Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Şeyma KARAASLAN isimli okurun asıl gönderisini gör
Kuzey Kaya okurunun profil resmi
Neden boşa zaman kaybı peki?
Şeyma KARAASLAN okurunun profil resmi
Kitabı anlayamadım. Anlamak için uğraştım ama içindeki kurmaca mı gercek mi bit türlü anlamadım. Zaten diğer bölümlerde nokta dahi yoktu. Bu da kitaptan sıkılmama sebep oldu. 2 senedir belli zamanlarda okumaya başlayıp yarım bırakıyorum. Tabi ki herkesin kendi zevki. Benim için boşa zman kaybı çünkü hiç bir şey öğrenmedim.
Kuzey Kaya okurunun profil resmi
O zaman doğru kelimeleri seçip cümleyi kurmak gerekiyor. Kendi yetersizliğinizden dolayı "Tutunamayanlar" için boşa zaman kaybı diyemezsiniz. "Tutunamayanlar" için ilk önce okuma düzeyinizi artırmanız lazım. Size şunları tavsiye verebilirim; Atay'ı okumaya başlamadan önce biraz araştırma yapmak gerekiyor. Nasıl bir dönemde yaşamış, kimlerle birlikte olmuş, kimlerden etkilenmiş vs. Tabii bu durum bütün yazarlar ve kitaplar için geçerli ama eğer Tutunamayanlar'ı okuyorsan daha da önemli. Onun için şu video buna bir nebze olsun fayda sağlar diye düşünüyorum. youtu.be/ZdmXbXkJBcI Yazıldığı dönem itibariyle de Türk Edebiyatında çığır açmıştır. Tabii o dönemde anlaşılamamıştır bu da ayrı bir ironidir. Yalnız 1970 TRT Roman ödülünü de alıyor. O dönemde böyle bir ödül almış romanın görmezden gelinmesi de başka bir konu. O dönemin sözde aydınlarına da bolca söz söylemiş. Aydın olmak sadece okumak ile olmayacağını, gerçek hayatın, gerçek oyunun, gerçek dünyanın bambaşka kuralları olduğunu anlatmış. Kitabın içinde rastladığım kitapların ve yazarların çoğunu önceden okumuş olmak da beni ayrıca mutlu etti ve tabii ki anlatılanları ona göre yorumlayabilmemi sağladı. Atay ilk dönemlerinde Oscar Wilde ile baya haşır neşir olmuş. Sonrasında Maksim Gorki hayatına girmiş. Tabii ki en sevdiği iki yazar Franz Kafka ve Dostoyevski Bunlar dışında kitapta geçen bazı yazarlar ve kitaplar Panait Istrati - Akdeniz Cervantes - Don Kişot Robert Louis Stevenson - Dr. Jekyll ile Bay Hyde... Turgut'un devlet dairesine evrak almak için gittiği bölümler ise Gogol ve Bulgakov'un sistemin absürtlüğünü ironi ve hiciv dolu anlatımlarıyla gözler önüne serdiği Müfettiş ve Şeytani eserlerini akla getiriyor. Oyun kavramı Oğuz Atay'ın hayatının temel noktası. "Hayat bir oyun sahnesi ve bizler oyuncularız..." Ve aklıma direkt Truman Show geliyor. Belki de şu kitabı en iyi anlatacak filmlerden biri. William Shakespeare - - Hamlet Pişkin - Seçmece Yazılar Aristophanes mi Ksenophanes - On binlerin Ricatı Dostoyevski' -Yeraltından Notlar, Karamazov Kardeşler Hegel, Fichte Kant- Kritik der Reinen Vernunjt Tevfik Fikret! Kış şiirleri . Cenap Şahabettin Fuzuli, Baki, Nedim Albert Camus Cyrano Bergerac Profesör Hirsch - Felsefe Giriş ( on iki ciltlik) Gorki - Benim Üniversitelerim Oscar Wilde Mark Twain Çehov Don Kişot Bernard Shaw Tolstoy ( Tolstoy entelektüel bir devmiş Mark Twain Charles Dickens Ömer Seyfettin- Efruz Bey Goethe Schiller'in şiiri ( Beethoven dokuzuncu senfoni) Gogol - Ölü Canlar Franz Kafka İbsen- Hortlaklar Nietzsche Montaigne Karl Marx Andre Gide Salinger Rainer Maria Rilke Peyami Safa- Bir tereddüt romanı Rousseau Önce "kolaj, metinlerarasılık, iç konuşma, bilinç akışı, üst kurmaca" gibi roman tekniklerini bir araştır derim.
Şeyma KARAASLAN okurunun profil resmi
Ben sizin yorumunuzu kabul etmiyorum.. Siz dikkatli okuyun bence dedim hep ve açıkladım. Kusura bakmayın da sevmedim o benim sorunum ve evet zaman kaybı boşa giden saatlerim. Sizin şunu anlamanız lazım bir insan herşeyi sevmek zorunda değil. Zamanımı çaldı bu kitap benim için. Sizin için mükemmel olabilir ama benim için değil. Zaten en çok yarım bırakılan kitaplar arasında. Benim gibi düşünen binlerce insan var. Biraz eleştirirken dikkat edin.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.