Yazar. 1970 yılında Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı Qerto (Alakoç) köyünde doğdu. Nüfusta soyadı Kaymaz’dır. Diyarbakır’a sevgisi ve özleminden dolayı yazı ve kitaplarında “Amedî” mahlasını kullandı.
İlk öğrenimini kendi köyünde; Çermik Yatılı İlköğretimde (YİBO) başladığı ortaokulun ikinci ve üçüncü sınıflarını Diyarbakır il merkezindeki Bağlar ilçesindeki Atatürk Ortaokulunda tamamladı. Diyarbakır Çevre Sağlık Kolejinde iki yıl okuduktan sonra, Kolejin kapanması üzerine, naklen İzmir Torbalı Sağlık Meslek Lisesine geçti.
Edebiyat, araştırma ve yazmaya ilgisi bu döneminde başladı. İlk ürünlerini lise öğrencisi iken arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı okul duvar gazetesinde yayımladı. Lise dördüncü sınıfta iken okulda bölücülük ve laikliğe aykırı faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle dört arkadaşıyla birlikte okuldan atılma kararı alındı; ancak, dost ve arkadaşlarının girişimleri sonucu bu ceza “15 gün okuldan uzaklaştırma”ya çevrildi. Sağlık Meslek Lisesinden mezun olduktan (1992) sonra Çevre Sağlığı Teknisyeni olarak Iğdır’da memurluk hayatına başladı.
Iğdır’da Zehra Eğitim ve Kültür Vakfı Şubesinin kurucuları arasında yer aldı ve vakıfta bir süre Şube başkanı olarak görev yaptı. 28 Şubat (1997) sürecinde sürekli takip ve gözetim altında tutularak, hakkında çeşitli soruşturmalar açıldı.
Nûbihar Derneği’nin gönüllü üyesi olarak, derneğin kültürel hizmetlerinde yer alan Paşa Amedî, Kürt dilinin zenginleşmesine katkı sağlamak için tüm yazılarını kendi anadili olan Kürtçe/Kurmanci lehçesi ile yazmaktadır.
Paşa Amedî, Kürtçe yazı hayatına 1999 yılında ajandasına yazdığı küçük notlarla başladı. Düzenli yazılarını yayımlaması 2007 yılında oldu. Gazetekurd.net ve nubiharder.com gibi çeşitli internet sitelerinde köşe yazarlığını ve editörlük yaptı. Halen candname.com internet sitesi ve Nûbihar Kürtçe dergisinde Kürtçe yazılar ve denemeler yayımlamaktadır.
Kürtçe masal ve roman çalışmalarını devam eden yazarın ilk Kürtçe (Kurmanci) eseri, masal türünde Çûka Keko Peko adıyla, Nûbihar Yayınları’nda yayımlandı (2012). Evli ve iki çocuk babası olan Paşa Amedî, Kürtçe (Kurmanci) ve Türkçe bilmektedir.