Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mevlüt Özhan

Mevlüt ÖzhanKukla ve Gölge Tiyatrosu yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
736
Görüntülenme

Hakkında

1953 Yılında Kırşehir ili Kızılcaköy’de doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokul ve öğretmen okulunu Kırşehir’de okudu. İki yıl süreyle Mardin’de öğretmenlik yaparken lise fark derslerini vererek 1973 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’ne girdi. Okulunu bitirdikten sonra 1978 yılında Kültür Bakanlığı İzmir Kültür Müdürlüğü’nde memur olarak göreve başladı. 1982 de Folklor Araştırmacısı kadrosuna geçtikten iki yıl sonra aynı kadro ile Milli Folklor Araştırma Dairesi Başkanlığı’nda göreve başladı. 1985’te Halk Edebiyatı ve Tiyatrosu Şube Müdürlüğü’ne, 1993’te Devlet Geleneksel Türk Tiyatrosu Topluluğu Müdürlüğü’ne, 1999 yılında da Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı, 2004’te emekli oldu.
Unvan:
Türk Yazar, Araştırmacı
Doğum:
Türkiye, 1953

Okurlar

2 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Karagöz'ün Tarihi
1517 yılında Mısır'ı ele geçiren Yavuz Sultan Selim bir gölge oyunu sanatçısının Memluk Sultanı Tumanbay'ın asılışını canlandırdığı gölge oyununu izlemiş, gösteriyi beğenmiş ve bu sanatçıları İstanbul'a getirmiştir.
Sayfa 16 - Bursa Kültür A. Ş.Kitabı okudu
Kukla Tiyatrosu
Batılılaşma hareketiyle birlikte batı türü kukla da Türkiye'ye girdi. Batı kuklasının III. Ahmet döneminde Paris'e gönderilen Yirmisekiz Mehmet Çelebi'nin yanındaki bir kişi tarafından İstanbul'a getirildiği ve ilk gösterinin Damat İbrahim Paşa huzurunda düzenlendiği söylenir.
Sayfa 39 - Bursa Kültür A. Ş.Kitabı okudu
Reklam
GÖLGE OYUNU
... Gölge sanatçısı dini öğretileri halka anlatmakta ve onları bilgilendirmektedir. Bu nedenle Uzak Doğu ülkelerinde gölge oyunu sanatçısı tanrılarla seyirci arasında bir aracı olarak görülmüştür...
Sayfa 13 - Bursa Kültür A. Ş.Kitabı okudu
Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıfladığı, idarede aksamaların arttığı gerileme döneminde Karagöz sanatçılarının yöneticilerle ilgili eleştirilerinin artması yöneticileri rahatsız etmeye başlamıştır. Bunun üzerine Abdülaziz tarafından Karagöz oyunlarındaki siyasal taşlamalara yasak getirerek sansür uygulanmaya başlanmıştır...
Sayfa 21 - Buras Kültür A. Ş.Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok