Ekmeleddin İhsanoğlu

Ekmeleddin İhsanoğluMedreseler Neydi, Ne Değildi? yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
7.5/10
34 Kişi
154
Okunma
12
Beğeni
1.778
Görüntülenme

Hakkında

Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu (d. 26 Aralık 1943, Kahire), Türk bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat, siyasetçi ve yazardır. Türk kültürü, İslam Dünyası ve Batı Dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda eseri vardır. Bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödülün yanı sıra Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibidir. 2004 ve 2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler'den sonra ikinci büyük uluslararası örgüt olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın genel sekreterliğini sürdürmüştür. 16 Haziran 2014'te Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi arasındaki, 2014 cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday belirleme görüşmeleri çerçevesinde CHP ve MHP tarafından "çatı aday" olarak gösterilmiştir. Daha sonra da bu partiler tarafından ve bazı meclis dışında kalan partiler tarafından cumhurbaşkanlığına ortak (çatı) aday gösterilmiştir. İngilizce ve Arapçanın yanı sıra orta düzeyde Fransızca ve Farsça bilmektedir. Bazı kaynaklarda ise bu dört dili akıcı olarak konuştuğu belirtilmiştir. Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde MHP İstanbul milletvekili olmuştur.
Tam adı:
Prof. Dr. Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu
Unvan:
Türk Bilim Adamı, Diplomat, Siyasetçi
Doğum:
Kahire, Mısır Krallığı, 26 Aralık 1943

Okurlar

12 okur beğendi.
154 okur okudu.
2 okur okuyor.
362 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Uzun vadeli verimli çalışan bir sanayinin geliştirilmesi ancak Atatürk tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ne nasib olmuştur.
İbn-i Haldun
"Tanrı bir zamana bir mekâna bir millete ve bir aileye kıyak geçmez."
"Bu gün, sebepsiz bir trajik sıkıntı içindeyim."
"Batı toplumlarında, din, evde ve mabette; demokrasi çarşıda ve devlette..."
19. yy. ne İstanbul'a ne de memlekete bir sanayi devrimi getirmemişti; olsa olsa ilk adımlardan bahsedilebilir.
Reklam
Merhaba arkadaşlar, "Mehmed Akif Ersoy Okuma Etkinliği" (#73989455) sona ermiştir. Etkinliğe katılım gösteren tüm okurlara teşekkür ederim. İnşallah herkes için güzel bir deneyim olmuştur. Etkinlik sürecinde sizlerden gelen inceleme ve alıntıların toplu hali aşağıda paylaşılmıştır. Keyifli okumalar dilerim.
Toshihiko Izutsu ve Bazı İslamcılar İlahiyatta talebeyken Izutsu’nun ismini çokça duyardım. Hatta onu tanımayanı döverlerdi. Bir kitabını okumuş fakat felsefî olduğu için pek anlayamamıştım. Izutsu Türkiye’de ilahiyat ve fikir camiasında etkili ve meşhur birisi olduğu için ondan biraz bahsetmek isterim. İslam Ansiklopedisi’ndeki “Izutsu”

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
516 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Sessizlikte Yankılanan Ebediyet
Yozgatlı İhsan Efendi... Nurlu bir sima, Mısır' da gönüllü vatancüda bir alim ve Akif' in tabiriyle "demir kasa kadar sağlam" bir adam. Bu kitap Ekmeleddin İhsanoğlu' nun 17 yaşına kadar babasıyla geçirdiği günlere dair anıları ile babasının arkadaş ve akrabalarıyla yaptığı sohbetlerden, babasının öğrencisi olmuş (Ali Ulvi Kurucu gibi)
Yozgatlı İhsan Efendi
Yozgatlı İhsan EfendiEkmeleddin İhsanoğlu · Doğan Kitap · 20185 okunma
Reklam
448 syf.
·
Puan vermedi
Ekmeleddin İhsanoğlu hoca, bu eserinde medreselerin tarihi kökenine inerek, Beytül Hikme ve Darül Hikme gibi ilk ilim kurumlarını ele alıyor. Bu eğitim kurumlarında işlenen dersler üzerine bazı fikirleri ileri sürdükten sonra, medreselerin tarihi süreç içerisindeki tekamülü değerlendiriliyor. Yine bu anlamda İlhanlı, Timurlu, ve Selçuklu gibi Türk - Moğol kökenli devletlerin bünyelerinde barındırdıkları ilim kurumları analiz ediliyor. Kitabın asıl kısmı ise Osmanlı medreseleri üzerine. Tarihi kökenlerine değinilen medrese kurumlarının Osmanlı'daki işlevleri ve bunların zaman içerisindeki değişimine değinen hoca, konuyu Devlet-i Aliyye'nin son devirlerine kadar getiriyor. Artık Batı'lı fikirlerin Türkiye topraklarına girişiyle beraber medrese kurumu da önemini kaybedip yerini Darülfünun adı verilen modern eğitim kurumlarına bırakıyor. Özetle, medreseler ve medreselerin altyapısını oluşturan diğer eğitim kurumları hakkında önemli bilgiler muhteva eden bu eseri, konu ile ilgili olan herkese tavsiye ederim.
Medreseler Neydi, Ne Değildi?
Medreseler Neydi, Ne Değildi?Ekmeleddin İhsanoğlu · Kronik Kitap · 201915 okunma
1126 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Şimdiye kadar alanında hazırlanmış en iyi eser olduğunu düşünüyorum. Gerek muhtevası gerekse tasarımıyla farklılığını her şekilde ortaya koymakta. Bu tür eserler eğitim tarihimizin bilinmeyen yönlerini ortaya koymak açısından büyük önem taşıyor. Darülfünun kitabının hak ettiği ilgiyi göreceğini ümit ediyorum.
Darülfünun
DarülfünunEkmeleddin İhsanoğlu · Ircica Yayınevi · 20101 okunma