Muzaffer Hacıhasanoğlu

Muzaffer HacıhasanoğluEvlerde Sevgi Yoktu yazarı
Yazar
9.7/10
7 Kişi
25
Okunma
2
Beğeni
1.632
Görüntülenme

Hakkında

Kasaba insanının bireysel sorunlarını, aile ve toplum ilişkilerinin sağlıksız yanlarını işlemiştir. İlkokulu Kalecik'de okudu, Ankara Gazi Lisesi'ni, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerinde sıtma savaş hekimliği ve hükümet tabipliği yaptı (1948-53). 1953-57 arasında İşçi Sigortaları Ankara Hastanesi'nde iç hastalıkları dalında uzmanlık eğitimi gördü. Tosya Devlet Hastanesi'nde iç hastalıkları uzmanı olarak çalıştı. Malatya Sosyal Sigortalar Hastanesi'ndeki görevinden 1973'te emekli oldu. Genellikle klasik öykü anlayışına bağlı kalan, romanlarında ve öykülerinde toplumsal sorunlara ağırlık veren Hacıhasanoğlu, edebiyata 1943'te Büyük Doğu dergisinde Muzaffer Doluca imzasıyla yayımladığı şiirlerle başladı. 1947'de Varlık dergisinde çıkmaya başlayan öyküleriyle dikkat çekti. Vatan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde tefrika edilen Kasaba Kadınları, Evlerde Sevgi Yoktu, Tadsız Dünya, Emin Efendi adlı romanlarını kitap olarak çıkarmadı. Eller (1979) adlı yapıtıyla 1980 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü'nü aldı. Yayımlanmış tek romanı Trenler Yine Gidiyor'dur(1982). Denemelerini Atatürk Bakıyor Bize adlı kitapta toplayan yazarın diğer yapıtları arasında Bir Tespih Tanesi(1951), Bu Dağın Ardı(1954) ve Dağ Başındaki Ölü (1983) sayılabilir. Ölümünden sonra Kültür Bakanlığı Öyküler adıyla 2001 yılında Muzaffer HACIHASANOĞLU’nun hikâyelerinden bir seçki yayımladı. Kitabın sunuşunda şu cümleler yer alıyor : Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatının unutulmaya yüz tutmuş değerli öykü yazarlarından biri olan Muzaffer Hacıhasanoğlu'nu gündemde tutmak amacıyla hazırlanmış bu kitapta; yazarın gerçeklik anlayışı, Türk insanına olan inancını ve yaşamın anlamını yakalama çabalarını yansıtan öykülerini bulmak mümkündür.
Unvan:
Yazar, Doktor
Doğum:
Çankırı, Ankara, Türkiye, 1924
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 17 Ocak 1985

Okurlar

2 okur beğendi.
25 okur okudu.
25 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Gidiyordum belki de bir yerde bulurum diye SEVGİ'yi. ...
Sayfa 164 - Heyamola Yayınları İlk Basım Mart 2006
Yaşar Kemal havası sezdim
-Sevmek gerek! -Neyi -Her şeyi... İnsanları da. Kötülük mayasında var ya onların. Yine de sevmek gerek...
Sayfa 58 - Heyamola Yayınları İlk Basım Mart 2006
Reklam
Gidenlere ağlamak niye? Gidemeyen gidemiyorum diye ağlasın. Sevgi mi ağlatan geri kalanı? Bilinmezin korkusu mu? Yalnızlık mı?
Sayfa 161 - Heyamola Yayınları İlk Basım Mart 2006
Adımı söylese uçuyordum keyfimden.
Heyamola Yayınları İlk Basım Mart 2006
Dünyamızı bozuyolar, bozuyolar dünyamızı... İleri gitmiyo insanlık, geriliyo... Mertlik azalıyo, kahbelik artıyo günden güne. Gözümüz sağda solda. Yiyoz birbirimizi... Yalan mı?
Sayfa 72 - Heyamola Yayınları İlk Basım Mart 2006
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitabı, yazmaya çalıştığım bir kitap için ararken buldum. Tamamen şans eseri. Sonra Selim İleri'nin kitap hakkında yaptığı küçük yorum beni çok etkiledi. Kitabı buldum, aldım, okudum. "Bende benzer durumları yaşıyorum." Dudaklarımdan dökülen tek cümle bu oldu. Kesinlikle okunmalı, dediğim kitaplardan
Evlerde Sevgi Yoktu
Evlerde Sevgi YoktuMuzaffer Hacıhasanoğlu · Heyamola Yayınları · 200612 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Sevgiye Dair Unutulmuş, Sade ve Nitelikli Bir Roman
Milliyet gazetesi tarafından 1970 yılında tefrika edilmiş, 2006 yılında da Heyamola yayınları tarafından kitap hâlinde yayınlanmış olan Evlerde Sevgi Yoktu, Muzaffer Hacıhasanoğlu'nun pek bilinmeyen güzel bir romanı. Bir çocuğun gözünden aile hayatı, sevgisizlik, taşrada yaşayış, insan ilişkileri gibi mevzulara objektif tutmuş Hacıhasanoğlu, sade bir dille ve basit bir kurguyla romanını kotarmış. Aile içi iletişimsizlik ve sevgisizlik, anlaşılamama romanın asıl konusunu oluşturuyor. Anne ve babasından sevgi görmeyen roman karakteri Mehmet, babasının ölümü ve annesinin kocaya varma isteğiyle ailesini terk eder. Aradığı sevgiyi bulamayan Mehmet yeni bir hayat kurma ya da kaçıp kurtulma düşüncesiyle evini, annesini ve kardeşini arkada bırakarak kaçar. Romanın sonu böyledir. Asıl mevzuu sevgisizlik olsa da, Mehmet birçok gerçekle yüzleşir çocuk yaşında. Zengin yoksul karşıtlığı, öğretmenlerin bile ekonomik durumlarına göre çocuklar arasında ayrım yapması, taşrada yaşayış mahalle baskısı gibi birçok konu romanda işlenir ve çarpıcı tespitlerde bulunulur. Romanın bir diğer özelliği de sık sık sevgisizliği satır aralarında vurgulamasıdır. Kurduğu devrik cümlelerle, yer yer şiirsel bir dil kullanarak meramını etkili biçimde anlatır. Mehmet karakteri sevgiyi arayan, aile içinde sürekli onun yokluğuyla ızdırap çeken bir tipolojik karakter olarak "tutunamayan" bir tip olarak da yorumlanabilir. Birçok yoruma açık, sade, etkili ve güzel bir romandır Evlerde Sevgi Yoktu. Okunması ve edebiyatımızda hak ettiği yeri edinmesi dileğiyle.
Evlerde Sevgi Yoktu
Evlerde Sevgi YoktuMuzaffer Hacıhasanoğlu · Heyamola Yayınları · 200612 okunma
160 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Sevgiyi arayışını romanı
Evlerde Sevgi Yoktu, bir çocuğun gözünden anlatılan, "aile", "çevre" ve "sevgi" mefhumları etrafında dönen bir roman. Bana "Çavdar Tarlasında Çocuklar" romanını hatırlatan bu eser, Türkçede yazılmış türünün ender örneklerinden biri. Baş kahramanın bir çocuk olduğu roman, yetişkinlere tekrar büyümenin ne olduğunu duyumsatırken, sevginin değerine de bilinçli ve özel bir vurgu yapıyor.
Evlerde Sevgi Yoktu
Evlerde Sevgi YoktuMuzaffer Hacıhasanoğlu · Heyamola Yayınları · 200612 okunma