Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Oğuz Aktürk isimli okurun asıl gönderisini gör
zülfikar okurunun profil resmi
Bazı yanlışlar çıkar.
Şeyma okurunun profil resmi
Örnek verebilir misiniz?
zülfikar okurunun profil resmi
Kılık kıyafet. Genelde örfle ilgili olduğundan, sırf küfür şiarı değilse, giyilmesi adet olmayan bir giysi müslümanlarca benimsenmekle beraber giyilmesi sorun olmaktan çıkar. Mesela ıı. Mahmud'dan sonra fes ve pantolon, mesela bugün için şapka.
Şeyma okurunun profil resmi
Buna yanlış olmaktan çıkar demek yerine alışkanlıkların, algıların değişmesi demek daha uygun gibi geldi bana.
zülfikar okurunun profil resmi
Alışkanlık ve algıların değişmesiyle yanlış olmaktan çıkıyor. Eşyada tabiatı itibariyle iyilik ve kötülük olmaz. İyi ve kötüyü şâri belirler. Nasıl şâri gönderdiği iki şeriatta iki muhtelif hüküm verebiliyorsa, adetlerin değişmesiyle de bir şey için iki muhtelif hüküm verir. Yani yanlış olan doğruya, doğru olan yanlışa dönüşebilir.
Hümeyra okurunun profil resmi
@ahiyanirum şapka demiyeydin iyiydi :)
zülfikar okurunun profil resmi
Demin El-Kavlu'l-Fasl'ın mukaddimesinde gördüm, Ali Ulvi Kurucu'dan naklen bir olay anlatılıyor. Mısır'da Mustafa Sabri Efendi'nin reddiye yazdığı sıralar bir fesli-sarıklı zıtlaşması varmış. Kurucu'nun anlattığına göre Avrupai eğitim görmüş dinden uzak tipler fes takarmış. Karşılarında da sarıklı ilmiye. Aynı devirde Türkiye'de bir şapka inkılabı yaşandı, âlimler fese geri dönmeyi imanın şartı gibi savundular. Aynı çağda Mısır'da fes giymekle İstanbul'da fes giymeye âlimlerin bakışındaki farklılık. Şapkanın da bugün böyle olmasına bir mani yok. Tabii kötü bir hatırası olduğu için adamakıllı bir müslüman alıp başına onu koymaz. Ama küfür olması, haram olması ayrı bir husus. Bu anlamda bence bugün fes ile şapkanın bir farkı olmaması lazım.
Şeyma okurunun profil resmi
Güzel bir örnek, farklı bir bakış açısı. Ben de alıntıda olduğu gibi düşünüyordum örnek vermenizi o yüzden istemiştim. Evet genel olarak alıntıya hâlen katılıyorum ama bazı konularda yanlış yanlış olmaktan çıkabilir. Açıklamalar için teşekkür ederim.
Hümeyra okurunun profil resmi
Ne demek istediğini anladım lakin Türkiye cumhuriyetinde şapkanın yeri başka, getiriliş amacından ötürü ulema tarafından kabul edilmemiş ve şiddetle karşı çıkılmış. 100 yıla yakın bir süredir kanun olarak halen yürürlükte olması da cabası
zülfikar okurunun profil resmi
Hükümsüz. İnkılap kanunu olduğu için orada duruyor. Bugün bi' memur hakkında suç duyurusunda bulunsam dava açacak savcı bulunmaz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.