İbn Abdulhakem

8.0/10
3 Kişi
5
Okunma
0
Beğeni
164
Görüntülenme

Hakkında

15 Zilhicce 182 (27 Ocak 799) tarihinde doğdu. İmam Mâlik’in talebesi olan babasının yanı sıra Mâlik’in önde gelen diğer öğrencileri Eşheb el-Kaysî, İbn Vehb ve İbnü’l-Kāsım’dan fıkıh okudu. On yedi yaşlarında iken, Mısır’a gelen İmam Şâfiî’nin derslerine katıldı. Fıkha karşı olan alâkası ve zekâsının parlaklığı sebebiyle Şâfiî’nin takdirini kazandı ve uzun bir süre onun derslerine devam etti. Hocasının hastalığı esnasında ders halkasının idaresi konusunda Büveytî ile aralarında tartışma çıktığı, İmam Şâfiî kendi yerine Büveytî’yi tayin edince meclisini terkederek er-Red ʿale’ş-Şâfiʿî fîmâ ḫâlefe fîhi’l-Kitâb ve’s-Sünne adında bir eser kaleme aldığı söylenirse de (meselâ bk. Sübkî, II, 69) İbn Abdülhakem’in böyle bir sebeple kitap yazdığı iddiası ihtiyatlı karşılanmalıdır (krş. Kādî İyâz, IV, 160). Şâfiî’nin, yerine İbn Abdülhakem’i tayin etmeyişine o sırada henüz yirmi iki yaşlarında bir genç oluşu sebep gösterilebileceği gibi (Mustafa Şek‘a, s. 201) onun esasen Mâlikî fıkhı tahsil etmiş olması ve öncelikle bu mezhebe bağlı bulunmasının bunda etkili olduğu da düşünülebilir.
Tam adı:
Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah b. Abdulhakem
Unvan:
Fakih ve Muhaddis.
Doğum:
İskenderiye, Mısır, 27 Ocak 799
Ölüm:
Kahire, 6 Haziran 882

Okurlar

5 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"...Gerçekten benim özlem dolu bir ruhum var. Ruhum en yüksek mertebeyi özledği kadar eriştiği hiçbir mertebeyi özlemedi. Öyle ki bugün ruhum kendisinden sonra hiçbir mertebenin olmadığı bir mertebeye ulaştı, doğrusu ruhum bugün cenneti arzuladı." Dedi.
Sayfa 50 - Ankara OkuluKitabı okudu
Siz kendinize ettiniz. Asım'ın kızı yoluyla Ömer b. Hattab'la akraba oldunuz. Sonuçta Ömer gibi birini başınıza getirdiniz.
Sayfa 135 - Ankara OkuluKitabı okudu
Reklam
Dünyalık bir şey görüp de hoşuna gittiğinde ölümü hatırla. Zira ölüm, o şeyin gönlündeki değerini düşürür. Eğer seni üzen ve başına gelen bir dünya işiyle meşgulsen yine ölümü hatırla. Çünkü ölüm sana o işi kolaylaştırır. Bu da talep ettiğin şeyden daha iyidir.
Sayfa 137 - Ankara OkuluKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
286 syf.
·
Puan vermedi
·
50 günde okudu
Allah rahmet etsin. Ömer radiyallahu anh'dan sonra gelmiş, onun gibi takvalı onun gibi Allah korkusu içinde yaşamış, onun duasına mazhar olmuş, ümmeti için çırpınmış durmuş. Ömrü az vefa etmiş ama çok iş sığdırmış. Ömrü az olup çok iş yapan Müslüman idarecilerden, Allah rahmet etsin. Yaptığı işlerdeki hikmetleri, fasih dili, fehmi, fakihliği ve affediciliğiyle önder olmuş. Ümmetin malı sebebiyle Allah'tan korkmuş, ümmetin işlerini konuşurken kullandığı mumu bile şahsi işlerine harcamamış. Günümüz idarecileri de keşke onun ahlakıyla ahlaklansa. Rabbim seni komşu etsin bize.
Siretü Ömer b. Abdilazîz
Siretü Ömer b. Abdilazîzİbn Abdulhakem · Ankara Okulu Yayınları · 20223 okunma