Gönderi

Bayçokbilmiş bir yorumu yanıtladı.
Bunu anlayabilen var mı?
... Aristoteles 'ten bu yana batı dünyası Aristoteles felsefesinin mantık ilkelerini izlemiştir. Bu mantık " A , A : dır" diyen özdeşlik yasası, ( A, A olmayan değildir " ) çelişki yasası, ( " A, hem A, hem de A olmayan olamaz; ne A , ne de A olmayandır ") üçüncü şıkkın olmazligi yasası temeli üzerinde oturmaktadır.
Sayfa 92 - Say yayınları, 6.baskı 2021, çeviren Işıtan Gündüz. Bir eylem olarak sevmek.Kitabı okuyor
·
140 görüntüleme
Bayçokbilmiş okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Burda anlatılan klasik mantık da denilen aristoleles tarafından bir disiplin hailne getirilmiş olan "iki değerli mantıktır." Formel bilim olarak da bilinir matematiksel önermelerle yakından alakalıdır. İki değerli mantıkta bir önermenin "doğruluk degeri" iki ihtimalden(yani şıktan biri) olacaktır: ya doğru ya da yanlış üçüncü bir şık yoktur bu sistem de. Matematiksel olarak anlatırsak bos bir kağıt alın ve bu kağıda boş bir küme çizin. Sonra da elinize bir kalem alın ve kagidin herhangi bir yerine bir nokta atın. Şimdi noktanın iki yere atilma ihtimali vardır. Ya kümenin içine atilmistir ya da kümenin dışına...Noktanın atılacağı 3. Bir yer (ihtimal )yoktur. Iki degerli mantik burdan doguyor sonra da matematiksel onermeler uretilmeye baslaniyor şunun gibi. Eğer atılan nokta kümenin içindeyse bu kumenin disinda olmadığı anlamina gelir. Yani bir nokta ayni anda hem kümenin içinde hem kümenin dışında olamaz ikisinden biridir. Bu da celismezlik ilkesidir. Iki degerli mantik butun önermeleri sadece iki sik icinde degerlendirir. Bir onerme ya dogru ya da yanlis. Dogru olan yanlis olamaz, yanlis olan dogru olamaz yani hersey kendisidir. Bu da ozdesliktir.
1 önceki yanıtı göster
Bayçokbilmiş okurunun profil resmi
Faruk
Faruk
evet 2 degerli mantik kuantum teorilerini açıklamakta yetersiz kaldığı icin, çok değerli mantik, olasılık mantığı gibi bir çok yeni mantık sistemleri gelistiriliyor. Bu sistemlerde kanitlama nasıl yapılıyor bilmiyorum, iki degerli mantikta kanitlama yapmak kolay dogru ya yanlis seceneklerinden birini kesin olarak ispatlayabilirsin. Kuantum teorisinde elinde dogru ya da yanlis diyebileceğin net bir sey yok. Sonuç olarak kesin bir bilgide yok. Burası biraz problem bizim için, çünkü insanlik tarihi, bilim tarihi kesin, net ve dogru bilgiye ulaşmak icin girisilmis bir arayıştır. Ben de iyi arostoteles hayrani olarak, determinizme inanan biri olarak kuantum olasiliklarina çok iyi gözle bakmiyorum :)
2 sonraki yanıtı göster
Faruk okurunun profil resmi
Bir şeyin aynı şeye, aynı hususta, aynı anda hem ait olması, hem de olmaması imkansızdır.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.