. Yazarın İsrâil askerlerinin vahşetini anlattığı ve Bosna'da yaşananları aktardîğı kısımlar hayli dikkat çekici. Ayrıca Türkiye'de de sıkça görülen savaşı kutsama durumuna özellikle vurgu yapılmış. Elbette yurt savunması sözkonusu olduğunda "Savaş Türk'ün düğünüdür" fakat keyfî ve üzerine düşünülmemiş yanlış politikalarla askeri ateşe atmak çok büyük bir hatâtır. Savaşı kutsayan edebiyatçılar, kefen giyen şakşakçılar, iş ciddiye bindiğinde ortadan kaybolacaklardır. Bu açıdan bakıldığında savaşın yâhut bizim açımızdan terörle mücadelede ödenen bedeli yansıttığına inandığım eser, "Nefes, Vatan Sağolsun" adlı filmdir. Kitabın, savaşa, devlete, sanata, siyasete bakışımızda yeni pencereler açacağı muhakkaktır. #kitapşuuru
Kitap Şuuru
Kitap Şuuru
Savaş
SavaşChris Hedges · Paloma Yayınevi · 201415 okunma