Conrad Kottak

Conrad KottakAntropoloji yazarı
Yazar
8.7/10
19 Kişi
92
Okunma
13
Beğeni
1.245
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Conrad Phillip Kottak
Unvan:
ABD'li Antropolog ve Yazar
Doğum:
Atlanta, Georgia, ABD, 6 Ekim 1942

Okurlar

13 okur beğendi.
92 okur okudu.
8 okur okuyor.
81 okur okuyacak.
8 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sapir-Whorf Hipotezi
Farklı diller, farklı düşünce biçimlerinin oluşmasını sağlar.
Birçok ders kitabı ve ansiklopedi üç büyük ırkın varlığını (beyaz, siyah ve sarı) hâlâ ileri sürmektedirler. Böyle basit ırk sınıflandırmaları on dokuzuncu yüzyılın sonları ve yirminci yüzyılın başlarındaki sömürgecilik anlayışını simgeleyen ırkın bir güç aracı olarak politik amaçlı kullanımına uygundu. Bu üçlü sınıflandırma, Avrupalı beyazları Afrikalı ve Asyalılardan açıkça ayırıyor­du. Sömürge imparatorlukları birer birer çökmeye başladı ve II. Dünya Sava­şından sonra bilimciler kurumsallaşmış ırksal sınıfları sorgulamaya başladılar. Siyaset bir yana, ten rengine dayalı ırksal etiketlerle kendini gösteren be­lirgin bir sorun, kullanılan terimlerin ten rengini tam olarak yansıtmadığıdır. “Beyaz” insanlar beyazdan çok pembe, bej ve esmerdirler. “Siyah” insanlar kahverenginin değişik tonlarındadır ve sarı insanlar da esmer veya bejdirler. Fakat bu terimler kokazoid, negroid ve mongohid gibi bilimsel görünümlü eş anlamlı tanımlarla tescil edilmiştir.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
İnsan biyolojisi doğuşta sabitlenmez, aksine, önemli ölçüde es­nekliğe sahiptir; yani, insan biyolojisi büyüdükçe yaşayageldiğimiz üzere, beslenme ve yükseklik gibi çevresel güçlerin etkisiyle değişebilir.
Sayfa 122Kitabı okudu
Ateş insan yerle­şimine açık iklimlerin verimini genişletmiştir. Isısı ılıman bölgelerde insanları kışın soğuğuna karşı korumuştur. İnsanın ateşi denetim altına alması ona, sebzelerin liflerini parçalayan ve eti yumuşatan yemek pişirme gibi bazı avantajlar sağlamıştır. Pişirme parazitleri öldürür ve yiyeceklerin sindirimini daha kolay hale getirir; bu değişiklikler, çiğneme aygıtı üzerindeki baskıyı azaltmaktadır.
Sayfa 209Kitabı okudu
Bir in­san takımında bilgi birikimi, diğer bütün primat topluluğundakinden çok daha fazladır. Paylaşma, işbirliği ve dil bilgi birikimi için esastır.
Sayfa 163Kitabı okudu
Antropoloji Okuma Listesi | "Antropoloji'ye Giriş"
#176561342 Batı kültürü diğer kültürlerden üstün değildir Batı perspektifinden bakıldığında teknolojik olarak daha geride olan ve ilkel olarak yaftalanan uygarlıklar, Batı'dan daha aşağı değildir. Her kültür ve inanç kendi içerisinde mantıklıdır ve birbirleriyle "dışarıdan" bir bakışla kıyaslanmaları

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok