Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

James L. Gelvin

James L. GelvinModern Ortadoğu Tarihi yazarı
Yazar
8.1/10
13 Kişi
51
Okunma
8
Beğeni
1.271
Görüntülenme

James L. Gelvin Gönderileri

James L. Gelvin kitaplarını, James L. Gelvin sözleri ve alıntılarını, James L. Gelvin yazarlarını, James L. Gelvin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
470 syf.
4/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Orta doğu Tarihi hakkında bilgi verirken çok taraf tutan Şanlı Türk ırkına hakaret eden batı hakkında sadece Vahşi Batı diyen bir kitap zorunlu değilseniz almayın
Modern Ortadoğu Tarihi
Modern Ortadoğu TarihiJames L. Gelvin · Timaş Yayınları · 201651 okunma
Modern dünya ekonomisinde hep kazananlar ve kaybedenler vardır .
Reklam
Türkiye ve İran
Mustafa Kemal ve Rıza Şah (1941-1976 Tahta Kalan İran Şahı) batıcı olmalarının yanı sıra laiktirler. Her ikisi de, insanların özel hayatlarında dinlerini yaşamalarına hoşgörü gösteren, ancak kamusal alanda dini davranışlara simgelere hiç bir şekilde yer vermeyen Fransız tipi laikliği benimsediler.
Sayfa 238 - Timaş Yayınları
Her ne kadar milliyetçi hareketlerin her biri kendisinin biricik olduğunu iddia etse de, gerçekte bütün milliyetçi hareketler birbirine benzer.
Sayfa 246 - undefinedKitabı okudu
Dolayısıyla Birinci Dünya Savaşı İsrail Devleti'nin kurulması yolunda bir dönüm noktası olmanın yanı sıra İarail-Filistin çatışmasını da kaçınılmaz hale getirdi.
Sayfa 214Kitabı okudu
İsrail-Filistin Çatışması
Arap devletleriyle savaşmak üzere eğitilen İsrail askerkeri zamanlarını artık düşman bir halkın arasında devriye gezerek ve üstlerinin emirleriyle taş atan çocukların kollarını kırarak geçirmekteydi.
Sayfa 274Kitabı okudu
Reklam
Modern dünya yıktığı her duvar karşılığında yeni duvarlar yarattı.
Sayfa 126Kitabı okudu
İran ve Osmanlı aydınlarının yöneldiği ikinci Avrupalı düşünür Saint-Simon (1760-1825) idi.
Sayfa 165Kitabı okudu
Comte'ye göre toplumlar da, biyolojik türler gibi çeşitli aşamalardan geçerek evrimleşiyordu. Bu evrim din temelli toplumlardan, felsefi temelli toplumlara oradan da bilim temelli toplumlara doğruydu. Dolayısıyla, İran gibi bir toplum ilk aşamada takılıp kalmış gibi görünse de, Avrupa toplumları gibi diğer ileri aşamalara geçmemesi için hiçbir sebep yoktu.
Sayfa 165Kitabı okudu
Pozitivizmin Avrupa'da olduğu gibi Osmanlı ve İran'da da birçok taraftarı vardı. Nitekim 1913'te Osmanlı devletini ele geçiren İttihat ve Terakki cemiyeti, ismini Comte'nin iki temel düsturundan almıştı: Birlik ve ilerleme.
Sayfa 165Kitabı okudu
Reklam
Gerçek İslam'ın Batılı ilerleme kavramıyla ve diğer modern fikirlerle uyumlu olduğunu savunanlara "İslami modernistler" denir.
Sayfa 163Kitabı okudu
Diğer meşhur tutucu hareket ise Arabistan'da Muhammed ibn Abdülvehhab tarafından kurulan Vehhabilikti. Abdülvehhab Arabistan'ın bir çok halk geleneğini (evliyaya aşırı hayranlık, türbe zçyarati vb.) ve ortaçağ alimlerinin safsata olarak gördüğü birçok fikrini reddetti. Aslına bakılırsa Kur'an ve hadis dışında hiçbir otorite kabul etmedi.
Sayfa 163Kitabı okudu
Modern dünyadaki İslam toplumları ilk İslam topluluğunun hiçbir zaman karşılaşmak zorunda olmadığı durumlarla karşı karşıyadır. Dini bayramlara işaret eden hilalin göründüğünü telgrafla bildirmek caiz midir? Artezyen kuyularından su çekilmesi, durgun sulardan Müslümanların içmesini yasaklayan dini emre aykırı mıdır? Müslümanlar sömürge yöntemlerinin emirlerine nasıl cevap vermelidir?
Sayfa 160Kitabı okudu
134 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.