İsmail Özmel

İsmail ÖzmelNiğde yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
2
Beğeni
904
Görüntülenme

Hakkında

Şair ve yazar İsmail Özmel, 18.12.1933'de Niğde’nin Ahipaşa Mahallesi Ahi Sokak No: 20'deki evde dünyaya geldi.Babası Bekir oğlu Ahmet Özmel(1896 – 21.4.1958) Birinci Cihan Harbi'nde Bağdat cephesinde topçu çavuşu olarak askerlik yapmış, dönemin bütün acılarını görmüş ve yaşamış, üç ay ot yemek zorunda kalan kahramanlardan birisidir. Daha sonra Kurtuluş savaşına katılmış. Polatlı, Dumlupınar, Afyon, İzmir dâhil savaşın bütün safhalarında görev almış, Trikopisin esir alınışını, İzmir’e şanla girişimizi yaşamış bir insandır. Annesi, baba tarafından Altuncu’nun Emin Efendi'nin kızı, anne tarafından Akkaş’ın Mühübe Altuncu’nun kızı Huriye Özmel’dir. (1906 – 25.8.1987) İlk ve orta öğrenimini Niğde'de tamamlayan Özmel, daha sonra Kuleli Askeri Lisesi'ne girmiştir. Bu arada da birçok şiirle ve edebiyatla ilgilenen yazarın birçok dergide şiirleri ve makaleleri yayınlanmıştır. Ankara Hukuk Fakültesi'ne girdi ve bu dönem boyunca şiir ve edebiyatla olan bağını hiç koparmamıştır. 1959 Haziranı'nda Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Avukatlık stajı yaparken vekil öğretmenlik de yapan Özmel, 51. dönem Yedek subaylığını, öğrencilik dönemini Polatlı’da, yedek subaylık görevini de Aşkale’de yaptı. 1962 Yılında Niğde’de Avukatlığa başladı. Bu arada yazı hayatı yavaş yavaş kesafet kazandı. Kayseri’de yayınlanan Hâkimiyet gazetesinde, Şair Abdullah Satoğlu’nun yayınladığı Filiz Dergisinde, Kültür ve Sanat ve Erciyes Dergileri'nde, İstanbul’da yayınlanan Şûle, Milli Işık, Boğaziçi ve Türk Edebiyatı Dergilerinde, Tercüman ve Son Havadis gazetesinde, Ankara Hür Anadolu gazetesinde ve diğer Anadolu basınında makaleleri yayınlandı. 1967, 1973 ve 2006 yıllarında üç defa Niğde İl Yıllığı yayınlandı. Her üçünde de görev aldı. Yıllıktaki sosyal bölüm, adetler, deyimler, türküler, Niğde yemekleri, maniler, atasözleri, "Niğdeli Şairler ve Yazarlar", "Niğde’deki Yatırlar" bölümlerini yazdı. İsmail Özmel’e göre şiir, bulunduğu coğrafyanın ve kültürün özelliklerini yansıtmalıdır. ESERLERİ: Şiir: Bir Daha Yaşamak(1969), Zaman Kuşun Kanadında(1984), Çağırda Geleyim Güzel İstanbul(1986), Her Mevsim Bahar(1995), Bütün Şiirler(2006), Araştırma: Özdeyişler(1970), Türk Musikisi ve Kültürümüz(1988), Dünden Bugüne Niğdeli Şair ve Yazarlar(1990), Adanalı Halk Şairi Sadık Çavuş Hayatı ve Şiirleri(1996), Deneme: Dil ve Edebiyat Yazıları(1997), Kültür ve Tarih Sohbetleri(1999), Denemeler, Yorumlar (2010)
Unvan:
Yazar
Doğum:
Niğde, 18 Aralık 1933

Okurlar

2 okur beğendi.
3 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Sanat eseri onu meydana getiren unsurların ve sanatkârın dışında bir gerçekliktir. Müstakil kişiliği vardır" (sayfa 11)
"Muhafazakâr anlayışı tenkit etmek, eksikleri görmek ve eksikleri tamamlamak gibi bir alışkanlığı da yok. Sanki kusursuz ve evrensel (cihanşümul) bir gelişmeyi her yönüyle gerçekleştirmiş aman bozmayın diye başında nöbet tutuyor gibi muhafazakâr düşünce" (sayfa 51)
Reklam
"Muhafazakârlık fertler ve aileler arasındaki düzeni ve devlet nizamını bozan faaliyetler karşısında düzeni, ahlakı, insanı ve aileyi savunan bir tutuma muhafazakâr bakış diyebiliriz. Toplumun yani milletin birikimlerine ve huzuruna sahip çıkmak anlamına gelir" (sayfa 167)
“Temel kitabımızın mahiyetini; Peygamberimizin güzel ahlakını tamamlamak üzere gönderildiği gerçeğini dahi öğrenemediğimizi ve öğretemediğimizi üzülerek belirtmek durumundayız” (sayfa 29)
"Dinimiz sanat faaliyetlerine bir sınırlama koymuyor, biz kişisel yorumla, İslam'ı karıştırıyoruz. Tıpkı fıkhı din zannettiğimiz gibi" (sayfa 13)
Adını söylemek istiyorum. Elimde değil. Düşünmek istiyorum
İsmail Özmel
İsmail Özmel
Bu yıl yirmi bir nisan Bahar, hayat getirmedi bana.
İsmail Özmel
İsmail Özmel
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"Muhafazakârlık ve Medeniyet" Kitabı Üzerine Değiniler "Muhafazakârlık ve Medeniyet" Yazar İsmail Özmel'in, Yade Kitap etiketiyle okurlarıyla buluşturduğu eseri. Muhafazakârlık konu muhteviyatında ayrıntılı bir tanımlamanın yanında olması arzu edilen taraflar ele alınmaktadır. Bunlarla beraber konunun çıkmazları, eğitim,
Muhafazakarlık ve Medeniyet
Muhafazakarlık ve Medeniyetİsmail Özmel · 20181 okunma