Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Publius Flavius Vegetius Renatus

Publius Flavius Vegetius RenatusRoma Savaş Sanatı yazarı
Yazar
7.7/10
55 Kişi
234
Okunma
8
Beğeni
1.933
Görüntülenme

Publius Flavius Vegetius Renatus Gönderileri

Publius Flavius Vegetius Renatus kitaplarını, Publius Flavius Vegetius Renatus sözleri ve alıntılarını, Publius Flavius Vegetius Renatus yazarlarını, Publius Flavius Vegetius Renatus yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
168 syf.
·
Puan vermedi
"Kimse, iyi yaptığını düşündüğü bir şeyi yapmaktan korkmaz. çünkü savaşın teknik bilgisi çarpışmada cesareti besler. Bu yüzden iyi eğitilmiş az sayıdaki bir kuvvet savaşta zafere daha yakındır. " Yazarın imparator I. Theodosius'a adamış olduğu bu eser tarihin en önemli imparatorluklarından birisi olan roma cumhuriyetini, tüm yönleriyle Antik Roma'nın savaş stratejilerini ele alıyor, asker seçiminden, savaş düzenine, kara savaş stratejilerinden, deniz savaş stratejilerine, savaşta ordu düzenine kadar dikkate alınması gereken detaylara değiniyor, yer yer eleştirmekten de geri durmuyor. Kitabın yazarı olan dürüst asker aslında pek pratik savaş tecrübesi olmadığını, bu kitabı yazma sebebinin daha ziyade Roma'yı roma yapan geçmiş yüzyıllar askeri tecrübesinin bir özetini çıkarmak ve eski ihtişamlı günlerinden bir hayli uzaklaşmış olan Roma ordusunun nasıl tekrar disipline edilebileceğini eski yapsını örnek göstererek amacını belirtiyor, ayrıca kendisi kendi döneminden önce yazılmış kitapları derleyerek bu kitabı yazmış. Antik Roma’da benim ilgimi çeken kısımda neden yıkıldığından çok nasıl bu kadar uzun süre ayakta kalabildiğiydi,ki cevap değilse de benim nezdimde cevaba giden yol olduğu için kitabı oldukça beğendim Ayrıca Roma tarihine olan bilgimin “Et tu, Brute?” den öteye gittiğini, okuduklarımı anlayıpta anlamdırıp, bağdaştırabildiğim için oldukça mutlu oldum. Her neyse diyeceğim şudur ki; Roma’ya veya savaşa ilginiz varsa, okunur yani verdiğiniz zamana hiçte pişman etmez.
Roma Savaş Sanatı
Roma Savaş SanatıPublius Flavius Vegetius Renatus · Kronik Kitap · 2019231 okunma
“Farklı değildir atalarının silahlarını kuşanmış yiğit Romalı, merhametsiz yüküyle yol alır, düşmanı bekler daha çadırını kurmadan.”
Vergilius
Reklam
"Eğer ortada hatalı bir şey varsa, bu daha sonra düzeltilebilir. Ancak savaşlardaki hataların telafisi yoktur, zira hatanın hemen arkasından bedeli gelir."
Yaşlı cato
Bana kalırsa ordunun gücü taşradan sağlanmalıdır. Zira kanımca, bir insan hayatinda ne kadar az hazla tanışmışsa ölümden de o kadar az korkar.
"Hem en cesur adamlar hem de en güçlü askerler, çiftçilerden çıkar."
Yaşlı cato
Tüm savaşlarda zaferi getiren sayı üstünlüğü ve cahil cesareti değil, yetenek ve disiplin olmuştur. Zira Roma halkının bütün dünyaya boyun eğdirmesini mümkün kılan şeyin silah taliminden, kışla disiplininden ve askeri sistemden başka bir şey olduğunu düşünmüyorum. Yoksa nasıl bir avuç romalı kalabalık galyalılara karşı durabilirdi ki?
Sayfa 29
Reklam
Lejyonlar
Roma'nın ana kuvveti özellikle lejyon birimlerinde ağır basar. Lejyon ismi de seçmekten gelir, çünkü seçilmiş askerlerin sadakatini ve çabasını ister. Genellikle yardımcı birliklere daha az, lejyonlara ise daha fazla asker yazılır
Askerlik sanatını kavramış ve dilediği kadar savaşa hazır ordular toplayan bir imparatora sahip olan bir devletin yenilmez olması kaçınılmazdır.
Kimse, iyi öğrendiğini düşündüğü bir şeyi yapmaktan korkmaz. Çünkü savaşın teknik bilgisi çarpışmada cesareti besler. Bu yüzden iyi eğitilmiş az sayıdaki bir kuvvet savaşta zafere daha yakındır. Toy ve eğitimsiz sayıca kalabalık bir kuvvet ise yok edilmeye daima müsaittir.
Tüm savaşlarda zaferi getiren şey sayı üstünlüğü ve cahil cesareti değil, yetenek ve disiplin olmuştur.
161 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.