Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kemal Şenoğlu

8.3/10
3 Kişi
14
Okunma
1
Beğeni
612
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
14 okur okudu.
22 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
yusuf akçura ve tarihe bakışına dair -1
Siyasi tarih incelemelerinde vakanüvis anlayışla arasına set çeken Akçura, Türklerin tarih konusunda milli bir bakış açısı kazanması gerektiğini de düşünmüştür. Özellikle Fransız tarih kitaplarından yapılan çevirilerle tek merkezli ve yanlış bir tarih anlayışının yerleştirildiğini savunmuş, özellikle Türk tarihi konusunda kalıplaşmış, yanlış bilgilerle dolu tekrarların terk edilmesi için çaba göstermiştir. Öyle ki, ilkçağ, ortaçağ, yakınçağ ve çağdaş dönem olarak dört büyük döneme ayrılmış kronolojik kalıpları eleştirmiş, Türk tarihi için farklı bir kronolojik tasnif önermiştir: 1- Eski Dönem: Moğol istilalarına kadar eski Türk uygarlıkları 2- Orta Dönem: Türk halklarının Çengiz Han'ın kurduğu imparatorluk altında birleşmesi 3- Yeni Dönem: Cengiz Han imparatorluğunun dağılmasından doğan devletler 4- Çağdaş Dönem: Türklerin milli uyanışı.
yusuf akçura,
Avrupa'da milliyetçiliğin doğuşunu incelerken, iktisadi kuvveti kullanarak iktidarı ele geçiren burjuvazinin öncülüğüne dikkat çeken Akçura, burjuva sınıfının maddi çıkarlarının "milliyetlerin tefevvuk ve temeyyüzünü" gerektirdiğini, böylelikle 19. yüzyıl başlarında milli siyaset ve iktisat anlayışının ortaya çıktığını yazmıştır. Türk milliyetçiliğinin doğuşundaki ekonomik etkenleri incelediği bir makalesinde, Türkiye'de sermayedar bir milli sınıfın Avrupa kapitalizminin Osmanlı üzerindeki hakimiyeti ve denetimi nedeniyle büyüyemediğini, ekonomik gücü Levantenler vasıtasıyla Avrupalı sermayedarların elinde tuttuğunu tespit ettikten sonra, Türkiye'de milliyetçiliğin esas olarak ekonomik ve siyasal bağımsızlık talebi ekseninde geliştiğini belirtmiştir.
Reklam
TBMM Reisi Mustafa Kemal Paşa'nın teklifiyle, 1923 seçimleri için İstanbul mebusluğuna aday gösterilmiş,13 seçimi kazanarak İstanbul Mebusu sıfatıyla TBMM'ye girmiştir. Yasama faaliyetini, akademik çalışmalarıyla beraber ölene kadar sürdüren Akçura, Cumhuriyet Halk Fırkası Kars Milletvekili iken yaşama gözlerini kapamıştır.
"Batı'da aralıklarla meydana gelip, gericiliklerle çarpışarak, kanlı fedakarlıklar sayesinde nihayet zafer kazanabilen Rönesans, dini reform ve ihtilal hareketlerinin ürünlerini biz kısa bir zamanda elde etmeye mecburuz ve bunun için o hareketlere karşı çıkan engellerin hepsine hemen bir anda göğüs germek durumundayız. Avrupa'da birkaç asra yayılmış olan olayları Türkiye'de birkaç on seneye sıkıştırmak gerekiyor: Türkiye çağdaş devleti, az zaman zarfında başarıyla kurulamazsa, fırsatın elden kaçırılmış olması tehlikesi vardır."
Akçura, sadece "Türk milliyetçiliğinin babası" sıfatını hak etmekle kalmamış, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin fikri temellerini de atmıştır.
Sayfa 108Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
147 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
tarih milletlerin varlıklarını muhafaza etmek içindir.
okumuş olduğum
Yusuf Akçura Kemalizmin İdeoloğu
Yusuf Akçura Kemalizmin İdeoloğu
adlı kitap içerik olarak adından da anlaşılacağı üzere yusuf akçuranın hayatı, hayatı sırasında içinde bulunduğu devlet kurumları, dernekler, cemiyetler ve onun düşüncelerine genel olarak eğilmekten ziyade yusuf akçuranın cumhuriyet dönemi türkiyesine ve kemalizme özellikle politika, ekonomi ve tarih alanlarında yaptığı
Yusuf Akçura Kemalizmin İdeoloğu
Yusuf Akçura Kemalizmin İdeoloğuKemal Şenoğlu · Kaynak Yayınları · 20098 okunma