Yemini

10.0/10
1 Kişi
6
Okunma
3
Beğeni
898
Görüntülenme

Hakkında

(15. yüzyıl sonu - 16 yüzyıl başı) Şiirleri özellikle Alevi-Bektaşi toplumu içinde çok yaygın olan Yemini'nin kesin olarak doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir, eserlerinden 15. yüzyıl sonları ve 16.yüzyıl başlarında yaşadığı sanılmaktadır. Fazıl oğlu Mehmet yemini olarak da bilinir. Bazı kaynaklar tarafından asıl adının Ali olduğunu, Akyazılı İbrahim Dede zaviyesinde hizmet ettiğini ve “Yemini” mahlasını kullandığını söylenir fakat bu bilginin doğru olup olmadığı hakkında bir kesinlik yoktur. Demir Baba Velayetnamesi’nde adı “Hafız Kelam Yemini” olarak geçer. Buradan Yemini'nin Kuran-ı Kerim ezbere okuduğu ortaya çıkmaktadır. Yemini Yedi Ulu Ozandan biri olarak bilinir. Alevi-Bektaşi edebiyatı ve yaşayışı üzerine çıkan matbuatlarda Yemini'nin şiirlerinde de sıkça rastlanmıştır. Bu şiirlerin bir bölümünde ise tıpkı Nesimi'nin işlediği gibi hurufi temaları da işlemiştir. Yemini'nin şiirleri genellikle hece ölçüsünü ile yazılmıştır ama bazı şiirlerinde aruz ölçüsünü de kusursuzca ve ustaca kullanmıştır. Şiirlerinin topluca olarak bulunduğu bir divanı şimdiye kadar ele geçmemiştir. 1519 yıllarında yazıldığı sanılan eski Anadolu Türkçesinin özelliklerini taşıyan ve Ali bin Ebu Talib'in menkıbe niteliğinde methiyelerini ihtiva eden "Faziletname" adlı bir eseri vardır. Bu eser Ali’nin yaşamını mitolojik bir biçimde yaşamını konu edinmiştir ve 7300 beyitten oluşmuştur. Bu eseri Kitab-ı Erdem (iyi ahlak kitabı) olarak niteleyenler kitaptaki doğruluğu, dürüstlüğü, alçak gönüllülüğü kendilerine yaşam biçimi ve inanç biçimi haline getirmişlerdir ve Yemini’ye daha bir saygı duymuşlardır. Günümüzde ise bu eser tekrar derlenerek Türk Dil Kurumu Yayınları tarafından basılmış ve satışa sunulmutur.
Tam adı:
Fazıl Oğlu Mehmet Yemini
Unvan:
Türk Ozan

Okurlar

3 okur beğendi.
6 okur okudu.
1 okur okuyor.
2 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bunca işler kim kılubdur kudret-i Haktan ayan Muciz-i nur-u Nebiden ruşen ayettir Ali
Kamu mümin’lerin kalbinde mihrin Olubdur dini hem imanı Haydar Hakk’ın kudreti sende ayandır Velayet mülkinin sultanı Haydar.
Hz. Ali'yeKitabı okudu
Reklam
Dünyevi mü'minlere zindan demiştir Mustafa Hak bilür cennet olur vasim ile zindanımız...
Bir mürşid ola ki seni götüre Şaha Ki Şah seni yetürür ol Allah'a...
''Gerdiş-i carh-ı felek seyran-ı aşk Cümle eşya tabi-i Ferman-ı aşk Ayn-ü şin kaf-ı Hak vechindedir Hüsnünü gören olur kurban-ı aşk.''
Aşk: Arınmanın, ölümsüzlüğün ve olgunluğun yolu olan Hakk aşkıdır.Kitabı okudu
Her gönül kim nur-i Hakk'dan zer gibi saf olmadı Bu sıratullah içinde ehl-i a'raf olmadı Arif-i nefs olmak istersen özünden vakıf ol Arif-i nefs olanın da'vası güzaf olmadı
Yemini
Yemini
🌱
Yemini’nin (16. yüzyıl), Hz. Muhammed’in dilinden söylediği “Resul-i hak dedi etmeyiniz inkâr / Ali’ye hem bana getiriniz ikrar.”(Özmen, 1998b: 69) dizelerindeki ikrar getirmek, halk dilinde iman getirmek olarak kalıplaşan şehadet kelimesini anlatır.
Yemini
Yemini
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
295 syf.
·
Puan vermedi
7 ulu ozanımızdan biri olan Yemini'nin Hz. Ali için yazdığı şiir ve beyitlerden oluşan muazzam eseri. Dili eski halk Türkçesi olduğundan okunması ve anlaması oldukça zor olabilir. Alevî nefes ve şiirlerinin felsefi geri planının anlaşılması gerektiğini hatırlarsak Yemini'nin bu kitabı zorlayıcı olabilir. Ben aşina olduğum için zorlanmadım. Ehlibeyt sevgisi ve bağlılığı İslamiyet'e ilk geçen "Arap olmayan" toplumlar toplumlar tarafından benimsenen ve ön plana alınan meselelerden biri olmuştur. Özellikle bizlerin İslamiyet'e geçişi sürecinde iki temel faktör etkili olmuştur. İlki emevi-abbasi Sünni arap monarşisinin uyguladığı savaş ve baskı politikaları, ikincisi ise İslam öncesi kadim bir tarihe sahip olan sufizme yakın bir duruşu islam içinde ehlibeyt'in ve on iki imamların sürdürmüş olması yolu* yola* katmıştır. İşte bu felsefî zenginlik içinde batıni (sufi, alevi) öğretiyi yaşatırken Ehlibeyti ve Hz Ali'yi yaşatmaya devam etmektedir ozanlarımız. Maalesef günümüz Türkçesine çevirecek bir altyapımız yok. Yazılı kaynaklar oldukça geç geldiği için göçebe olan atalarımıza, bunların güncel baskılarını ortaya çıkarması da mesele oldu. İyi okumalar dilerim.
Hazreti Ali'nin Faziletnamesi
Hazreti Ali'nin FaziletnamesiYemini · Can Yayınları · 20116 okunma