Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yorum

Aktüelkolik isimli okurun asıl gönderisini gör
Levent feza okurunun profil resmi
Burada kastedilen hayvan insan dışındaki canlılara isim olarak verilen ''hayvan'' değildir . Hayvan kelimesi Arapça da hayat sahibi anlamında kullanılır. Mantık ilminde ise insan için (الانسان حيوان ناطق)= "insan konuşan bir hayvandır" terimi kullanılmıştır. Hayvan kâinatta yaşayan,nefes alan bütün canlılara genel isim olarak kullanılmıştır.
꧁ İzzeddin el Kassam ꧂ okurunun profil resmi
Kur’an’ın insana verdiği değer açısından konuya baktığımızda, insana “düşünen hayvan” demek, pek de uygun değildir. Çünkü insan, Allah’ın bin bir ismine mazhar, o’nun emir ve yasaklarını yeryüzünde tatbik eden, ahsen-i takvimde suretinde, yeryüzü halifesi olarak yaratılan, bütün varlıklardan daha üstün meziyetlerle donatılan bir varlıktır. Sadece hayat sahiplerine hayvan denir. Düşünüp tasavvur edebilen hayat sahiplerine değil. Bitkiler ve boceklerde bir hayat sahibi fakat ne hikmetse hayvan değillerdir. :)
Levent feza okurunun profil resmi
İnsan şüphesiz ki hayvandır (hayat sahibi). hatta dini terminoloji de bile insan irade ve teklif (kulluk mükellefiyeti anlamında) ile yüklenmiş hayvan olarak ele alınır. Buna istinaden insan konuşan ve düşünen bir hayvandır. Bu insanın mantık ilminde ki açıklamasıdır. Bunun dışında kainatta can ve ruh taşıyan bütün. Varlıklar hayvan olarak nitelendirilir. Burada ki bakış açısı tamamen mantığa dayalıdır. Mantıksal bakış açısı Kur'an-ın insana verdiği değeri hiçe saymak değildir, aksine mantık Kur'an'ı anlamaya sadece alet olmuştur. Mantık, aklın neticesi ve sonucudur.Akıl ise ilmin sebeplerinden bir tanesidir. Diğerleri de selim duygular (sağlam beş duyu) ve tevatürdür (sahih-sağlam haberdir). Doğru düşünen şartlanmalardan âzâde, belli kayıtlar, belli prangalar vurulmamış akıl, ilmin sebeplerinden bir tanesidir.İslâmiyet’e gelince, bunun içinde aklın da yeri vardır, havass-ı selîme'nin (sağlam beş duyunun) de yeri vardır, mantığın da yeri vardır.
꧁ İzzeddin el Kassam ꧂ okurunun profil resmi
Kurana göre insan hayvan değildir. Ne ilmi olursa olsun. Kurana tersse bitmistir. Amac ve gayesi ve yuklendigi donanimlari ve degerleri vesilesiyle hayvan olmaktan cikmis insan olma huviyetine kavusmustur. Bu yuzden Insan bir tek ozelligi genel tanima uyuyor diye hayvan olarak nitelendirilemez. Eğer kurana uyar amac ve gayesine uygun yasarsa bu huviyetini korur. Insan olur. Yok yasamazsa hayvan bile demek hayvana hakaret olur. Ve hayvandan da assagi bir huviyet kazanir.
꧁ İzzeddin el Kassam ꧂ okurunun profil resmi
Ayrica bu gerizekali filozoflar bilginler akilli gecinen bir hayvandir. Kendileri ici fazla bile demislerdir. Mantıken bile insanin hayvan olmasi mumkun degildir. Duz mantik kullanarak hayvan oldugunu kabul etmek mantiksizliktir. Akil ve mantik bile insani insan olarak kabul eder. Insan olma vasfini kaybedenlerin zalimlesme garabetleri oldugu icin hayvan bile denemez mantiken assagidirlar. Insan olma vasfini koruyanlar ise mantiken insandir. Ben boyle biliyor ve dusunuyorum. Ve tartismak istemiyorum. Saygilar...
Levent feza okurunun profil resmi
Yalnız mantık ilmi Kur'an a ters değildir. Ayrıca İslam alimleri mantık ilmini Yunan Filozoflarından öğrenmişlerdir ve mantık ilmi de Kur'an'ın anlaşılmasında bir araç olmuştur.
Levent feza okurunun profil resmi
Siz hala "hayvan" denildiğinde kalıplaşmış bir fikre yoğunlaşıyorsunuz, burada kullanılan hayvan kelimesi sadece insanlarında tüm canlılar gibi hayat sahibi olduklarını beyan içindir. İnsanı diğer canlılar dan ayıran özellikler muhakkaktır. Fakat insan konuşmak ve düşünceden arındırılmış olsa diğer tüm canlılar gibi sadece hayat sahibi olacaktır. Kâinatta Can ve ruh sahibi olan bütün canlıların ortak yönü hayat sahibi olmalaridir. Burada insanı hayvanlarla eşitlemek gibi bir düşünce yoktur.
꧁ İzzeddin el Kassam ꧂ okurunun profil resmi
Tamam iste. Bu ayrildigim ozelliklerimle hayvan olarak tanimlanamam mantiken. Ne olursa olsun. Biz sadece hayat sahibi olmamiz hasebiyle hayvansak. Sadece hayat sahibi olmayip ayiran ozelliklerimiz ile hayvan değiliz demektir. Insaniz demektir. Bu durumda hayat sahibi tanimi bizi karsilamakta yetersiz oldugundan. Hayvan sayilamayiz. Fakat sizin bahsettiginiz gibi. Sadece hayat sahibi olarak kalmis bedbahtlar hayvandir. Fakat genele vurup her insan icin bu soylenemez. Hayat sahibi tanimi olsa bile. Cunku bizim tanimimizda bu sadece bir ozellik ifade eder ve bizi kapsamaz. Duz mantik mantik degildir. Mantik ilmi de bu degildir.akilli olup mantiklarini kullanabilselerdi zaten iman ederlerdi. Ama haklisiniz. o filozoflar birak hayvani hayvan bile olamazlar. Ama ben hayvan degilim insanim çok şükür. Iman tanimindaki bu varlik ayrimi. Haktir ve ne olarak dusunulurse dusunulsun Her yerde gecerlidir.
Levent feza okurunun profil resmi
Düz mantık şudur "her insan hayvandır, her hayvan insandır" işte bu dümdüz mantık; fakat ilim de "her insan hayvandir, her hayvan insan değildir" bu ise ilimdir .
꧁ İzzeddin el Kassam ꧂ okurunun profil resmi
Hayir buda duz bir mantik barindirmaktadir. Ilim sudur. "Her insanin hayvani bir yönü vardir. Fakat her insan hayvan değildir. Ve her hayvan da insan değildir" ıste mantık dediğin budur.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.