Mark Leyner

7.4/10
12 Kişi
45
Okunma
2
Beğeni
877
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Amerikalı Yazar
Doğum:
New Jersey, ABD, 1956

Okurlar

2 okur beğendi.
45 okur okudu.
1 okur okuyor.
29 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Alın bu bilgilerle ne yaparsanız yapın :'D
Ortalama bir osuruğun %59'u nitrojen, %21 'i hidrojen, %9'u karbondioksit, %7'si metan ve %4'ü oksijenden oluşur. %1'inden azı ise kötü kokmasına neden olan şeydir. Osuruğun ortaya çıktığı andaki ısısı 37 derecedir. Osuruğun hızı saniyede üç metre olarak ölçülmüştür. Bir kişi günde yarım litre kadar osuruk üretir. Kadınlar da erkekler kadar osurur. Osuruğa kötü kokusunu veren şey hidrojen sülfid gazıdır. Bu gazın içinde sülfür bulunur ki, kokan bileşik işte budur. Beslenmeniz ne denli sülfür ağırlıklı olursa gazınız o kadar kötü kokar. Ağır gaz kokusuna neden olan yiyeceklerden bazıları fasulye, lahana, peynir ve yumurtadır. Bir de soda. Çoğu insan günde yaklaşık 14 kez osurur. Tüm bunlar önemli gerçekler ama sorumuza dönersek; osuruğu tutuşturmak gerçekten mümkün müdür? Yanıt evet! Osurukların alev alma özelliği hidrojen ve metandan gelir. Bu gazların oranı ise daha çok insan kolonunda bulunan ve sin­dirimi ya da mayalanmayı gerçekleştiren bakterilere ve kolona varmadan önce gastrointestinal sistem tarafından emilmemiş olan yiyeceklere bağlıdır. Gazı tutuşturmanın tehlikeli bir yanı da vardır, ama lise gençliği bu konuya pek aldırış etmez.
Altın KitaplarKitabı okudu
Soğan doğrarken neden ağlarız?
Soğanı kestiğimiz zaman gözyaşı faktörü sentazı denen bir enzim açığa çıkar. İşte gözyaşlarına neden olan süreci başlatan şey de budur. Bu enzim, soğanın amino asitleri ile tepkimeye girer ve amino asitler sülfenik aside dönüşür. Sülfenik asitler spontan bir şekilde yeniden dizilerek Sin-propanetial-s-oksidi oluştururlar ki bu da havaya karışır. Havaya karışan bu kimya­sal gözlere ulaştığında, korneadaki gözyaşı bezlerini harekete geçiren sinir lifleriyle temasa geçer ve gözyaşlarını tetikler. O zaman da ağlarız. Bilim adamları "ağlatmayan" soğan yapmaya çalıştılar ama görünüşe bakılırsa ağlatan enzimler aynı zamanda soğanın lez­zetinden de sorumlular ama gelecek için hâlâ bir umut var de­nebilir.
Altın KitaplarKitabı okudu
Reklam
Tırnakların diplerindeki yarım ay şeklindeki soluk renkli şekillere lunula diyoruz. Bu şekiller sertleşme sürecinin hangi noktalarda tamamlanmadığını gösterir.Amerikan Dermatoloji Akademisi tırnaklarla ilgili aşağıdaki gerçekleri bildirmiştir: *Tırnaklar günde yaklaşık 0.1 mm. kadar uzar. *El tırnakları ayak tırnaklarından biraz daha hızlı uzamaya eğilimlidir. *Ayak tırnakları el tırnaklarının yaklaşık iki katı kalınlıktadır. *Tırnaklar genelde yazın, kışın olduğundan daha hızlı uzamaya eğilimlidir. *Erkeklerin tırnakları genelde kadınlarınkinden daha hızlı uzar. *Daha çok kullandığınız elinizin tırnakları daha hızlı uzamaya eğilimlidir.
Altın KitaplarKitabı okudu
Filmlerdeki gibi bir hafıza kaybı var mı?
Amnezi (hafıza kaybı) hikayenin yönünü kolayca değişti­rebilmek için yazarların sıkça başvurdukları yöntemlerden bi­ridir. "Hafıza kaybı" üzerine yapılmış filmler saymakla bitmez: Geçmişi Olmayan Adam, 50 İlk Öpücük, Susan'ı Arıyorum Çaresizim, Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Lekesiz Zihnin Ebedi Günışığı), Gerçeğe Çağrı bunlardan sadece bir­kaçı. Ancak doktorların karşılaştıkları türden hafıza kaybı, beyaz­perdedekilerden çok farklı. Amnezinin en iyi tanımı, bilgiyi uygun bağlam içine yeniden getirememek veya yerleştirememek şeklinde olabilir. Amnezi na­diren geçmişe ait tüm anıları siler. Amneziden mustarip olan hiç kimse, hayatının geri kalanını kimliksiz ya da geçmişe ait bilgiler­den yoksun geçirmez. Hafıza kaybı genelde geçici bir durumdur ve sadece kişinin yaşamının kısa bir dönemine yöneliktir.
Altın KitaplarKitabı okudu
Ter neden kökü kokar?
Siz hiç "domuz gibi terlemek" ifadesini kullandınız mı? Bir düşünün bakalım. Domuzlar terlemez ki! Domuzların ter bezleri yoktur ve bu da onların neden serinlemek için kirin ve çamurun içinde yuvarlandıklarını açıklar. İnsanlara gelince; bizler ısı fazlasını vücuttan atabilmek ve normal vücut ısısını muhafaza edebilmek için rutin olarak terleriz. Bir insanda ortalama 2.6 milyon ter bezi vardır ve bunlar dudaklar, meme uçları ve harici cinsel organlar dışında, vücudun her yerine dağılmışlardır. İki farklı ter bezi vardır; ekrin ve apokrin. Bu bezlerin boyutları birbirlerinden farklıdır ve farklı türde ter üretirler. Ekrin (eccrine) bezleri vücudun her yerinde bulunur. Apokrin (apocrine) bezleri ise farklıdır, çünkü onlar daha çok koltuk altı ve kasıklarda bulunur. Daha büyüktürler ve kıl foliküllerinin içine açılırlar. Her ne kadar ter, daha çok sudan ibaret olsa da, koltuk altı terine o harika süt rengini ya da sarı rengi veren şey, apokrin ter bezlerinde bulunan az miktardaki protein ve yağ asitleridir. Leke bırakmasına neden olan şey de yine budur. Terin kendisi, ister koltuk altından gelsin, isterse de vücudun diğer bölgelerinden; kokusuzdur. Olay ancak terin, derinin üstünde doğal olarak var olan bakterilerle karışması ile başlar. Ortaya çıkan kendine has kokuya bromhidroz denir, yani kötü kokulu ter.
Altın KitaplarKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Doktor doktor baksana saçma sorularımıza cevap versene. Kitabın ismi dikkatimi çekmişti aklımda başka kitaplar varken kattım bunu önüme, iyi de oldu sanki beraber güldük :') Merak edilen bazı soruların cevapları var, genelde tuhaf, ilginç, yer yer saçma bir seçme sorular dizisi... Çoğu cevap beni tatmin etti, az ve öz cevaplar verilmiş hatta bonus olarak esprili bir dili var. Ben sadece cevaplar arasına yer yer konulmuş olan küçük diyalogları atladım. Bazılarını okudum tabi, daha da tebessüm etmek isterseniz baştan sona atlamadan okuyun siz. Ben başka işlerle uğraşırken başlıklar ve cevaplara odaklanmayı tercih ettim. Yoğun kitaplar arasına alabilirsiniz. Gülümsemek ve şaşırmak isterseniz, biraz "hmm" demek isterseniz uğrayabilirsiniz. Kitapla kalalım, sağlıkçıları bunaltmayalım.
Neden Erkeklerin Meme Uçları Vardır?
Neden Erkeklerin Meme Uçları Vardır?Mark Leyner · Altın Kitaplar · 200631 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Kitapçıda şöyle bir göz atıpta aldığım ama hatırladıkça hala güldüğüm komik söylemlerle bezenmiş bir kitap. Kitapta öylesine ilginç sorular var ki, eminim okuyunca sizde gülmekten kırılacaksınız... Bazılarını sizinle paylaşmak isterim: *Fasulye neden gaz yapar? *İnsanın tüylerini neden diken diken olur? *Hıçkırık neden olur? *İnsan Çin yemeğini yedikten niye bir saat sonra acıkır? Bu ve buna benzer birçok sorunun cevabını kahkahalarla okumaya var mısınız? Buyurun o zaman... İYİ GÜLMELER :)
Neden Erkeklerin Meme Uçları Vardır?
Neden Erkeklerin Meme Uçları Vardır?Mark Leyner · Altın Kitaplar · 200631 okunma
224 syf.
7/10 puan verdi
·
4379 günde okudu
İsminin çarpıcılığı içeriği cazip kılıyor. Başlıktaki şu ifade sanırım iyi anlatıyor "okusam mı? sorusuna yanıt: Ancak üç kadeh içtikten sonra doktora soracağınız türden yüzlerce soru...
Neden Erkeklerin Meme Uçları Vardır?
Neden Erkeklerin Meme Uçları Vardır?Mark Leyner · Altın Kitaplar · 200631 okunma