Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Güven Arsebük

Güven ArsebükGeçmişe Doğru Bir Bakış yazarı
Yazar
9.2/10
7 Kişi
32
Okunma
5
Beğeni
804
Görüntülenme

Hakkında

Güven Arsebük (d.1936, İstanbul), İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı'ndan emekli öğretim üyesi, arkeolog. İlgi alanları, tarihöncesi arkeolojisi, insanın evrimi ve en eski kültürleridir (Paleolitik Çağ). 1988-1990 yılları arasında Türkiye'nin en eski Paleolitik buluntu yerlerinden olan Yarımburgaz Mağarası kazılarını yürütmüştür. İnsan ve Evrim kitabının yazarıdır. Amerikan Araştırma Enstitüsü, Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü ve Alman Arkeoloji Enstitüsü üyesidir.
Unvan:
Türk Arkeolog, Öğretim Görevlisi, Yazar
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1936

Okurlar

5 okur beğendi.
32 okur okudu.
30 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Proto Language
"Ön-dil", işaret ve tek tek sözcüklerden oluşur. Ön dil'in, birey sayısının çok fazla olmadığı, az sayıdaki kişiden oluşan küçük sosyal topluluklar halinde yaşamaya başlayan Homo habilis veya Homo ergaster/erectus dönemlerinde ortaya çıkmış olması akla yakın gelmektedir; bu aynı zamanda, en basit konuşma şeklinin H.habilis-H.ergaster/erectus aşamalarında (zaman dilimlerinde) başlamış olduğu anlamına da gelir.
Yeni Dünya arkeolojisinden söz edilirken unutulmaması gereken önemli bir husus da Eski Dünya’nın aksine, Amerika Kıtası’nda evcilleştirilmeye uygun türden at gibi taşımacılık işlerinde ve davar ile domuz cinsi yiyecek maddesi olarak kullanılabilecek hayvanın bulunmayışıdır.
Reklam
İnsancıl şeyler Hominid adlı bir Primat'ın iki ayak üzerinde ve dik olarak yürümeye başlamasından birkaç milyon yıl sonra ortaya çıkmıştır.
Sibirya’da yaşayan dönem insanının soğuk iklim koşullarına zaten büyük ölçüde uyum sağlamış olduğu, soğuktan korunabilmek için kemik iğneler kullanmak suretiyle hayvanların sinir ve bağırsaklarından elde edilen sırımlarla birbirine tutturulan kalın hayvan postlarından yapılma giysileri kullandıkları ve eşyaların taşımasına destek olarak kurt gibi bazı yerel hayvanlardan da yararlanmış oldukları bir gerçektir.
İri kuşlara ait bazı ince-uzun kemiklerin üzerlerine sıra ile küçük deliklerin açıldığı ve bu kemiklerin kaval türü bir müzik aletine dönüştürüldüğüne işaret eden bulgular ele geçmiştir. Başka bir deyişle, ilk müzik aletini Neandertal'lere borçlu olduğumuz söylenebilir. Bu ilkel müzik aletlerinin (kavalların) tinsel ayinlerde kullanılmış olması akla yakın gelmektedir. İlkel de olsa böyle bir kavalı çalarak bazı seslerin (melodilerin) çıkartılması Neandertal'lerin ulaşmış olduğu düşünsel düzeyin uygulamaya yönelik bir başka kanıtıdır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
124 syf.
·
Puan vermedi
Arkeoloji de tarih öncesi için sınıflandırma konusunda gayet iyi bir kitap. Okuduğum dönem ders kitabı / yardımcı kaynak olarak kullanmış ve Güven hocanın kendisinden de ders almıştım. İnsanın evrimleşme sürecini sınıflandırmak açısında iyi bir kaynak olarak kullanılabilir.
İnsan ve Evrim
İnsan ve EvrimGüven Arsebük · Ege Yayınları · 05 okunma
59 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bir kitabın giriş bölümü kadar olan uzunlukta ve içerikte olmasına rağmen limitleri içerisinde doyurucu bilgiye sahip. Arkeoloji, fosil, tarih öncesi insanı vs konularına merak duyanlar için kısa bir başlangıç kitabı tadında olmuş.
Geçmişe Doğru Bir Bakış
Geçmişe Doğru Bir BakışGüven Arsebük · Ege Yayınları · 201410 okunma
59 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Kitapta insanın düşünce olgusu ele alınıyor. Bu olguyu ele alabilmek için Neandertal atalarımızın davranışları inceleniyor. Neandertaller hakkında kitaptan öğrendiğim bazı bilgiler: Neandertallerin bazılarında hocker tarzı ölü gömme biçimi gözlemlenmektedir. Bazı zamanlar insan da yedikleri düşünülmekte bu doymak için değil daha çok simgesel( ölen insanın gücünün ona geçmesi gibi...) bir anlamdadır. İlk müzik aletini Neandertallere borçlu olduğumuz düşünülmekte ve bu müzik aleti kavaldır. . Kitapta mızrak yapımından da bahsedilmektedir. Laboratuvar çalışmaları, yapıştırmak için doğal asfalttan elde edilen kara sakızın( bitumen) ve özellikle Avrupa'da huşu ağacı kabuğundan elde edilen bir çamsakızı türünün(pitch) yapıştırıcı olarak kullanıldığını göstermiştir. . Kitabın son kısmında Olmek kültüründen bahsedilmektedir.
Tarihöncesi Dönemden Bazı Yansımalar
Tarihöncesi Dönemden Bazı YansımalarGüven Arsebük · Ege Yayınları · 20129 okunma