Yazarın önsözü
Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' ın ana teması da bir yanlış koşullandırma. Oyunun ekseni, küçük ezik bir adam. Kapsadığı süre, yakın tarihimizin yetmiş yılı. Dekoru, Türkiye ve Yakındoğu haritası. 31 Mart'tan 12 Mart'a kadar oynanan siyasi oyunların zengin arka fonu önünde çeşitli dönemlerin, çeşitli koşullandırma çevrelerinin kurbanı bir küçük, bir ezik adamın acı komedyasını izliyoruz, on beş tablo boyunca.
Chen Guying'in Önsözü (nden) küçük bir kısmı
Gençliğimde "Beyaz Terör" yıllarını yaşadım. Chiang Kai-shek (Çan Kay Şek, Jiang Jieshi) rejimi sıkıyönetim bahanesiyle "ayaklanma cezasına ilişkin düzenlemeler"i yürürlüğe koydu, bu yasanın 7. maddesi şöyleydi: "Kitapları, yazıları ve konuşmaları hainler lehine propaganda olarak kullananlar yedi yıldan az olmamak üzere sabit süreli hapis cezasına çarptırılacaklardır." Bu düzenleme sonucunda sa- yısız vatanseverin, yazarın, aydının ve sevgili öğretmenimin tutuklanmasına, somut ve soyut siyasi baskıya maruz kalmasına şahit oldum. Ancak bu sırada ABD başta olmak üzere Batı basını bizlerin "özgürlük" ve "demokrasi" ortamında yaşadığımızı söylüyordu. Tarihte "Beyaz Terör" olarak bilinen bu despotizm, topyekûn bir temizlik operasyonu gerçekleştirdi ve adanın muhaliflerini kavanozdaki kaplumbağalar haline getirdi. Bu durum benim için unutulmaz olmuştur. Bu şartlar altında Nietszche ve Zhuangzi ile ilgilenmeye başladım, onlar özgürlüğün zayıf sesini temsil ediyorlardı.
Sayfa 8 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları/ 1.Basım, Kasım 2020 IstanbulKitabı okuyor
Reklam
576 syf.
8/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Rus Edebiyatına Giriş/ Büyük Usta Puşkin
Edebiyata ilgisi olan her kime sorsanız, roman ve öykü başta olmak üzere dünyanın en iyi edebi eserlerinin Rus Edebiyatından çıktığını söyler. Elimizdeki bu kitap ise Rus Edebiyatına giriş eseri kabul edilen, dönemin en aydınlatıcı, tarz ve içerik olarak türünün ilk örneklerinden olan, ilham verici bir eserdir.
Aleksandr Puşkin
Aleksandr Puşkin
ise yaşadığı dönemin edebiyat
Bütün Öyküler, Bütün Romanlar
Bütün Öyküler, Bütün RomanlarAleksandr Puşkin · Aleksandr Sergeyeviç Puşkin · 2020415 okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Günümüzdeki Frankenstein ve Yaratıklar
Bilim kurgu romanlarının ilk temsilcisi sayılan Frankenstein'i, Mary Shelly 19 yaşlarında yazmıştır. İlk baskıları isimsiz yayınlanmıştır. 1816 da Lord Byron'un evinde 4 arkadaşıyla toplandıkları bir gün "Hepimiz bir hayalet hikayesi yazalım" teklifi üzerine birkaç sayfalık bir öykü yazılır. Yazar, ünlü şair eşi Percy'nin
Frankenstein Ya Da Modern Prometheus
Frankenstein Ya Da Modern PrometheusMary Shelley · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202013,8bin okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Oscar Wilde kaleminden çıkma bu eser aslında uzun bir mektup ki benim okuduğum kısaltılmış hali… Oscar Wilde hapishanede tutuklu olduğu zamanlarda ceza almasına sebep olan dostuna yazıyor bu uzun mektubu… Mektup her bakımdan sert bir üslupla ele alınmış. Çünkü kocaman bir sitem taşıyor sahibine… Aslında Oscar Wilde, kendisini şöhretin zirvesinden
De Profundis
De ProfundisOscar Wilde · Can Yayınları · 20213,839 okunma
Bir kitap düşünün. Önsözü dahi düşündürüyor, yazmaya teşvik ediyor.
İki okur tipi vardır: Biri kitabın sonunda, gelecekteki bir akademik konferansta bulunan, onu okuyacak kadar özgür, ama her zaman umulduğu kadar duyarlı olmayanlar; diğeri de kitabın herhangi bir zamanda bizzat okuru. Bu, "gerçek" okurdur, her yazarın kitabını yazdığı Sevgili Okur'dur. Sonra birçok Sevgili Okur, yine yazar olur. Biz yazarlar böyle başladık: Okuyarak. Bize seslenen bir kitabın sesini duyduk. Margaret Atwood, Damızlık Kızın Öyküsü adlı romanının önsözünden.
Reklam
272 syf.
10/10 puan verdi
·
7 saatte okudu
️ Madem sevmeyecektin, beni neden yarattın? Bu zamana kadar çizgi filmlerden, korku hikayelerine anlatılmaş ve aktarılmış olan tüm Frankenstein hikayelerini unutun. Gerçeği yazardan, hatta yaratıcısından dinleyin. Kitabı daha iyi anlamak için önsöz kısmını, yazarın hayatını mutlaka okumak gerekiyor, ayrıca Dex yayınlarındaki baskısında Ahmet
Frankenstein Ya Da Modern Prometheus
Frankenstein Ya Da Modern PrometheusMary Shelley · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202013,8bin okunma
200 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
“Yoldaki Mühendis” Üzerine
Otobiyografi türünde olan bu kitabı okumaya başladığımda dikkatimi çeken, yazarın esir düşen bir mücahit olarak bu kitabı kaleme alması ve hakkında tam tamına 67 kez müebbet ve 5200 sene hapis cezası bulunması oldu. Verilen bu bilgiyle kitaba olan ilgim daha da arttı. “Yazarın Önsözü” bölümünde yazar, bu kitabı neden yazdığının cevabını veriyor.
Yoldaki Mühendis
Yoldaki MühendisAbdullah Galib Bergusi · Ekin Yayınları · 20244,444 okunma
Yazarın önsözü
“Çünkü ben karanlıklardan nefret ediyorum. Karanlığa lanet etmeyenlerden de nefret ediyorum…”
560 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
73 günde okudu
Eser 7 ciltten oluşmaktadır. 1.cilt Yazarın kısa biyografisi, tercüme ve basım izni, Takdim, Takriz, Önsöz, Mütercimlerin Önsözü yer almaktadır. Surelerden Fatiha, Bakara, Ali Imran Suresinin tamamı Nisa Suresi 96. Ayete kadar olan kısmı içermektedir. Eserin içeriği; Sureyi Takdim, Surenin İsmi, Surenin Fazileti, başlıkları ile Sure'ye giriş yapıyor. Ayet grupları önce Arapça olarak sonra meal olarak veriliyor. Sonra bazı ayetlerdeki kelimelerin izahı veriliyor. Önceki ayetlerle ilişiği var ise ayetlerin münasebetinden bahsediyor. Sonra tefsire geçiyor. Ayet gruplarının tefsiri sonrası oradaki edebi sanatları aktarıyor. Bazı olaylar üzerine inmiş ayetlerin nüzul sebebinden bahsediyor. Faydalı bilgiler, nükte ve uyarı bölümleri de yer almaktadır. Eser gayet sade güzel anlaşılır olmuş, başlangıç seviye tefsir okumak isteyenler için ideal olacağını düşünüyorum.
Tefsirlerin Özü: Safvetü't Tefasir 1. Cilt
Tefsirlerin Özü: Safvetü't Tefasir 1. CiltMuhammed Ali Es-Sabuni · Ensar Neşriyat · 201364 okunma
Reklam
Neil Gaiman önsözü ilə..
Herhangi bir öykü pek çok şeyle ilgilidir. Yazarla ilgilidir; Yazarın gördüğü, uğraştığı ve içinde yaşadığı dünyayla ilgilidir; Seçilen sözcüklere ve bu sözcüklerin kullanma tarzıyla ilgilidir.Öykünün kendisiyle ve öyküde olup bitenlerle ilgilidir.Öyküdeki insanlarla ilgilidir;
10/10 puan verdi
NEWTON NEDEN TÜRK DEĞİLDİ Herkese Merhabar... Sizlere harika bir kitap ile geldim. Kitap hemen dikkat çekiyor değil mi? Kesinlikle öyle hatta 10 yaşında olan kızımın bile anında dikkatini çekti? Anne nasıl yani neden ne alaka demeye başladı alıp karıştırmaya başladı. O derece ilgi çekiyor demek ki ama bu konularda biraz meraklıdır #ezgikuş Yazarımız kitabın tek amacını şöyle özetliyor; Yurttaşlarıma ileride kendilerine lazım olabilecek bilimsel düşünce türünden örnekler vermektir. (Verilen örnekler kısmen bilim insanlarının yaşamından,kısmen onların kurumlarından,kısmen toplumun diğer kesimlerinde iz bırakmış kişilerden alınmış,kısmen de kendi fantezimden türetilmiştir.) Olarak özetliyor. Yazarımızın önsöz yerine yazarın önsözü adı verilen bölümde yazılanlara katılmamak elde değil öyle de güzel ifade edilmiş. Her bir ayrıntı ve tespit kocaman bir alkışı da hak ediyor. Ben kitabın çıkış yolunu isminin nereden geldiğini okuyunca tabi ki bir ayrı etkilendim. Dünyada yaşayan en büyük jeologlardan biri olan Prof.Dr.Kenneth Jinghwa Hsü'nün 1994 yılında Zürih'in meşhur Federal Politeknikler'inden yaşı dolayısı ile emekli olur. Ve de adet olduğu üzere bir konuşma veda konuşması yapması gerekir. Konuşma olarak da Newton Neden Çinli Değildi? adlı konuşmasını yapar. Yazarımız da dinlediği üzere ve söylediklerini yakın bulmasından yola çıkarak Newton Neden Türk Değildi? isimli bir kitap yazmaya karar verir. Tabi bu detayları ve daha fazlasını kitapta bulacaksınız ben anlatamam. Verilen örnekler sunulan nedenler ve anlatılanlar ile gerçekten bir kaynak kitap niteliğinde.
Newton Neden Türk Değildi?
Newton Neden Türk Değildi?Celal Şengör · İnkılap Kitabevi · 2024272 okunma
114 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Buzdolabı Vatandaşları İncelemesi
Yazarımız
Emre Turan
Emre Turan
ilk kitabıyla yazın dünyasına güzel bir giriş yapmış bence. İlk kitabı olduğunu da hesaba katarsak ben kitabı beğendim. Kitap ana karakter olan Parlak Domates'in dalından alınıp mutfağa gelişine kadar karşılaştıklarını ve hissettiklerini esas alıyor. Evet, ana karakter Parlak Domates ancak ben Elma'yı daha çok sevdim sanırım. Yaşadığı acı tecrübe ve anıların önce öfkeye ve sonra da tüm buzdolabı vatandaşlarının hayali olan irembağlarına inançsızlığa dönüşmesinin güzel bir detay olduğunu düşünüyorum. Enginar, Elma ve Parlak Domates üçlüsünün buzdolabında gerçekleştirdiği konuşma bence kitabın en güzel kısmıydı. Şahsi görüşlerimi bir kenara bırakıp yazarın bakışını ele alırsam kitap bir 'gastronomi distopya'sı. İsrafın, israf edilenler tarafından fark edilmesi bence güzel bir dikakt çekme yöntemi. Önsözü de bence çok değerliydi. Sizce de gerçekten sürdürülebilirlik mümkün mü? Ya da veganizm bu konudaki bir alternatif olarak görevini yerine getirebiliyor mu? Kitap boyunca bunları düşündüm. Sonu hakkında spoiler vermemek adına sonundan fazla bahsetmek istemiyorum. Yine de şunları söyleyebilirim. Ben daha farklı bir son düşünmüştüm. Ama düşündüğüm alternatif son, kitaptaki sondan daha kötü ya da daha güzel değildi. Aşağı yukarı umduğumu buldum diyebilirim. Yazarımıza yazın dünyasında başarılar!
Buzdolabı Vatandaşları
Buzdolabı VatandaşlarıEmre Turan · Fihrist Kitap · 2023127 okunma
Resim