Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kasım Engin

Kasım EnginTarih Şimdidir yazarı
Yazar
10.0/10
3 Kişi
20
Okunma
10
Beğeni
3.641
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Kürt Yazar

Okurlar

10 okur beğendi.
20 okur okudu.
3 okur okuyor.
34 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Gelenek neyse gelecek de odur denilir. Temeli yanlış örülen bir toplum, gereken düzeltmeyi yerinde ve zamanında yapmazsa içeriğine göre bir yıkılışı yaşayacaktır. Doğru tanımlanamayan bir tarih ve toplum da, sürekli bir tehlike ve bunalım kaynağı olmaktan kurtulamayacaktır
Şêx Seîd
Dünya yaşantımın sonu geldi. Ulusum için kurban edildiğimden dolayı pişmanlık duymuyorum. Yeter ki torunlarımız bizi düşmanlarız önünde mahçup bırakmasınlar. Şêx seîd
Sayfa 279 - Aram yayınları tarih şimdidirKitabı okudu
Reklam
Babek
Ben bildim ki sen benden değilsin. Unutma bir gün ayaküstü azad yaşamak, Kırk sene köle yaşamaktan daha değerlidir.
Sayfa 93 - Aram yayınları tarih şimdidirKitabı okudu
Kurdistan
Kürtçe’nin Zaza’ca lehçesinde, Ko-Koy dağ, Korti ise dağlı demektir. Kurti ise M.Ö. 3000’lerde ilk kez kullanılmıştır. Urartu-yüksek ülke, Huri-yüksek ülke, Gondwana-köyler ülke, Nairi-Nehir ve Su halkı, Med-Medain yani Maden ülkesi, Komagenes-Kom-Zom Soyu; gibi günümüz diline çevrildiğinde lengüistik ve etimolojik açıdan kökenimizin tarihi üzerine önemli ipuçları vermektedir. Öte yandan diğer güçlerin tanımlamaları da dikkat çekicidir. Yunanlar Kürtlere, Karduk derken, Araplar Ekrat (Kürtler) şeklinde adlandırmışlardır. Bu kavramı ilk kez Abu Ali Hasan Medeyimi isimli bir Arap yazar 8.yy.’da Kale El Ekrat kitabında dile getirmiştir. Yine Teberi isimli bir başka Arap yazar, Futurati İslam ve Kurd adlı bir kitap yazmış. Yine Ebu Hanefi Ahmed Dineveri (820-896), Ahbar el Tiva adlı kitabında Kürdistan kelimesini kullanmıştır. Matthaus isimli bir Ermeni ise ilk kez 10. yy.’da “Kurdistan” kelimesini kullanmıştır. Türk olan Sultan Sancar ise 11.yy’da Kürdistan kelimesini kullanmış olup, Osmanlılar da ise hem Sultan Yavuz Selim hem de sonraki sultanlar bolca “Kurdistan” ismini, Kürtlerin yaşadıkları ülkeyi tanımlamak için kullanmışlardır.
Batı Kürdistan'a Kürdistan’ın diğer parçalarında gelen birçok aydın ve sanatçı Kürt kültürünün gelişmesi, var olanın korunması ve tarihe mal edilmesi için büyük çabalar içerisinde olmuşlardır. Örneğin bir Celadet Bedirxan Kürtçeyi Latin alfabesine çevirerek çok büyük bir adım atmıştır. Bunun yanında Hawar ve Ronahi dergileriyle de önemli bir kültür hafızası yaratmıştır. Yine Osman Sabri hem tarih alanında hem de edebiyat alanında önemli çalışmaları olmuştur. Benzer bir şekilde Seydayê Cigerxwun edebiyatıyla büyük anmamız gerekiyor. Yine Ermeni halkının büyük ozanı Aram Tigran tarihe damgasını vuran sanatını Batı Kürdistan'da uzun yıllar icra edecektir. Nuri Dersimi’nin Hatıratım kitap çalışmasıyla “Ey Kürt Gençliği” hitabesi de Batı Kürdistan'da kaleme alınmıştır.
Kitap
Ş. Kasım Engin nin
Tarih Şimdidir
Tarih Şimdidir
kitabı kimde bulunuyor? Benle iletişime geçebilirse sevinirim.
Tarih Şimdidir
Tarih Şimdidir
TARİHİ KİŞİLİKLER DOĞRU TARİHİ BELİRLER.
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
498 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
24 günde okudu
Biraz kafa yorar ama okunması gereken bir kitap özellikle tarihi eksik olanlar için Kitapta herhangi bir yalan sallama yok okumanızı tavsiye ederim:)
Tarih Şimdidir
Tarih ŞimdidirKasım Engin · Aram Yayınları · 201623 okunma