İsmail Taşpınar

İsmail TaşpınarDinler Tarih ve Sembolizm yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
8.2/10
11 Kişi
72
Okunma
13
Beğeni
1.232
Görüntülenme

Hakkında

1969 yılında Belçika’da doğdu. İlköğretimi École Saint-Joseph'de (Brüksel), ortaöğretim ve liseyi İstanbul İmam-Hatip Lisesi'nde okudu; 1990'da Antalya İmam-Hatip Lisesi’nden, 1994'te Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne 1999 yılında araştırma görevlisi olarak atandı. 1997’de Rudolf Bultmann’ın Dinler Tarihi Araştırmalarına Katkısı adlı Yüksek Lisans tezini, 2003’te Yahudi Kaynaklarına Göre Yahudilikte Ahiret İnancı adlı Doktora tezini tamamladı. Post-Doktora araştırmaları için İtalya'da Roma'da Vatikan'a bağlı Papalık Gregoriana Üniversitesi'nde Dinler ve Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde Hıristiyanlığa ve özellikle Katoliklik, Doğu Hıristiyanları ve Dinlerarası İlişkilere dair araştırmalarda bulundu. Halen M.Ü. İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyesi olan İsmail Taşpınar, Dinler Tarihi Anabilim Dalı'nda Profesör ünvanıyla akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Alanıyla ilgili birçok telif ve tercüme makaleleri olan İsmail Taşpınar’ın yayınlanmış olan eserleri arasında Duvarın Öteki Yüzü: Yahudi Kaynaklarına Göre Yahudilikte Ahiret İnancı; Hacı Abdullah Petrici’nin Hıristiyanlık Eleştirisi; Doğu Dinlerinde Hac İbadeti: Hinduizm ve Budizm; Din ve Fenomenoloji Arasında Yahudilik ve Hıristiyanlık; Dinler Tarih ve Sembolizm sayılabilir. Yakın Doğu Üniversitesi (Kıbrıs) ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde de ders veren Prof.Dr. İsmail Taşpınar, Fransızca, İngilizce, Arapça, İtalyanca ve orta düzeyde Yunanca ve İbranice bilmektedir.
Tam adı:
Prof. Dr. İsmail Taşpınar
Unvan:
Akademisyen, Çevirmen, Yazar
Doğum:
Belçika, 1969

Okurlar

13 okur beğendi.
72 okur okudu.
2 okur okuyor.
30 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Cehennem kelimesi Ge-hinnom Vadisi'nden gelir.
'Ge-hinnom' kelimesinin, eski putperest inançların bir kalıntısı olarak Kudüs'te çocukların kurban edildiği bir yerin adı olmaktan çıkıp, insanların öldükten sonra azap göreceği bir yerinde adı haline gelmesi ilk kez, daha önce de işaret edildiği üzere IV. Ezra ile II. Baruh Kitapları'nda görülmektedir.
Sayfa 149 - Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Hristiyanlıkta da Tanrının Kelamı (logos) olarak kabul ettikleri İsa Mesih, kurbanın yerini alacaktır. Buna göre Tanrıya takdim edilen kurban, bir hayvan değil,bizzat İsa Mesih'in kendisidir.
Kapüsenler'in halka ve toplumun alt sınıflarına yönelik tebliğ faaliyetleri, Cizvitker tarikatinin toplumun elit kesmi hedef alan faaliyetlerini tamamladığı için hem Kilise hem de Hristiyanlar tarafından takdirle karşılanmıştır.
İnsanların öldükten sonraki durumları da pek özenecek bir durum değildir. Zira herkes unutulup gidecektir: 'Evvelki nesiller anılmıyorlar; gelecek olan sonrakiler de kendilerinden sonra gelecek olanlar arasında anılmayacaklar.' (Vaiz 1/11)
Sayfa 109 - Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Bir Yahudi cemaati olan Esseniler'de dışlanan kimse
Büyük günah işleyenler cemaatten dışlanır ve bu şekilde atılanlar ömürlerini acınacak bir halde tamamlarlar. Cemaatten atılan üye bağlılık yemini ve kurallar gereği diğer insanlardan yiyecek alamaz,ot yiyerek hayatını devam ettirmek zorunda kalır,böylece vücudu açlıktan bitkin bir hal alır ve sonunda ölür. Bu yüzden, genellikle bu durumda olanların hallerine acırlar ve yaptıkları hatanın cezasını yeteri kadar çektiklerine kanaat getirerek son nefeslerini verecekleri anda tekrar kendi içlerine kabul ederler.
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
364 syf.
9/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Konuya dair son derece yetkin bir doktora çalışması. Yahudiliğe ahiret inancının nasıl yerleştiğini bu kitabı okuyarak anlayabilirsiniz. Yahudiliğin ilk mezhebi olan Sadukilik'te ahiret ve ruh inancı yoktur. Ancak daha sonraları Yunanlıların Olimpos inancından etkilenen Yahudilerin Ferisîlik mezhebine ahiret inancı oturmuştur. Kitapta Yahudiliğin reenkarnasyona olan bakış açısı hakkında da bilgiler var. Yahudilik'te Şeol âlemi olarak belirtilen bir hiçlik ve ölüler diyarı vardır. Yahudilik akidesine göre Musa'nın mucizelerini reddeden ve aşırı zengin olan Karun Şeol âleminde azap çeker. İşin ilginç yanı Karun denen adam aslında Lidya Kralı Kroisos'tur. Kroisos'un Arapça ve İbranice adı Karun'dur. İşte bu Lidya Kralı Karun döneminde altın madenciliği çok gelişir ve onun döneminde ilk defa madeni para basılır. Lidyalıların parayı icad etmesi hikâyesi buradan gelir. Daha sonra Karun Tymbura Savaşı'yla Perslilere yenilir, esir düşer ve bütün hazineleri ele geçirilir. Dönemin Yahudileri bunu teolojik olarak Karun'un helak olması şeklinde mitolojiye dönüştürürler ve zamanla İslamiyet dahil dindeki kıssalarda yerini alır. Yahudilerin Karun'a düşman olmasının nedeni onların Perslileri desteklemesi. Çünkü Persliler Yahudilerin Babil esaretine son vererek onların Kudüs'e geri dönmelerini sağlamıştır. Zaten Karunla Musa peygamber dönemleri arasında asırlarca yıl farkı var. Musa çok daha önceleri yaşamış biri. Bu konu Kur'an tefsirinde tarihselci tutuma sahip olanlar için iyi bir malzeme çıkarmaktadır. Kasas Suresi'nde de Karun'dan bahsedilir.
Yahudi Kaynaklarına Göre Yahudilikte Ahiret İnancı
Yahudi Kaynaklarına Göre Yahudilikte Ahiret İnancıİsmail Taşpınar · Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları · 201411 okunma
Resim