Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Faruk isimli okurun asıl gönderisini gör
Bayçokbilmiş okurunun profil resmi
Burda anlatılan klasik mantık da denilen aristoleles tarafından bir disiplin hailne getirilmiş olan "iki değerli mantıktır." Formel bilim olarak da bilinir matematiksel önermelerle yakından alakalıdır. İki değerli mantıkta bir önermenin "doğruluk degeri" iki ihtimalden(yani şıktan biri) olacaktır: ya doğru ya da yanlış üçüncü bir şık yoktur bu sistem de. Matematiksel olarak anlatırsak bos bir kağıt alın ve bu kağıda boş bir küme çizin. Sonra da elinize bir kalem alın ve kagidin herhangi bir yerine bir nokta atın. Şimdi noktanın iki yere atilma ihtimali vardır. Ya kümenin içine atilmistir ya da kümenin dışına...Noktanın atılacağı 3. Bir yer (ihtimal )yoktur. Iki degerli mantik burdan doguyor sonra da matematiksel onermeler uretilmeye baslaniyor şunun gibi. Eğer atılan nokta kümenin içindeyse bu kumenin disinda olmadığı anlamina gelir. Yani bir nokta ayni anda hem kümenin içinde hem kümenin dışında olamaz ikisinden biridir. Bu da celismezlik ilkesidir. Iki degerli mantik butun önermeleri sadece iki sik icinde degerlendirir. Bir onerme ya dogru ya da yanlis. Dogru olan yanlis olamaz, yanlis olan dogru olamaz yani hersey kendisidir. Bu da ozdesliktir.
Faruk okurunun profil resmi
Çok güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Bayağı zihin açıcı olmuş. Fakat bu söylenen atom altı parçacıklar için söz konusu olmayabilir. Örneğin, elektronun aynı anda 2 yerde olduğu görüldüğü deneylerle ispat edilmiştir. Kuantum fiziği...
Bayçokbilmiş okurunun profil resmi
Faruk
Faruk
evet 2 degerli mantik kuantum teorilerini açıklamakta yetersiz kaldığı icin, çok değerli mantik, olasılık mantığı gibi bir çok yeni mantık sistemleri gelistiriliyor. Bu sistemlerde kanitlama nasıl yapılıyor bilmiyorum, iki degerli mantikta kanitlama yapmak kolay dogru ya yanlis seceneklerinden birini kesin olarak ispatlayabilirsin. Kuantum teorisinde elinde dogru ya da yanlis diyebileceğin net bir sey yok. Sonuç olarak kesin bir bilgide yok. Burası biraz problem bizim için, çünkü insanlik tarihi, bilim tarihi kesin, net ve dogru bilgiye ulaşmak icin girisilmis bir arayıştır. Ben de iyi arostoteles hayrani olarak, determinizme inanan biri olarak kuantum olasiliklarina çok iyi gözle bakmiyorum :)
Faruk okurunun profil resmi
Bayçokbilmiş
Bayçokbilmiş
belki de giz kuantum da saklıdır 🤫
Bayçokbilmiş okurunun profil resmi
Faruk
Faruk
Bilemiyorum. Çünkü bir şeyi insanlığının kullanımına sunmak için önce onu anlamak lazim. Aristoles ve newton fizigi ile insanoglu aya gitti, kuantum fiziginde ise hala elle tutulur bir sey yok, çünkü anlamak insan aklini gerçekten aşıyor.( zaman yolculugu, alternatif evrenler gibi)
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.