Steve Biko

Steve BikoSiyah Bilinci yazarı
Yazar
8.6/10
21 Kişi
85
Okunma
12
Beğeni
1.699
Görüntülenme

Hakkında

Steve Bantu Biko, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde ırk ayrımına karşı mücadele eden halk önderi, Siyah Bilinç Hareketi'nin kurucusu.1966'da Durban'da bulunan Natal Üniversitesi'nde tıp eğitimine başladı.Natal Üniversitesi'nde öğrenciyken ırk ayrımına karşı çesitli faliyetlerde bulundu.
Tam adı:
Steve Bantu Biko
Unvan:
İnsan Hakları Savunucusu -Yazar
Doğum:
1946
Ölüm:
1977

Okurlar

12 okur beğendi.
85 okur okudu.
2 okur okuyor.
40 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Nokta
Hiçbir şey , bir grup yabancının, çoğunluğun yaşamına karar verme hakkına sahip olduğu yönündeki küstahça varsayımı meşrulaştıramaz.
"Eğer çözümün bir parçası değilsen, o halde sorunun bir parçasısın." Cleaver.
Reklam
Maddi yoksulluk yeterince kötüdür, ama bir de ruhsal yoksullukla birleşirse, öldürür.
Biz şüpheci bir ırk değiliz. İyiliğin insana içkin olduğuna inanıyoruz. İnsanı insan olduğu için seviyoruz.
Bu benim entegrasyona karşı olduğum anlamına mı ge­lir? Eğer entegrasyondan anladığınız şey, siyahların beyaz toplumuna girişi, çoktan yerleşmiş bir normlar kümesine ya da beyazlar tarafından kurulup sürdür ülen davranış kalıplarına siyahların asimile yahut kabul edilmesiyse , EVET, ben buna karşıyım.
Okuma Listem
2019 yılı okuma listem (Bir Kısmı) (Güncellenmeye devam edecek) (Beni kitaplarımla tanı iki gözüm)
Felsefe Nedir?
Felsefe Nedir?
Lolita
Lolita
"Beyazlar hem bizim kıçımıza tekme atıyor hem de bu tekmeye nasıl tepki göstermemiz gerektiğini dikte ediyorlar."
Steve Biko
Steve Biko
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
134 syf.
9/10 puan verdi
·
32 saatte okudu
6 Makale 1 röportajdan oluşan kısa ama çok yoğun bir inceleme kitabı. Güney Afrika üzerinden Siyah ve Beyaz olma durumunu ele alan yazar yaşam pratiği ile ölümsüzleşmiştir. Siyah Bilinci nasıl oluşturuldu ve bunu nasıl kurumsallaştırdı? Gibi konuları zaman ve mekâna dayalı çözümlemelerle açan yazar peki bu sorunları nasıl çözeriz sorununa ırkçılığın Beyaz sorunu olduğunu söylemiş. Ve kendine bile inanmayan halka özgüven, özyönetim anlayışı ile Siyah Bilinci oluşturmak için hayatını vermiştir. Editör'ün Türklük Sözleşmesi kitabından sonra okudum ve nerdeyse devam niteliğinde diyebilirim. Kitabı okurken cidden ama cidden Siyah yerine (Kürt Alevi Ermeni gibi halklar) Beyaz yerine (Türk Sünni) koyarak okudun kendimizi gördüm diyebilirim. özellikle Beyaz Marksistler ve Liberallerin ne oranda benzerlikleri kısımları çok aydınlatıcı oldu. Yıllardır Türkiyeli Marksistlerle yaşadığım diyologlar canlandı gözümde ve o zamana kadar düşünüp ama dile getiremediğim şeyleri Heval Steve Biko çok güzel dile getirmiş. Çok faydalı kitap umarım Beyazlar okur çünkü biz bu yazılanları sürekli hissediyor, yaşıyoruz.
Siyah Bilinci
Siyah BilinciSteve Biko · Dipnot Yayınları · 201485 okunma
134 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Siyah Bilinci ya da Kürtler, Aleviler, Ermeniler
Faşizmin egemen olduğu zamanlarda, kendini bu düzene ait hissetmeyen herkes biraz zencidir. Diyarbakır'lı yazar Şeyhmus Diken, "Steve Bantu Biko’nun “Siyahi” dediklerinin yerine çoğu kez biz “Kürtler”i koydum. Kendimizi okudum Siyah Bilinci’nde." diye yazmış. Ben o "siyahi"nin yerine sadece Kürtleri değil; Alevileri,
Siyah Bilinci
Siyah BilinciSteve Biko · Dipnot Yayınları · 201485 okunma
134 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Franz Fanon okumalarına başlamadan önce giriş mahiyetinde bir okuma oldu. Bundan 50 yıl önce öğrenci hareketlerinin ne kadar etkili olduğunu ve oradan çıkan gencecik insanların siyasi konum olarak toplum içinde nasıl da en ön saflara geldiğini görünce, bugün yaşadıklarımızın sebebini daha iyi anlıyorum. Bugün gençler 30 yaşına kadar okula gidiyorlar neredeyse. Sistemin kurduğu okullarda geleceğin işçileri, beyaz yakalıları olarak eğitiliyorlar. Onlara sunulan havuç "statü sahibi olmak". Steve Biko öldüğünde henüz 31 yaşındaydı. İşkenceye maruz kalarak öldürüldü. Yaşasaydı Mandela ile beraber Güney Afrika siyasetinde neler değiştirebilirdi merak etmiyor değilim. Tabi ki o günün şartlarına göre bazı düşünceleri gelişim göstermemişti. Feminist hareket, kadınların toplum içindeki konumu vs. Ama 300 yıllık bir esareti düşünecek olursak Afrikalıların ilk önceliği özgürlüklerini elde etmek olması gayet normal. Çevirmenin ve editörün de söylediği gibi bizim ülkemizdeki kürtlerin veya birçok ülkedeki yerli azınlıkların kaderini görebiliyoruz kitapta. Kendi dilini, dinini, kültürünü, yaşam biçimini koruma mücadelesi hayatta kalma mücadelesi ile birleşiyor.
Siyah Bilinci
Siyah BilinciSteve Biko · Dipnot Yayınları · 201485 okunma