Güler Çelgin

Güler ÇelginEski Yunan Edebiyatı yazarı
Yazar
9.3/10
6 Kişi
13
Okunma
3
Beğeni
1.353
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Profesör, Yazar

Okurlar

3 okur beğendi.
13 okur okudu.
22 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Deus ex machina
Tragedia sahnesinde bazı basit makineler kullanıldığını biliyoruz. Mekhane adlı bir aygıt, tanrıları yukarıda tutmak veya sahneye indirmek için kullanılıyordu (oyunların bir kısmında çözüm bir tanrının bu makine yardımıyla sahneye inmesiyle gerçekleşiyordu; buna «deus ex machina» adı verilirdi). Ekkyklema adı verilen tekerlekli bir platform ise yeni bir dekoru seyircilere göstermeye yarıyordu. Gök gürültüsünü taklit etmek için de bronteion denilen aletten yararlanılmaktaydı.
Sayfa 72 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Şehirlerde belirli zamanlarda özellikle tanrılar için yapılan şenliklerde Homeros'un şiirleri okunuyordu. Bir rhapsodos bütün bir destanı okuyamadığı için, rhapsodoslar birbirlerinin bıraktığı yerden okumaya devam ediyorlardı. Ozanlar bazen değişiklikler veya eklentiler yaptıkları için bu durumu bir düzene bağlama gereği duyuldu. Solon bu amaçla yaklaşık İ.Ö. 600 yılında Homeros'un destanlarının yazılı bir esasa göre doğru bir sırayla okunmasını emretti.
Sayfa 31 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Reklam
Euripides'in Kadın Düşmanlığı
Hayatının sonuna doğru, önce Magnesia'ya, daha sonra da (408 yılından sonra) Makedonia'ya Arkhelaos'un sarayına gitmiştir. 406 yılında orada av köpekleri tarafından parçalanarak öldüğü söylenir. Euripides, yalnız bir hayat sürmüştür. İki defa evlenmiş, fakat aradığı mutluluğu bulamamıştır. Tragedialarındaki kadın düşmanlığı belki de bu yüzdendir.
Sayfa 87 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Sophokles’in çocuklarından biri olan Iophon ve torunu Genç Sophokles de kendisi gibi tragedia ile ilgilenmişlerdir. Iophon, babasının servetini idare edemeyecek durumda olduğunu ileri sürerek mahkemeye başvurmuş, fakat Sophokles, Oidipous Kolonos'ta (Oidipous epi Kolona) adlı oyununun bir koro şarkısıyla kendini savunarak yargıçları ikna etmiş ve davayı kazanmıştır.
Sayfa 78 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Komedia'nın Kökeni
Büyük Dionysia şenliklerinde dithyrambostan başka, komos diye adlandırılan neşeli bir gezinti alayı vardı. Bu grup alaylı sözlerle sokaklarda dolaşır, tanrıça Phales şerefine açık saçık şarkılar söylerdi, ilk önceleri hazırlıksız olarak yapılan bu tören alayı daha sonra geleneksel bir hal aldı. Komedia kelimesinin etimolojisi de kome (köy) kelimesinden ziyade komos ve ode (şarkı) kelimeleriyle açıklanmaktadır. Aristoteles de komedianın bu gezinti alayı tarafından söylenen phallos şarkılarından çıktığını yazmaktadır.
Sayfa 104 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok
Resim