Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Samet Şenel

Samet ŞenelFetihten Bilime yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
112
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

7 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Emevîler döneminde Hristiyan hekimlerin yetiştiği okulların varlığını devam ettirdiği, özellikle tıp eğitimi veren okulların çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilmişti.
Sayfa 45 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
İskenderiye Okulu'nun Ömer b. Abdülazîz zamanında Antakya'ya taşınmasından sonra Emevîler dönemi boyunca burada kalmış olduğu söylenmelidir.
Sayfa 100 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Muâviye'nin yöneticilik tecrübesi esnasında birçok bürokrata ait kitabı okuduğu ve pek çok bürokrat ile irtibatlı olduğu düşünüldüğü zaman, bunların da yabancı kültür ve dillere vâkıf kimseler olduğu göz önünde bulundurulunca, oldukça zengin bur manzara karşımıza çıkmaktadır.
Sayfa 47 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
Hz. Ali, İranlı matematikçilere ücretleri devlet hazinesinden verilmek şartıyla ashabdan bazılarına "cebir ve mukabele" öğretmelerini istemiş, herkesten önce kendisi ilk olarak bu ilmi öğrenmiştir.
Sayfa 34 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
Emevî halife ve yöneticilerinden bazıları önemli savaşlarda yanlarında astrolog da bulundurmuşlardır.
Sayfa 122 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
152 syf.
10/10 puan verdi
·
17 saatte okudu
Genel kanaat çerçevesinde İslâm dünyasında tercüme faaliyetleri ve ilmî çalışmalar, Abbasîler döneminden başlatılır. Bunun sebebi ise Abbasîler döneminde daha yoğun bir hâl almasıdır. Ek olarak Emevîler dönemine dair oluşan ön yargılar da var tabii. Bu eserin tezi, Emevîler döneminde de canlı şekilde tercüme faaliyetlerinin ve ilmî çalışmaların olduğudur. Bu konuda Türkçe literatürde yazılmış belki de ilk müstakil eserdir (bu konuda kesin bir bilgim yok). Zaten bu eser, yazarının yüksek lisans tezinden ortaya çıkmış. Bu yüzden akademik kaygı taşıyarak yazılmış ve bir tez sunma gayesi güdülmüş. Bu yüzden güvenilirliği benim açımdan yüksek oldu. Bence alanın ilgilileri ve akademik üsluptan sıkılmayan kişilerin bu eseri okuması gerekiyor.
Fetihten Bilime
Fetihten BilimeSamet Şenel · Siyer Yayınları · 20217 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
FETİHTEN BİLİME - Antik Bilimlerin İslɑm Dünyɑsınɑ İntikɑli Selamlar Kitap yazarımız Samet Şenel'in Yüksek Lisans Tezinin yayına hazırlanmış şekli. Dolayısı ile akademik değeri olan büyük bir araştırmanın neticesi olan bir kitap. İslâm dünyasına antik bilimlerin girişi yeterince ele alınmamıştır. Bu önyargının nedeni, faaliyetlerin Abbâsîler özelinde incelenmesidir. Hâlbuki Abbâsîler dönemine kadar antik bilimlerden özellikle tıp, simya ve astronomi İslâm coğrafyasında merak konusudur. Bu merak ve birikimin Abbâsîler’e intikal serüveni ne yazık ki irdelenmemiştir. Kitapta bu eksikliğe dikkat çekerek Fetihten Bilime antik bilimlerin İslâm dünyasına intikalini iki kısımda incelemektedir.kitap iki kısımdan oluşmaktadır. 1_ Emevîler dönemin öncesinde Araplarda tercüme faaliyetleri. 2_Emeviler döneminde tercüme faaliyetleri. Akademik bir çalışma olması sebebiyle bu kıymetli eseri kaynak kitap olarak da tavsiye ederim. Birçok ilim adamı ve eserlerinden kaynaklar gösterilerek Emevîler döneminde başta halife ve valiler olmak üzere İslâm coğrafyasında yaşayan toplulukların antik ilimlerle münasebetlerini ortaya koyuyor.
Fetihten Bilime
Fetihten BilimeSamet Şenel · Siyer Yayınları · 20217 okunma